Chronofilie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chronofilie je termín, který zavedl John Money[1] jako zastřešující termín pro erotická zaměření, která jsou specifikována věkem objektu přitažlivosti nebo věkovým rozdílem mezi subjektem a cílem touhy. Podobně jako sexuální orientace je definována zaměřením na některé z pohlaví (sexus) nebo obě pohlaví, chronofilie je definována zaměřením na určité věkové pásmo. Pod pojem spadají jak zaměření považovaná za parafilní (pedofilie, infantofilie, nepiofilie), tak zaměření potenciálně problematická (hebefilie, efebofilie, gerontofilie, neoterofilie) i „normální“ zaměření na dospělé osoby (teleiofilie, mezofilie, resp. androfilie, gynekofilie).

Slovo je uměle vytvořeno z řeckých slov χρόνος (chronos = čas) a φιλία (filia = přátelství, láska). (Ze slova označujícího stáří nebo věk se zřejmě Moneymu termín vytvořit nepodařilo.)

U teoretiků jiných směrů se toto souhrnné označení nijak významně neujalo a nestalo se ani součástí obecně užívané terminologie, avšak je nedílnou součástí terminologie vycházející z Moneyho sexuologie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. John Money: Gay, Straight, and In-Between: The Sexology of Erotic Orientation, 1990, ISBN 0-19-505407-5