Diskuse s wikipedistou:Silesianus/ESA

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ahoj! Doporucoval bych pak pri zakladani clanku zalozit zvlast clanky pro kazdy narod, protoze treba jen u tech nemeckych es se asi upises... Taky by to chtelo zodpovedet si otazku, zda to ma byt opravdu "seznam es" (pres cele 20. stoleti - pochybuji, ze uz nekdo dosahl titulu esa v 21. stoleti) a nebo to rozdelit jeste po jednotlivych obdobich... Tak je zase problem, ze spousta pilotu se stala esy jen diky tomu, ze dosahla sestrelu v nekolika konfliktech. Takze bych to asi nechal v jednom... Ale mozna rozdelit to na "esa cisarskeho Nemecka" a "esa Treti rise" (coz by zahrnovalo Spanelsko i druhou svetovou). Jinak ja osobne pak muzu pomoci s Japonci - zejmena namornim letectvem (to bych taky radsi rozdelil na namorni a ramadni esa: sice treba jeden clanek, ale v nem dva seznamy). Ad sestrely: chtelo by to ke kazde tabulce pripsat, jak jsou ty sestrely pocitany, ci co znamenaji sestrely v zavorce... Kazde letectvo pocitalo/priznavalo sestrely jinak. No a do poznamky bych mozna daval i kdy (a jak) zemrel/padl. --Ozzy 31. 1. 2010, 19:20 (UTC)

Mělo jít o seznam leteckých es z 2. světové války, ale jestli to chceš rozšířit - meze se nekladou ;-). Osobně to zatím nechám v jednom a pak se uvidí, kam až se dostanu u jednotlivých národů. Ad počítání sestřelů, mám takový pocit, že u USAAF existovalo i tzv. pozemní eso (5 letounů zničených na zemi) a myslím, že na začátku války také započítávali letouny zničené na zemi do celkového počtu letadel (což myslím po válce přehodnotili a zpětně počty ubrali), jinak netuším, jak co kde počítali (zase, tento seznam je otevřený, doplňujte dle libosti, ale radši vkládejte šablonu pracuje se). S poznámkami o úmrtí souhlasím, zatím se ale jedná jen o takovou kostru, kde by se snad mělo něco dál doplňovat. Japonce ti klidně nechám, to je pro mě čínská vesnice ;-). Zdraví --Petr Losert 31. 1. 2010, 19:30 (UTC)

Španělsko[editovat zdroj]

Sestřely nad Španělskem - ano či ne? Mají se tyto sestřely počítat do celkového počtu sestřelů leteckých es druhé světové války???? Podobný problém se zimní válkou a čínsko-japonskou válkou. --Petr Losert 2. 2. 2010, 13:11 (UTC)

Nišizawa[editovat zdroj]

Zdravim! Přepis Nišizawy do češtiny je imo v pořádku. Jinak Hata & Izawa k postu sestrelu uvadi, ze:

  • jeho rodine bylo nahlaseno 147 sestrelu
  • v novinach v dobe jeho smrti se psalo o "vice nez 150" nebo "102" vitezstvich (uvozovky jsem pridal ja)
  • H&I veri, ze hlaseny udaj o 86 vitezsti v dobe evakuace Rabaulu je opravneny a po pripocteni nasledujiciho vitezstvi se dostavaji k cislu 87
  • podle H&I je oficialni odhad (tedy po redukci prehnanych naroku) 60-70 vitezstvi

A muzes si vybrat ^_^ Kazdopadne je to ale (podle H&I) nejvic ze vsech pilotu namorniho i armadniho letectva japonskeho cisarstvi… --Ozzy 14. 3. 2010, 22:52 (UTC)

No to je pěkné, v seznamu by se asi nevyjímal počet sestřelů 60-147. Ale je to celkem velké rozpětí na to, že třeba u takových Němců to máme "přesně" (nevím jak moc, ale uvádí se to tak) na jednotlivá letadla a u Japonců v rozmezí poloviny sestřelů. Jinak dobrý, že jsi mi to tu připomněl, měl bych zkusit dokončit aspoň ty Němce (jakž takž, doplnění nechám pak na wikiprocesu) a hodit je na Seznam německých stíhacích (nebo snad leteckých?) es za druhé světové války. --Silesianus 15. 3. 2010, 07:19 (UTC)