Bultaco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bultaco
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaanonymní společnost
Datum založení17. května 1958
Datum zániku1983
NástupceBultaco Motors
ZakladatelFrancesc Xavier Bultó
Adresa sídlaSant Adrià de Besòs, Španělsko
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl
Identifikátory
Oficiální webbultacolifestyle.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bultaco byla španělská firma, která vyráběla motocykly.

Historie značky[editovat | editovat zdroj]

Byla založena 17. května 1958 Francesecem „Paco“ Bultem, bývalým ředitelem firmy Montesa poté, co se Montesa vzhledem ke krizi stáhla z motocyklového sportu a Bultó s tím nesouhlasil. S ním opustila závodní oddělení Montesy i většina dalších zaměstnanců, kteří přesvědčili Bulta, aby založil vlastní značku. Název Bultaco je složen z příjmení Bultó a přezdívky Paco. V logu firmy je i nápis CEMOTO, zkratka výrazu Compañia Española de Motores. Symbol zdviženého palce navrhl Bultó, když při sledování závodů zahlédl, jak britský závodník David Whitworth signalizuje mechanikům, že je vše v pořádku. Stejný obrázek používal na přílbě v MotoGP Séte Gibernau, vnuk zakladatele firmy Bultaco. První motocykl, silniční stopětadvacítku Bultaco Tralla 101, pojmenovanou podle španělského výrazu pro prásknutí bičem, představila firma 24. března 1959.

Motoristický sport[editovat | editovat zdroj]

Po 2 měsících, při Grand Prix Španělska, získala firma Baultaco sedm z prvních deseti míst. Nejvíce úspěchů dosáhla značka v motokrosu, Enduru a trialu. Nejznámějším modelem byl trialový speciál Bultaco Sherpa T, lehký dvoutaktní motocykl, vyvinutý firmou ve spolupráci s irským závodníkem Sammy Millerem, který ukončil éru britských čtyřtaktních trialových motocyklů. V roce 1965 vyhrál Miller Skotskou šestidenní v trialu a vítězství zopakoval i v letech 1967 a 1968. V letech 1968 a 1970 vyhrál Miller Mistrovství Evropy v trialu. Růst popularity trialu v Evropě i v USA zmanemal pro firmu nové trhy. V sedmdesátých letech 20. století získalo Bultaco osm titulů mistra Evropy v trialu a čtyři vítězství v trialové Skotské šestidenní.

Americký trh[editovat | editovat zdroj]

Pro americký trh byl vyvinut nový model Bultaco Pursan 250, se kterým bylo možno se ihned zúčastnit jakéhokoliv motokrosového závodu. Později byla řada Pursang rozšířena i o kubatury 125, 360 a 370 cm³. Pro trial byl určen model Bultaco Sherpa T, pro enduro model Matador a pro flattrack model Bultaco Astro. Titul mistra světa v silničních závodech motocyklů získal pro Bultaco v kategorii do 50 cm³ Ángel Nieto v letech 1976-1978 a 1981. V roce 1968 jel první silniční závod na motocyklu Bultaco pozdější mistr světa třídy do 500 cm³ Barry Sheene.

Konec firmy[editovat | editovat zdroj]

Firma Bultaco skončila kvůli sérii stávek v navazujícím průmyslu a tlakům trhu v roce 1979. V roce 1980 se pokusila obnovit výrobu, ale definitivně skončila v roce 1983. V roce 1998 práva na používání značky Bultaco koupil Marc Tessier, a značku využil při představení vlastních trialových speciálů Sherco. Motocykly se nejprve jmenovaly Bultaco Sherco, v roce 2000 pak Sherco by Bultaco a v roce 2001 slovo Bultaco zmizelo zcela. Majitelem americké ochranné známky je HDW Enterprises, mateřská firma dodavatele náhradních dílů a servisu pro staré motocykly Bultaco.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]