Wikipedista:

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

(pinyin chá, čti čcha se stoupavým tónem, česky čaj) byl poloviční robot, napsaný Danem Zemanem. Od typických robotů se lišil tím, že neprolézal Wikipedii samostatně a nehledal si sám práci. Vlastně to byl jen vylepšený HTTP klient, něco jako Windows Internet Explorer či Firefox. Byl však schopen pracovat dávkově, a protože jsem si ho napsal sám, považoval jsem za vhodné — s ohledem na možné chyby — pouštět ho pod jiným účtem, než pod kterým edituji Wikipedii prostřednictvím běžných prohlížečů.

茶 mi umožňoval nachystat si data pro desítky článků dopředu a pak mi ušetřil mnohé klikání tím, že je všechny najednou v rychlém sledu uložil do Wikipedie. Nutno přiznat, že od skutečných slušně vycepovaných robotů se lišil také tím, že se nesnažil vyčkávat mezi jednotlivými editacemi déle, než nezbytně potřeboval ke své vlastní práci. Nemyslím si sice, že by tím nějak ohrozil funkčnost serverů (vzhledem k tomu, že zpracování jedné dávky trvalo jen pár minut), přesto však jeho počínání neuniklo pozornosti správců a 茶 byl krátkodobě zablokován.

茶 sám nikdy žádné články nevymýšlel ani nepřekládal a jeho součástí není strojový překlad. Některé jeho editace na to sice vypadaly, ale to bylo způsobeno jen tím, jak jsem si předtím nasbíral data pro dotyčné články: jiným programem jsem je vytáhl z CIA World Factbooku, často se opakující anglické fráze jsem nahradil českými a zbytek jsem chtěl posléze opravit ručně. Bohužel, spolu s účtem mého pomocníka byla tehdy zablokována i moje IP adresa a později už jsem na to nenašel čas a chuť.

Pokud vás to zajímá, můžete si prohlédnout seznam editací provedených pomocí 茶.

No a proč o 茶 mluvím v minulém čase? Sám tomu nemůžu uvěřit, ale zřejmě jsem zapomněl heslo, které jsem mu kdysi udělil. Vzhledem k tomu, že nemá ani nastavenou e-mailovou adresu, na kterou bych si mohl nechat poslat nové heslo, nezbývá než prohlásit 茶 za uzavřenou historickou kapitolu. Pokud pro něj v budoucnosti najdu další práci, budu mu muset založit nový účet. V takovém případě se zde určitě objeví odkaz.

--Dan Zeman 18:23, 20. 6. 2006 (UTC)