Šablona:Pouze dočasné použití/doc

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pouze dočasné použití může být použito k označení článku jako „volající šablonu k pouze dočasnému použití“, a to tak, že ho zařadí do skryté kategorie Údržba:Články s dočasně použitou šablonou. Jako „k pouze dočasnému použití“ musí být taková šablona označena přímo ve svém kódu, tím se teprve označí i ji volající články.

Použití[editovat zdroj]

Použijte tento kód: {{Pouze dočasné použití|návrh = <náhrada>|šablona={{subst:PAGENAME}}}}

Případně: {{Pouze dočasné použití|<jiná šablona>|šablona={{subst:PAGENAME}}}}

Účel[editovat zdroj]

Tato šablona je určena pro označení takových článků, které volají šablonu určenou „k pouze dočasnému použití“. Takové šablony sice mají svůj význam, ale neměly by se plošně používat. Jde o šablony, které jsou sice funkční, ale jejichž funkci lze realizovat i jinak, buď vhodnější šablonou nebo bez jakéhokoli volání šablon (tj. přímo pomocí wikitextu). Na druhou stranu se tyto šablony úmyslně úplně neruší/nemažou, protože mají význam například při přenosu obsahu z jiných wiki projektů.

Vliv[editovat zdroj]

Tato šablona zařazuje články do skryté kategorie článků s dočasně použitou šablonou.

Tato šablona ani nezobrazuje žádný text, ani nemá žádný jiný viditelný vliv na články.

Označené šablony pak zvýrazní pomocí cedule v podšabloně Pouze dočasné použití/info a zařadí je do kategorie Údržba:Šablony pouze k dočasnému použití. Cedule slouží k upozornění uživatele, že je šablona „k pouze dočasnému použití“.

Přínosem cedule pro uživatele je, že přímo ve stránce popisované šablony popisuje její alternativy, tedy proč označovaná šablona vlastně ani není potřeba, že její problém má jiné řešení, zpravidla prosté, že při použití označené šablony typicky „jde o drbání se pravou rukou na levém uchu“.

Tuto ceduli je nejlépe umístit do kódu šablony, určitě ještě nad zápis {{Dokumentace}}, dovnitř jejího <noinclude>. Lepší však je nechat ji vkládat automaticky nadřazenou šablonou Pouze dočasné použití.

Podrobnější nápovědu naleznete na stránce Šablona:Pouze dočasné použití/info.

Související šablony[editovat zdroj]