Soubor:Pařezitý 1931.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(2 086 × 1 276 pixelů, velikost souboru: 721 KB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
Čeština: Velký pařezitý rybník na pohlednici ze 30. let. „Několik metrů jen, abychom spatřili perlu tohoto zátiší, Pařezitý rybník… Stačí prochoditi žárné letní dopoledne na veliké té hrázi vroubené staletými buky, stačí usednouti na některý z vysedlých balvanů, když slunko chýlí se k západu, a rozteskniti se zatikáním osamělého ptáka, zarmoutiti rybou, která marně zatouží k slunci a k obzoru nebes a vymrštivši se ve svých letech, zase nucena jest zůstati dole v hlubině, stačí uslyšeti zvonky pasoucích se na kraji lesů stád, stačí jedenkráte vrhnouti se bez bázně v náručí tvých studených, ach, i v žáru letním tak svůdně studených vln, a nechat se unášeti jejich vděky a doplavati kamsi daleko, daleko až ku středu rybníka – malého horského jezera! – daleko ku středu, odkud lze rozeznat pouze kontury hráze a hor, a modro nebes míti nad hlavou a děsnou hloubku vodní pod sebou: a potom člověk nezapomíná, nezapomene, a vždy po tobě se rozteskní.“ (Lidové noviny, 27. ledna 1901)
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Ondřej Sidor

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
Creative Commons CC-Zero Tento soubor byl uvolněn pomocí Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
Osoba, která toto dílo označila tímto dokumentem, dílo uvolnila do public domain tím, že se celosvětově vzdala všech autorských práv ke svému dílu včetně všech souvisejících a příbuzných zákonných práv, které k dílu má, v rozsahu umožněném zákonem. Můžete toto dílo rozmnožovat, upravovat, rozšiřovat či provozovat, i pro komerční účely, vše bez nutnosti žádat o svolení.

Popisky

Pařezitý rybník (stará pohlednice)

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná29. 9. 2019, 21:33Náhled verze z 29. 9. 2019, 21:332 086 × 1 276 (721 KB)OsidorUser created page with UploadWizard

Tento soubor nepoužívá žádná stránka.