Bainingové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bainingové
Maskovaný tanečník
Maskovaný tanečník
Populace
asi 13 000
Papua Nová GuineaPapua Nová Guinea Papua Nová Guinea13 000
Jazyk(y)
bainingské jazyky

Bainingové jsou původní obyvatelé Gazelího poloostrova na severovýchodě Nové Británie ve státě Papua Nová Guinea. Hovoří bainingskými jazyky kairak, makolkol, mali, qaqet, simbali, taulil-butamu a ura, které mají dohromady okolo 13 000 mluvčích.

Název etnika pochází od Bainingských hor, které vyplňují vnitrozemí Gazelího poloostrova a dosahují výšky až 2438 m n. m. Sami si říkají Chachet (lidé). Sousední Tolaiové, kteří patří k nejcivilizovanějším papuánským etnikům, je hanlivě nazývají Kaulong (divoši).

Bainigové jsou zemědělci a žijí v malých vesnicích. Psycholog Peter Gray uvádí, že kultura Bainingů považuje za nejvyšší hodnotu namáhavou a jednotvárnou fyzickou práci a pohrdá jakýmikoli neužitečnými aktivitami. Bývají proto označováni za „nejnudnější národ na světě“, nepodařilo se u nich objevit žádné prvky mytologického nebo náboženského myšlení. Jediným jejich rituálem jsou mužské ohňové tance v maskách kavat vyrobených z lýka a listí – antropoložka Jane Fajansová ovšem upozorňuje, že i ty jsou provozovány hlavně jako ekonomická aktivita určená turistům.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KAŠPÁREK, Michal. Proč největší dříči na světě žijí v chatrčích aneb Flákači, braňte se!. Finmag.cz [online]. 2012-10-5 [cit. 2019-8-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]