Přeskočit na obsah

Wikipedista:Dvorave

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Elektrogastrografie

[editovat | editovat zdroj]

Elektrogastrografie(zkráceně EGG) je diagnostická metoda, při které e zkoumají a zaznamenávají bioelektrické potenciály žaludku pomocí přístroje zvaného elektrogastrograf. Hlavním cílem záznamu, který se nazývá elektrogastrogram je motilita gastrointestinálního traktu.

Rozdělení ECG dle snímání

[editovat | editovat zdroj]

Nitrožaludeční

[editovat | editovat zdroj]
Při nitrožaludečním snímání je trávící trubicí do žaludku zavedena sonda s kalomelovou elektrodou. Aby byla vodivě spojena se sliznicí je zajišťováno pomocí solného roztoku. Druhá referenční elektroda je podobně jako u EKG připojena na horní končetinu. Vzhledem k obtížnosti uložení elektrody se provádí snímání pouze z jedné elektrody. Větší množství by bylo těžko polohovatelné. I fakt cizího objektu v žaludku ovlivňuje jeho činnost a tím pádem i výsledný signál.

Perkutánní

[editovat | editovat zdroj]
Při perkutánním snímání se elektrody připevňují na břišní stěnu. Velkou výhodou tohoto snímání je, že můžeme využít více elektrod a tím pádem i větší počet získaných signálů. Aplikace elektrod je snazší, rychlejší a pro pacienta šetrnější a příjemnější. Snímání může být unipolární nebo bipolární. Referenční elektroda e připevňuje na bok pacienta, do podpaží nebo na břišní stěnu.

Elektrogastrograf

[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k malé dostupnosti elektrogastrografů z důvodu malého počtu firem, které jej vyrábějí, se pro měření ECG kromě prototypových zařízení mnohdy používají elektroencefalografy. Při perkutánním snímání se využívají klasické elektrokardiografické elektrody Ag/AgCl. Při nejnižších frekvencích je impedance(odpor) rozhraní elektroda - kůže nejvyšší( kΩ až MΩ ) je nutné, aby se vstupní impedance až stonásobně zvýšila na stovky MΩ, což je u běžných elektroencefalografů zajištěno.

Elektrogastrogram a jeho vznik

[editovat | editovat zdroj]

ECG signál vzniká činností žaludečního svalstva a sice působením dvou druhů elektrické aktivity. Jedná se o hladkou svalovinu, kterou nelze ovládat vlastní vůlí. Rozdělují se na řídící aktivitu a odpovědní aktivitu.

Electrical Control Activity (ECA)

[editovat | editovat zdroj]
ECA je aktivita řídící, ale není projevem kontrakce hladkého svalstva. Jedná se o aktivitu vznikající v pacemakeru uloženém poblíž žaludečního fundu a udává frekvenci žaludečních kontrakcí. Výskyt ECA je jednou z hlavních podmínek vzniku žaludečního stahu. Perioda (T) ECA je 20s, což odpovídá frekvenci (f) 0,05. Proto se uvádí v jednotkách cpm (cykly za minutu). T = 20 odpovídá 3 cpm. Pokud je opakovací frekvence nižší jedná se o bradygastrii, pokud vyšší jedná se o tachygastrii.

Electrical Response Activity (ERA)

[editovat | editovat zdroj]
ERA je projevem kontrakce hladkého svalstva a následuje těsně za výskytem řídící aktivity ECA.

Hodnocení EGG záznamů

[editovat | editovat zdroj]

Na rozdíl od EKG nebo ECG elektrogastrografie nemá standardy pro rozmístění elektrod, snímání a jeho vyhodnocování. Avšak používá se 8-mi kanálové bipolární snímání rozmístění (Smith a Hain). Jiní autoři navrhují použití 3 až 12 elektrod v různých sestavách - přímky, kružnice. Obecně lze ECG hodnotit vizuálně jako např. u EKG. Používá se frekvenční analýza za pomoci FFT navzorkovaného signálu. Standardní způsob hodnocení zatím nebyl vyvinut, vzhledem k různým metodám jeho snímání.

Výhody a nevýhody EGG

[editovat | editovat zdroj]

Povrchové snímání je neinvazivní metoda, nitrožaludeční může působit nepříjemně. Dále musíme brát potaz rušivých artefaktů.

[1] PENHAKER, Marek. Lékařské diagnostické přístroje: učební texty. 1. vyd. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2004, 320 s. ISBN 80-248-0751-3.