Nápověda:Editor knih

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Nápověda:Knihy)
Vytištěná kniha vytvořená z článků Wikipedie

Pomocí editoru knih si můžete vytvořit knihu sestávající z libovolných stránek Wikipedie. Knihu pak můžete vyexportovat do různých formátů (např. PDF či ODF) nebo si objednat tištěnou verzi.

Základní postup

Sekce Tisk/export

Krok 1 – Spuštění Editoru knih

Na levé straně obrazovky najdete sekci Tisk/export (vizte obrázek vpravo). V něm klikněte na odkaz Vytvořit knihu. Zobrazí se vám potvrzovací obrazovka, kde kliknutím na zelené tlačítko potvrďte, že chcete spustit editor knih. Tím se vrátíte zpět do předchozího článku, ale nahoře se bude zobrazovat panel nástrojů:

Editor knih
Editor knih

Krok 2 – Výběr článků

Kliknutím na Přidat tuto stránku do vaší knihy zařadíte do výběru článku aktuální stránku. Další stránku zařadíte jednoduše tím, že na ni přejdete a kliknete opět na Přidat tuto stránku do vaší knihy.

Také můžete myší najet na odkaz na jiný článek, po chvilce se objeví rámeček umožňující přidat cílovou stránku odkazu.

Přidat odkazovanou stránku wiki do knihy
Přidat odkazovanou stránku wiki do knihy

Pokud si prohlížíte stránku kategorie, obsahuje rámeček místo přidání článku položku Přidat tuto kategorii do vaší knihy. Kliknutím na tento odkaz přidáte do své knihy všechny články v zobrazené kategorii.

Poté, co jste do své knihy zařadili několik článků, můžete kliknout na Doporučit stránky, načež se zobrazí seznam stránek, které by vás ještě mohly zajímat.

Krok 3 – Kontrola knihy a název

Pokud už máte dojem, že jste do knihy přidali všechny požadované články, můžete kliknout na Zobrazit knihu. Dostanete se na stránku, která uvádí přehled stránek ve vaší knize a na které si můžete nastavit název knihy (a případně změnit pořadí jednotlivých článků – viz níže).

Krok 4 – Stažení souboru nebo objednání tištěné knihy

Stažení knihy jako PDF

Výslednou knihu si můžete stáhnout jako soubor ve formátu PDF (vhodný pro prohlížení a tisk) nebo ve formátu OpenDocument (ODF; vhodný pro další úpravy, dokáže s ním pracovat mnoho programů, např. OpenOffice.org). K tomu stačí na stránce s přehledem knihy zvolit formát a kliknout na tlačítko Stáhnout.

Také si můžete u firmy PediaPress nechat vytisknout a svázat skutečnou knihu. Kliknutí na tlačítko vás přenese na stránky služby PediaPress, která s nadací Wikimedia spolupracuje na zlepšování dostupnosti Wikipedie.

Pokročilé funkce

Změna pořadí článků v knize
Pokud chcete ve své knize přeházet články, stačí v rámečku na stránce s přehledem knihy jednotlivé nadpisy přetáhnout myší. Pokud chcete mít články v abecedním pořadí, stačí tam kliknout na Seřadit abecedně.
Uložení vytvořené knihy a sdílení knihy s ostatními
Pokud máte na Wikipedii uživatelský účet a už jste tzv. „schválený uživatel“, můžete si vytvořený soubor článků uložit pro pozdější použití, případně i pro ostatní uživatele. K tomu stačí na stránce s přehledem knihy v části Uložit a sdílet tuto knihu zvolit, jak a kam chcete svou knihu uložit a kliknout na Uložit knihu. Nasdílené knihy si můžete prohlédnout na stránce Kategorie:Wikipedie:Knihy.

Související odkazy