Wikipedista:Murúg/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Enterokok (Enterococcus) je rozsáhlý rod laktobacilů z kmene Firmicutes. Jsou to grampozitivní koky, které se často vyskytují v párech či krátkých řetězcích. Tento rod bakterií je vzhledově podobný streptokokům. Dva druhy se běžně vyskytují v lidské střevní mikroflóře - E. faecalis (90-95%) a E. faecium (5-10%).

Příslušníci rodu enterokok byli do roku 1984 klasifikováni jako streptokok skupiny D, o samostatnosti rodu rozhodla až analýza rodové DNA.

Enterococci are "facultative anaerobic organisms". This means they can live in both oxygen-rich and oxygen-poor environments.[2]

Pathology[change | change source]Important infections caused by Enterococcus include urinary tract infections, bacterial endocarditis, diverticulitis, and meningitis.

Sensitive strains of these bacteria can be treated with ampicillin, penicillin and vancomycin.[4] Urinary tract infections can be treated by antibiotics, but many virulent strains of Enterococcus are resistant. From a medical standpoint, an important feature of this genus is the high level of intrinsic antibiotic resistance. This rules out some important antibiotics.[5]