Coworking

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Coworking v Berlíně

Coworking znamená v doslovném překladu spolu-práce. Jde o sdílený pracovní prostor pro nezávislé profesionály a jiné distanční pracovníky, kteří zde nezávisle na sobě vykonávají svou běžnou práci.

Ačkoliv první sdílené pracovní prostory začaly vznikat v roce 1989[1], termín coworking byl poprvé použit v roce 2005, kdy byla otevřena první společná kancelář v San Franciscu.[2] V Česku vznikají tato centra od roku 2009[3] převážně ve větších městech (Praha, Brno, Ostrava, Hrádek na Kruhovém Objezdu).

Pilíře[editovat | editovat zdroj]

Pilíři coworkingu jsou: komunita, spolupráce, otevřenost, dostupnost.[4] Coworking by měl v podstatě tvořit ideální pracovní plochu pro samostatnou práci či spolupráci pro různé osoby, výhodou je, že i freelanceři mají možnost dodržovat běžnou pracovní dobu a mít své vlastní pracovní prostředí. Coworking tak nabízí možnost zbavit se pocitu izolace při práci z domu a zároveň poskytuje prostředí umožňující soustředění.

Prostory[editovat | editovat zdroj]

Kancelář pro coworking (či jinak řečeno tzv. coworkingové centrum) je obvykle vybavena potřebným kancelářským nábytkem a počítačovou sítí s internetovým připojením, sdílenou síťovou tiskárnou, kancelářskými potřebami. Součástí centra bývá rovněž vybavená kuchyňka, sociální zařízení, místo pro odpočinek či zasedací místnost s projektorem. Coworkingová centra nabízí svým členům také stálou recepci během otevíracích hodin ale i přijímání pošty a další služby spojené s vlastnictvím např. kanceláře a běžného provozu podnikání.

Stálí uživatelé centra hradí pravidelný měsíční členský poplatek, zatímco jednorázové návštěvy bývají zpoplatněny od hodiny. Sdílená kancelář vyjde jednak levněji, ale důležitá je také už zmíněná společenská a psychologická funkce takového pracoviště. Coworkingová centra se v dnešní době snaží pořádat také řadu společenských událostí, které mají za účel poskytnout prostor pro navazování nových kontaktů, ale přinést i další aspekt spojený s podnikáním do jejich prostoru.

Problémy nejznámějšího světového coworkingu[editovat | editovat zdroj]

Mezi světově nejznámější coworkingové prostory mezi širokou veřejností patří společnost WeWork, která během 13 let zvládal cestu růstu až mezi jeden z největších startupů světa, avšak v roce 2023 následoval pád a společnost požádala o ochranu před věřiteli. Během své cesty měl přes 200 poboček napříč světem, které se vyznačovali značnou okázalostí oproti konkurenci.[5]

V roce 2022 byl natočen osmidílný seriál s názvem WeCrashed, který vyšel na Apple TV+ a popisuje problémy, které WeWork provázely.[6] Zakladatel Adam Neumann byl ze své firmy vyhozen akcionáři, odnesl si odškodné ve výši 200 milionů dolarů[7] a po prodeji akcií WeWorku dostal své jmění na hodnotu přes miliardu dolarů i navzdory krachující firmě.

Podobné pojmy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.regus.cz/about-us/history/1989.aspx Archivováno 7. 4. 2014 na Wayback Machine., Regus.cz, Historie
  2. The History of Coworking in a Timeline, tiki-toki.com
  3. http://www.lupa.cz/tiskove-zpravy/coworking-novy-zpusob-prace-prichazi-do-ceska/, LUPA.cz, Coworking: nový způso práce přichází do česka
  4. Coworking Official Homepage coworking.com
  5. DIVINOVÁ, Jana. Chyba WeWork byla, že si hrál na technologickou firmu, říká šéf českého coworkingu [online]. 2023-11-21 [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 
  6. Alumni Ventures — Social Impact Award. socialimpactaward.net [online]. 2022-05-24 [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. WeWork zkrachoval, magie nefungovala. Ze zakladatele je i tak miliardář - Seznam Zprávy. www.seznamzpravy.cz [online]. 2023-11-10 [cit. 2024-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]