Wikipedista:Akela Dlouhán

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  Tučný textPhDr. Miloš Josef Pulec
 První s kým jsem se setkal v rotundě svatého Kříže na Starém Městě pražském byl tehdejší správce starokatolického               biskupství ve Varsdorfu a pražský farář PhDr.Miloš Josef Pulec.byl spisovatel, historik, narodil se 19. března 1923.              Sloužili jsme spolu až do jeho smrti. Pakliže jsem měl číst lekci, ke které se hodil historický text, četl jsem jej                       z Biblí svatá aneb všecka svatá písma starého i nového zákona, podle posledního vydání Kralického z roku 1613. Víte,                  kteří rozumíte, když čtete některé texty Bible z Kralické Bible a slyšíte ten starý jazyk, to vám je krása.
 No a jaké bylo naše první setkání.Já jsem se v té době po mnoha letech vrátil do Prahy a chodil jsem na bohoslužby                pokaždé do jiného kostela nebo chrámu. Až jsem přišel do rotundy svatého Kříže (Menšího - protože svatý Kříž Větší byl               řádovým chrámem Křižovníků s červeným srdcem - Cyriaků, který stál v místě, kterému se při založení kláštera říkalo:

"Na rvačkách", zrušený při reformách Josefa II. a zbořeným před výstavbou současné Základní školy v Dušní ulici (Bestia triumfalis), která stojí na stejném místě.) Na stolcích byly položeny úzké tiskopisy s liturgií (zkrácenou). Otevřel jsem a zjistil jsem , že jí znám z doby, kdy jsem ministroval v chrámu sv. Vojtěcha, v arcibiskupském semináři v Dej - vicích. Já je znám ty texty samozřejmě úplné z Římského misálu sestaveného P. Schallerem. Tak jsem zavřel příručku a celou mši svatou jsem se modlil zpaměti. Po skončení za mnou přišel kněz, který sloužil (To jsem ješt nevěděl, že to byl PhDr. Miloš Josef Pulec, řekl mi, že si všiml, že všechny liturgické modlitby znám zpaměti. Já jsem mu řekl, že jsem jako chlapec sloužil u sv.Vojtěcha a po jeho zabrání komunisty, u svatéhon Gottharda v Bubenči, jako hlavní ministrant.

  Tak skončilo moje putování po pražských kostelech, protože pak jsem již přisluhoval jen v této farnosti. 
  Během spoluslužby jsem od něj obdržel jako dárek některé knihy, jichž byl autorem s krásným věnováním. Bylo pro mne          těžké,když jsem se dozvěděl, jak zemřel a ještě horší, že ještě dlouho po jeho smrti se objevují o něm pomluvy. K jejich            autorům bych řekl: 

"To se Boha nebojíte? Nesuďte, abyste nebyli souzeni. Tak jak vy soudíte své bližní, tak já budu soudit vás, řekl Pán Ježíš. To se nestydíte pomlouvat mrtvého? A to si ještě chcete říkat křesťané? Mistr Jan Hus řekl: "Milujte se a pravdy každému přejte!"

  Dáno 30. prosince léta Páně 2011
  Když jsem napsal tento text, potřeboval jsem si ověřit některé články o něm z internetu Jediné, co jsem tam našel,                    že byl vyloučen ze Starokatolické církve. Velice mi to udivilo, protože mi to silně připomělo středověk. V nedávné době                jsem našel text od jednoho věřícího z Moravy, který byl tímto jednáním k PhDr. Miloši Josefu Pulcovi pobouřen.
  Kdo se někdy setkal s některou z knih, kterou Otec Pulec napsal, obdivuje jeho krásné příběhy. Jednu z prvních jsem                   od něj jsem četl vyprávění o doktoru Kittlovi. Nádhera. 
  Dáno 27. července léta Páně 2012 ve 14.35 hod.
  Je mi ctí,když mohu sloužit s jeho synem, metropolitou Českých zemí a Slovenska, arcibiskupem pražským vladykou Kryštofem.