Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv
Vznik1950
SídloFreedman's Bank Building, Spojené státy americké
Mateřská organizaceMinisterstvo financí Spojených států amerických
Rozpočet30 900 000 $ (2013)
Počet zaměstnanců170 (2018)
Oficiální webhome.treasury.gov/policy-issues/office-of-foreign-assets-control-sanctions-programs-and-information
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Úřad pro kontrolu zahraničních aktiv (OFAC, z anglického Office of Foreign Assets Control) je finanční zpravodajská a výkonná agentura Ministerstva financí USA. Spravuje a vymáhá hospodářské a obchodní sankce v zájmu americké zahraniční politiky a národní bezpečnosti.[1] Z titulu mimořádných federálních pravomocí prezidenta vykonává OFAC své aktivity proti cizím státům, jakož i řadě dalších organizací a jednotlivců, jako jsou teroristické skupiny, které jsou považovány za hrozbu pro národní bezpečnost USA.[2] Kromě amerického Zákona o obchodování s nepřítelem a různých mimořádných událostí odvozuje OFAC svou pravomoc zejména ze Zákona o mezinárodních mimořádných ekonomických pravomocích (IEEPA, týká se embarg a ekonomických sankcí) a dalších federálních zákonů USA.

Seznamy OFAC[editovat | editovat zdroj]

OFAC spravuje a prosazuje programy ekonomických sankcí vůči zemím, podnikům nebo skupinám jednotlivců pomocí pokut, blokování majetku a obchodních omezení. Zveřejňuje seznam speciálně označených státních příslušníků (SDN, Specially Designated Nationals), který uvádí osoby, organizace a plavidla, s nimiž američtí občané s trvalým pobytem ve Spojených státech mají zakázáno podnikat.[3] OFAC tím brání takzvaným „zakázaným transakcím“, které popisuje jako „obchodní nebo finanční transakce a jiná jednání, do kterých se osoby z USA nesmějí zapojit, pokud nejsou povoleny OFAC nebo jsou výslovně vyňaty zákonem“. OFAC má pravomoc udělovat výjimky ze zákazů takových transakcí, a to buď vydáním obecné licence pro určité kategorie transakcí, nebo zvláštními licencemi vydanými případ od případu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tom C.W. Lin. Financial Weapons of War. Minnesota Law Review. April 2016, s. 1377–1440. Dostupné online. 
  2. Zarate, Juan C. Treasury's War. New York: PublicAffairs, 2013. ISBN 9781610391153. 
  3. Frequently Asked Questions [online]. Office of Foreign Assets Control [cit. 2007-09-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2007-10-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]