Přeskočit na obsah

Wikipedista:Michal Ligura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Michal Ligura je amatérský zpěvák a dabér začínajíc svou kariéru na populární webové stránce YouTube. Je ve znamení býka, což samo o sobě tvrdí, že je velkým oblíbencem jídla, jeho smyslem života je práce práce práce a je klidný s vyrovnanou povahou a k životu přistupuje realisticky.

Aktuálně má 21 let, je nezadaný a vlastní své domácí studio.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Svou kariéru začínal velmi zlehka a hlavně nevědomky. Když na své 15. Vánoce dostal od svým rodičů tablet, vůbec nečekal, že jeho zájem stát se influencerem vůbec někam povede. Začínal jako každý jiný teenager s chytrým zařízením. Hrál hry, probádával sociální sítě a díval se na videa, filmy, animáky,... Jakmile se ale dostal k jednomu z nejznámějších animáků vůbec, vzbudila se v něm nová záliba tvořit také různé animace a kraťasy, které na internetovém portále Youtube toliko frčela. Bohužel neúspěšně. Začínal tedy s jednoduší variací a zkoušel oné animáky "naparodovávat" (namluvit tak, aby v kontextu vyzněly jinak, než se má). Tady však svůj hlas ještě nepoužil. Použil pouze populární nahrávky té doby a vkládal je do postav a zkoušel z toho vyrobit celkový příběh. Své parodie pak vůbec prvně v roce 2016 nahrál na internet pod jeho první kanál zvaný "MAIXOR", který snesl velikou popularitu. Později však jeho nákladnost na tvorbu nových parodií odrazovala a zkoušel na svůj kanál vnést i něco svého, co lidé mohou mnohem více ocenit, než si dělat srandu z něčeho, co ani nemusí být tolik zesměšněno. Ikdyž jde jen o vtip v dobrém slova smyslu. Časem se od toho doslova odprostil a lákalo ho to čím dál více ke stránce hudební.

Celkem rok doma cvičil na svém hlase, dokud se nedal řádně použít na zpěv náhodné písničky. Začal tedy v ten rok vydávat tzv. "collaby" (spolupráce) pro ostatní zahraniční, méně populární, youtubery. Během vydávání těchto krátkodobých projektů si uvědomil, jak mezi jinými "zpěváky" vyčnívá a jak mu to taky chválili. Než se tak nadálo, vytvořil vůbec první cover, který na českou YouTube scénu vydal. Cover byl ze začátku velice chválen, ba ale na druhou stranu i kálen. Důvodem, byl hlavně ten nezvyk hlasu a to, že parodie byly dříve jeho prioritou. Rozdělil tedy kanál na dva tábory. Došlo tím ke vzniku "MAIXOR 2". Zde se nahrávaly různé "covery" a "collaby", které s velikou oblibou rád poslouchal a jeho přední fanoušci ovšem také. Svůj prioritní kanál "MAIXOR" zanedbával a časem pak došlo k jeho úplnému zaniknutí. Svůj nejúspěšnější kanál, který kdy měl, prostě smazal. Zůstal mu tedy jen jeden kanál, na kterém dál s chutí vytvářel další a další cover, časem se jeho hudební stránka hlasu čím dál tím více zlepšovala.

Jeho název pak ale začal být lidem spíše na obtíž. Nebylo lehké si správně zapamatovat jeho název. Byl to "MAXOR" nebo "MAXIOR"? Časem si svůj vlastní název nechal zprotivit a chtěl tím pádem vytvořit svou opravdickou pravou identitu a vzít své umění pod pokrývkou hlavy na povrch.

Začal tedy opět na nule. Vytvořil kanál "Michal Ligura", který od roku 2019 přinášel nová a nová videa s jeho hlasem a novým cílem. Vydat přezpívané písničky, které dosud ještě v češtině nebyly přeložené a byly zároveň rýmovatelné. Zlepšoval si tím i stránku básnickou, textaření a rozšíření slovní zásoby. Lidem se i doteď jeho hlas nepřestává protivit a rádi dál poslouchají jeho písničky.