Signalizační stavby trigonometrických bodů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Signalizační stavby trigonometrických bodů jsou objekty využívané při budování nebo zhušťování trigonometrických sítí. Trigonometrický bod, který je obvykle stabilizován povrchovou a jednou či více podzemními značkami, je třeba signalizovat tak, aby byl jednoznačně identifikovatelný a umožňoval cílení i při záměrách o délce několika desítek kilometrů. Z toho důvodu je bod opatřen tzv. signalizační stavbou, zkráceně signálem.

Základní dělení signalizačních staveb[editovat | editovat zdroj]

Podle Instrukce A[1] lze signální stavby rozdělit na tři základní druhy: přirozené signály, smíšené signály a umělé signály.

Přirozené signály[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o stavby v krajině, které nejsou určeny pro měřické využití, ale svým tvarem, stabilitou a polohou toto využití umožňují. Jako příklad tohoto druhu signalizace je možné uvést například kostelní věže, kde je vztažný bod často volen ve středu makovice (např.: chrám sv. Víta v Praze, katedrála sv. Bartoloměje v Plzni, ale i množství méně známých). Dalším příkladem přirozené signalizace je pata hromosvodu Petřínské rozhledny.[2]

Smíšené signály[editovat | editovat zdroj]

Opět se jedná o stavby původně postavené za jiným účelem. Oproti výše uvedeným však před měřením vyžadují speciální úpravy, například zřízení záměrného cíle, podlahy apod.

Umělé signály[editovat | editovat zdroj]

Tyto stavby je třeba nově postavit od základů. Musí splňovat četná kritéria a to jak ekonomická, tak konstrukční: při jejich stavbě nesmí dojít k poškození stabilizace bodu, jsou umístěny ideálně centricky nad bodem, zůstávají stabilní i při působení povětrnostních vlivů, umožňují, resp. nebrání pevnému postavení měřického stroje a zaměření na další body, náklady na stavbu jsou přiměřené významu bodu.

Pro rozlišení bodů vyšších řádů a podrobné / místní triangulace jsou tyče signálů bodů vyšších řádů opatřeny černým záměrným hranolem (20×20×40 cm) a natřeny černě a bíle. Vrchol pyramidy je obit 5 až 7 řadami bíle natřených prken. Body podrobné / místní triangulace mají střední tyč natřenou do 1/2 bíle a výše černě, případně po třetinách v pořadí černá–bílá–černá. Cílí se vždy na rozhraní černé a bílé barvy první odspodu. Nátěr je prováděn zpravidla fermežovými barvami v několika vrstvách.

Umělé signály můžeme dále dělit na pyramidy a měřické věže.

Pyramida trojboká či čtyřboká[editovat | editovat zdroj]

Čtyřboká signalizační pyramida.

Trojboká pyramida se staví v místech s pevným podložím, pokud je doprava stavebního materiálu problematická. V ostatních případech se staví pyramida čtyřboká. Stavba pyramidy je zahájena vyhloubením jam hlubokých nejméně 1,2 metru a zřídkakdy hlubších než 2 metry. V případě nestabilního podloží je vyztuženo cihlovou podezdívkou nebo betonovou vrstvou (síla nejméně 30 cm) na povalech. Do vyhloubených jam se vztyčuje konstrukce z odkorněného a vyschlého dřeva, nejlépe smrkového. Části, které budou pod úrovní terénu se impregnují dehtem nebo i jen opálením. V případě trojboké pyramidy je konstrukce volně zkompletována na zemi a poté postavena, u čtyřboké pyramidy je postavena nejdříve s třemi nohami, čtvrtá je připevněna již na stojící konstrukci. Následně se pomocí olovnice uvede střední signalizační tyč do svislého stavu a posunem celé konstrukce se centruje nad bodem. Poté je střední tyč připevněna kleštinami a konstrukce zpevněna vodorovnými věnci. Teprve poté jsou nohy konstrukce zasypány, případně ještě zajištěny v zemi kotvami. Posledním krokem je vodorovné obití prkénky – jedna vrstva se vždy vynechá, aby stavba nečelila větru souvislou plochou.

Pyramida se zvýšeným postavením stroje[editovat | editovat zdroj]

Čtyřboká signalizační pyramida se zvýšeným postavením stroje.

Konstrukce signalizační části stavby je shodná s popisem výše. Do ní je na čtyřbokém podstavci vestavěn observační sloup se stolkem pro měřický stroj. Výška stroje by neměla být výše než v polovině pyramidy. V příslušné výšce je na konstrukci pyramidy doplněna podlaha pro obsluhu stroje. Signalizační část stavby s podlahou nesmí být žádnou částí v kontaktu s konstrukcí nesoucí observační sloup.

Měřická věž[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku měřická věž.

Měřická věž je nejvyšší kategorií signalizačních staveb. Můžeme rozlišit tři základní druhy věží: dřevěné, sestávající ze dvou vzájemně se nedotýkajících konstrukcí pro signalizaci a pohyb osob a pro měřický stroj; zděné, stavěné při budování astronomicko-geodetické sítě a ostatní, například vojenské ocelové konstrukce.

Stručné shrnutí historie signalizačních staveb trigonometrických bodů[editovat | editovat zdroj]

Budování trigonometrických sítí na území České republiky probíhalo v rámci budování geodetických měření pro stabilní katastr, II. vojenské mapování a III. vojenské mapování. Podle dobové literatury, například Instruction für die bey der k. k. österreichischen Landes-Vermessung angestellten Herren Officiere (R, Binnethal. 1810)[3], Mittheilungen des Kaiserl. Königl. Militär-Geographischen Institutes (1898) nebo Handbuch der Vermessungskunde (W, Jordan. 1896) byla konstrukce pyramid shodná s výše popsanou, Binnethalova instrukce z roku 1810 připouští i stavbu pyramidy celé vyzděné. Popisované pyramidy dosahovaly výšky až 20 metrů. Naopak u měřických věží je informace pouze o tom, že muselo býti dbáno pevnosti konstrukce.

Signalizační stavby, s jejichž pozůstatky se čtenáři ještě stále mohou výjimečně setkat, jsou stavby vybudované podle návodu V. Kolomazníka, používané při budování JTSK od roku 1920[4], později začleněného do Instrukce A.

Dalším významným obdobím bylo budování zděných měřických věží při budování Astronomicko-geodetické sítě v letech 1936–1941.

Budování signalizačních staveb trigonometrických bodů je spojeno s budováním klasických geodetických základů. V současné době s rostoucím vlivem moderních metod jako GNSS ztrácejí na významu a zejména dřevěné stavby již téměř vymizely z krajiny.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Signalizační stavby trigonometrických bodů jsou poměrně výrazným projevem zeměměřických činností. Jako takové je například na titulní straně odborného časopisu Geodetický a kartografický obzor ilustrace pyramidy se zvýšeným postavením stroje, v zahraničí se pak dostaly například i na poštovní známky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Instrukce A. Návod jak vykonávati katastrální měřické práce. Bratislava: Štátne nakladateľstvo technickej literatúry, 1953. 
  2. Geodetické údaje příslušných bodů. Dostupné z: http://bodovapole.cuzk.cz/
  3. VICHROVÁ, Martina. REKONSTRUKCE DIGITÁLNÍHO MODELU TERÉNU DRUHÉHO VOJENSKÉHO MAPOVÁNÍ (FRANTIŠKOVA). Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných věd, Oddělení geomatiky, 2010. 
  4. KŘOVÁK, Josef. Československá základní síť trigonometrických bodů, její geodetické základy a zobrazení.. Zeměměřičský věstník: Časopis spolku čs. zeměměřičů. 1928.