Soubor:COLLECTIE TROPENMUSEUM Gong hangend in een standaard onderdeel van gamelan Semar Pagulingan TMnr 1340-13.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(707 × 800 pixelů, velikost souboru: 89 KB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan
Nederlands: Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motieven en daardoor zeer herkenbaar als groep. Ook bestaat er tussen bepaalse groepen een overkoepelende eenheid in kleur, stijl en motieven, zoals bij de gendèr, de trompong en de gongstandaarden te zien is. Er zijn echter ook enkele groepen instrumenten waarvoor deze overkoepeling in mindere mate opgaat.

De kemong is een vertikaal opgehangen gong die één maat kleiner is dan de kempur. De speler slaat met een dikke stok, met gewatteerde kop, op de slagknobbel van de gong, hetgeen resulteert in een helder 'rinkelende' toon. Hij geeft een scherper, hoger en korter geluid dan de kempur. De kemong verdeelt de gemarkeerde periode van de kempur in twee (of een meervoud van twee) delen of subfrasen, afhankelijk van de melodie. Een gong op Bali is ketelvormig, met schuin naar binnen geslagen randen, een gelaagd oppervlak en in het midden een uitstekende knobbel waarop geslagen wordt bij het spelen. De twee voetstukken van de standaarden hebben aan de onderkant een zwarte band bij wijze van grens tussen aarde en instrument. Het overige oppervlak van de voetstukken toont een voorstelling van een koraalrif dat ruimtelijk in diepreliëf is wegestoken. Dit koraalrif is een voorstelling van de tatamanan, de watertuin in de zee. De zee en de koraalriffen rond Bali, lager gelegen dan het laagste punt van het eiland, met hun dodlijke slangen en giftige vissen kunnen niet anders dan beschouwd worden als de woonplaats van kwade geesten. Deze tatamanan is dan ook het symbool van de onderwereld van de demonen. In de voorstelling van het koraal op de voet van de gongstandaard keert telkes een omgekeerde 'V' met omgekrulde uiteinden terug. Dit motief toont drie bergen. Eigenlijk worden er vier bergen bedoeld, maar één berg kan niet worden weergegeven bij gebrek aan driedimensionaal perspectief. Deze vier bergen worden geassociëerd met de vier windrichtingen en vier goden waar men op Bali erg veel ontzag voor heeft.

. Gong, hangend in een standaard, onderdeel van gamelan Semar Pagulingan
Undetermined language : Kemong
Datum před 1939
date QS:P,+1939-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1939-00-00T00:00:00Z/9
Zdroj
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Autor Tropenmuseum

Licence

w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

570fff65063ac3520da1899a1e49010c1c90046d

91 354 bajt

800 pixel

707 pixel

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná27. 7. 2010, 22:54Náhled verze z 27. 7. 2010, 22:54707 × 800 (89 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=Gong, hanging in a frame, part of the Gamelan Semar Pagulingan}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Slaginstrument. Iedere groep instrumenten in de Semar Pagulingan is versierd met eigen motiev

Tento soubor používá následující stránka:

Globální využití souboru

Metadata