Soubor:Odznak moravská vlajka - bíločervenomodrá trikolóra.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(603 × 907 pixelů, velikost souboru: 73 KB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
Čeština: Odznak - Moravská vlajka. Takto odznak identifikuje stránka Numismatika Zlatá koruna "Numismatika, která jde s dobou" Romana Repky. Dobou vzniku je odznak povšechně zařazen do období "před rokem 1950". K bíločervenomodré trikolóře historicky zachycující jednu z verzí vlajky Moravy se dále poznamenává, že ji údajně používali i (již) zástupci česky mluvících Moravanů na Slovanském sjezdu v roce 1848. V podobě bílo-červeno-modré trikolóry je historicky zachycena Jedna z verzí vlajky Moravy. Historická moravská vlajka v této podobě je na předmětech dále zachycena např. vlající na stožáru před Besedním domem v Brně - v roce 1905, na sklenici uložené v Moravském zemském muzeu. Poznámka 1: Bíločervenomodrá trikolóra (trikolóra v tomto pořadí barev) je rovněž státními barvami České republiky (jeden ze státních symbolů České republiky). Poznámka 2 k dataci a určení: Problémem může být už ten pohár (Besední dům): jak víme, že je z roku 1905 a ne až z první republiky (státní trikolóra) či dokonce protektorátu (protektorátní vlajka)? Pokud opravdu z roku 1905, pak by bylo možné o těchto barvách tvrdit, že jsou moravské (či "prohozené panslovanské", jak by také mohl někdo namítnout apod.). Totéž platí pro odznáček trikolóry. Lze pochybovat, že by byl před rokem 1918, a pro datování by se musel srovnat s nějakou sbírkou odznáčků (zda je vůbec z první republiky, nebo až z 2. poloviny 20. století) - způsob výroby (materiál, povrch, typ jehly a její uchycení). Pro dobu před rokem 1918 by se daly předpokládat spíše smaltované odznaky (ne vylívané) apod. (více řemeslně ozdobné - "secesní").
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Pavel Fric

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Odznak moravská vlajka v podobě bíločervenomodré trikolóry

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná12. 5. 2020, 14:12Náhled verze z 12. 5. 2020, 14:12603 × 907 (73 KB)Pavel FricUploaded own work with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata