Přeskočit na obsah

Anežka Paloudová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Anežka Paloudová
Anežka Paloudová (29. září 2019)
Anežka Paloudová (29. září 2019)
Narození19. ledna 1999 (25 let)
Praha
Povoláníkajakářka a kanoistka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ing. arch. Anežka Paloudová (* 19. ledna 1999, Praha) je česká rychlostní kanoistka, závodící na kajaku. Je několikanásobnou mistryní světa a Evropy ve sjezdu na divoké vodě. Ve dvaceti letech, s příchodem na vysokou školu, se začala věnovat rychlostní kanoistice. V roce 2024 se nominovala na Olympijské hry.

Narodila se v Praze, ale celé dětství strávila na jihu Čech, kam se v jednom roce s rodiči přestěhovala. Její matkou je Marcela Paloudová, botanička a učitelka biologie a chemie na gymnáziu, otcem stavební inženýr Tomáš Palouda. Má dva mladší sourozence, sestru Karolínu (* 2000) a bratra Mikoláše (* 2007), kteří také pádlují na divoké vodě. Všechny děti byly od malička vedeny nejen ke sportu, ale i dalším aktivitám.

Sportovní kariéra

[editovat | editovat zdroj]

Přes turistické splouvání českých řek jako porcelán v lodi se v osmi letech dostala k vodnímu slalomu, později začala závodit také ve sjezdu na divoké vodě, kde se v roce 2014, v patnácti letech, poprvé probojovala do reprezentačního družstva juniorů i seniorů, v témže roce vyhrála na kajaku seniorské mistrovství České republiky.

V roce 2016 vybojovala svou první individuální medaili při seniorském mistrovství světa, kde skončila na druhém místě na kajaku. O rok později se stala individuální mistryní světa na kanoi. Následovalo mnoho dalších medailových umístění na nejvyšších soutěžích.

Při nástupu na vysokou školu stavební ČVUT v Praze, obor architektura a stavitelství, se dostala k rychlostní kanoistice. Hned při svém prvním roce se dostala do reprezentačního družstva a jako první Češka vybojovala individuální medaili na mistrovství světa do 23 let v rychlostní kanoistice.

V roce 2024 se nominovala na Letní olympijské hry.

Osobní život

[editovat | editovat zdroj]

Vedle profesionálního sportu úspěšně vystudovala architekturu na ČVUT.

V roce 2024 se zasnoubila s Josefem Dostálem.