Výřez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Související informace naleznete také v článcích Kompozice obrazu a úprava obrazu.
Zvětšovací přístroj Junosť s maskovacím rámečkem, který určuje výřez, SSSR, 1977
Dorothea Langeová: Japonci v relokačním centru čekají ve frontě na oběd, Manzanar, Kalifornie, 1942; autorka odstranila ořezem rušivé prvky

Výřez nebo ořez fotografií, filmů nebo videa spočívá ve volbě určitého úhlu kamery, úhlu záběru a jeho směru, stejně jako úhel a typ objektivu za účelem získání potřebného umístění objektů v hledáčku fotoaparátu a později na výsledném snímku. Oříznutí odstraňuje okrajové části obrazu, zkvalitňuje rámování a kompozici, zvýrazňuje předměty nebo mění poměr stran. V závislosti na aplikaci, může to být proveden na hotové fotografii, uměleckém díle či filmovém záznamu, nebo digitálně pomocí softwaru pro úpravu snímků. Ve filmu a videu se ořezu věnuje autor mnohem více, než při fotografování na film nebo digitální fotoaparát. Možnost opravit nepřesnosti videozáběrů je mnohem horší než u fotografie.

Nástroje[editovat | editovat zdroj]

Výřez v tisku nebo při úpravě obrázků označuje výběr hranic a formátu fotografií, které jsou k dispozici na negativu, diapozitivu nebo v souboru obsahující obrázek. Obvykle se používá k vytvoření harmoničtějšího nebo vizuálně přijatelného obrazu.

Maskovací rám – zařízení, které upevňuje fotografický papír na stole pod zvětšovacím přístrojem ve správné pozici a poloze. Disponuje pohyblivým rámem, s pomocí kterého lze nastavit výřez při zvětšování fotografie.

Ořez v polygrafickém průmyslu – výběr části z rámu, originálního zobrazení používané k jeho prezentaci v tiskovém vydání; zpravidla zvětšeném.[1]

Ořez na internetu – ořezávání velké fotografie až do chvíle, kdy zůstane pouze požadovaný objekt.

Účel[editovat | editovat zdroj]

Umožňuje odstranit ze záběru všechny irelevantní a rušivé prvky a náhodné předměty. Oříznutí umožňuje vytvořit zvláštní vizuální akcent na důležitou součást pořízeného snímku.

Příklady[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]