Bitva u Quiberonu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: <gallery> Soubor:images.jpg|Titulek 1 </gallery> Bitva se odehrála blízsko zátoky Quiberon (dnešní Francie)20. 10. 1759. Admirál anglického námořnictva Edward Hawke dík…
 
m UU
Řádek 1: Řádek 1:
{{Urgentně upravit/dne|20120919162435}}
<gallery>
<gallery>
Soubor:images.jpg|Titulek 1
Soubor:images.jpg|Titulek 1

Verze z 19. 9. 2012, 18:24

Bitva se odehrála blízsko zátoky Quiberon (dnešní Francie)20. 10. 1759. Admirál anglického námořnictva Edward Hawke díky výhře očistil své jméno.

Před bitvou

Bitva je součástí sedmileté války. která trvala od roku 1756. Bojovalo se na v Severní Americe a Evropě. Na jedné straně stálo Prusko a Británie, na druhé byli Francie, Rakousko, Rusko, Švédsko.Pro Britské dějiny rok 1759 znamená annus mirabilis, tedy zázračný rok. Nazívají ho tak, kvůli čtyřem velký vyhraným bitvám. Všechny bitvy z velké čtyřky byly vedeny proti Francii.

1, vyhraná bitva

Britové porazili Francouze v bitvě u Mindenu (Německo). Francouzský král Ludvík XI. se po velké prohře rozhodl, že povede invazi do Velké Británie. Invazní plán komplikují spory v armádě.

2, vyhraná bitva

Francouzské lodě středomořské flotily se střetly s britskými válečními loděmi v Lagonském zálivu (Portugalsko) dne 7. 8. 1759. I přes velké problémy v armádě chce Ludvík XV. invazi do Británie přes kanál La Manche.

3, vyhraný bitva

13. 9. 1759 vyhrává britská armáda pod vedení Jamese Wolfa na Abrahamových planinách nedaleko Quebecu(Kanada). Výhra otevřela Britům cestu do Nové Francie.

4, vyhraná bitva

Odehrála se v listopadu a je to bitva o zátoku Quiberon, která je více popsána níže.

Průběh bitvy

Akcí byl pověřen známý admirál Hawke,který byl speciálně pro tento případ povolán do služby. Celý listopad 1759 provázelo větrné počasí plné bouřek. Když se 16. 11. 1759 přiblížili Britové k Quiberonské zátoce, bylo počasí velmi špatné. Velitel Francouzů Conflats se rozhodl své lodě stáhnout do Quiberonské zátoky, chtěl dostat do bezpečné závětrné strany poloostrova Quiberon. Očekávali, že se Britové za nimi neodváží, protože se dostali až ke skalnatému pobřeží s mnoho mělčinami. Britové se nezalekli ani silné bouře a dále pronásledovali Francouze. Hawken nařídil použít nadkošové a boční plachty, což byl velmi riskantní krok, ale lodě díky nim pluly mnohem rychleji. Francouzi se nestihli na rychlý útok Britů připravit. Začínali v nevýhodné poloze a uskupení lodí. Po sto minutách se Francouzi s třemi loděmi pouští na volné moře. Britská loď Royal George je následuje. Britům se podaří potopit jednu ze tří francouzských lodí- Superbe, kde se utopilo 630 námořníků. Během chvíle se potápí další čtyři francouzské lodě. Začíná se stmívat. Přestává boj a lodě spouští kotvy. V noci trápí námořníky silný vítr. Při svítání míří několik francouzských lodí do ústí řeky Vilaine. Denní světlo přineslo francouzské lodi Soleil Royal špatnou zprávu, námořníci zjištují, že zakotvili mezi britskými lodmi. Během krátké chvíle se Britům snaží ničit další lodě Francouzů. Vítězství Britů je jednoznačné. poznámky: Francouzi měli méně mužů, plavidel i děl. Téma bitvy u zátoky Qiuberon je nesčetněkrát zpracováno britskými umělci, kteří si oblíbili její dramatičnost. britské loďě: Royal Geore- loď velitele, Magnanime francouzské loďě: Soleol Royal- loď velitele, Intrépide, Superbe


Následky bitvy

10. 2. 1763 Francie, Británie, Portugalsko a Španělsko ratifikovlay pařížský mír, čímž byla ukončena sedmiletá válka. Edward Hawke byl jmenován v roce 1766 Lordem Admirality. O deset let později mu byl propůjčen titul baroneta. Loď Royal George se účastnila dalších bitev. Během oprav se potopila s osmi sty lidmy na palubě.Toto neštěstí je největší britskou námořníckou katastrofou z dob míru.