Soubor:Jedno zdravi.png

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(1 624 × 1 624 pixelů, velikost souboru: 140 KB, MIME typ: image/png)

Popis

Popis
Čeština: Model One Health (Jedno zdraví) je koncept mezinárodní interdisciplinární spolupráce pro dosažení optimálního zdraví člověka, zvířat a životního prostředí. Lidé, zvířata a životní prostředí společně tvoří jednu triádu zdraví. Společná triáda zdraví ukazuje, jak spolu zdraví lidí, zvířat a životního prostředí souvisí. Díky celosvětové spolupráci usnadňuje model Jedno zdraví rozvoj zdravotní péče ve 21. století. V případě, že je tento koncept správně nastaven a používán, může pomoci chránit a zachraňovat životy lidí, zvířat a životní prostředí pro současné i budoucí generace. Nezdravé životní prostředí či epidemie zoonóz souvisí s lidským zdravím a je třeba je řešit společně, což bude mít podle Světové banky i ekonomické výhody. Biologická bezpečnost je důležitá i pro EU. Rizika onemocnění snižuje správná hygiena, aktuální očkování a správné používání antibiotik u lidí i zvířat. Vzhledem k množství druhů zvířat vystupujících v roli rezervoárů pro různé infekce, je do určité míry zbytečné bojovat s těmito infekcemi u lidí, když zdroj nákazy zůstává. Řešením je co nejmenší kontakt lidí s přírodními ohnisky (divokými zvířaty) a redukce rezervoárů v podobě chovů a jatek hospodářských zvířat. Rostlinná strava může snížit počet zvířat v průmyslových velkochovech a omezit tak výskyt zoonotických patogenů.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Nikola Alice Hurychová

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Triáda zdraví ukazuje, jak spolu zraví lidí, zvířat a životního prostředí souvisí.

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná9. 4. 2020, 02:23Náhled verze z 9. 4. 2020, 02:231 624 × 1 624 (140 KB)NjolahUploaded own work with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata