Diskuse:Severní Makedonie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele 89.177.51.75 v tématu „Řecká republika versus Makedonie – spor o název makedonského státu
Archivy
Archivy

Řecká republika versus Makedonie – spor o název makedonského státu[editovat zdroj]

Nepřípustný nátlak na Makedonii Řeckou republikou ve věci názvu makedonského státu je spojen s porušením čl.1.2 Charty OSN a částí VI. a X. kapitoly 1 jimiž se řídí vztahy mezi státy KBSE z Helsinek z roku 1975 a čl. 1a (čl. 2) a čl. 7a (čl.8) Lisabonské smlouvy (Podrobně viz níže)

Charta OSN

Článek 1.2 stanovuje rozvíjet mezi národy přátelské vztahy, založené na úctě k zásadě rovnoprávnosti a sebeurčení národů, a činit jiná vhodná opatření k posílení světového míru;

Závěrečný akt konference KBSE z Helsinek z roku 1975 - kapitola I o principech jimiž se řídí vztahy mezi zúčastněnými státy (závazné mezinárodní zásady)

Část VI. Nevměšování do vnitřních záležitostí zúčastněného státu

Část X. Svědomitém plnění si závazků podle mezinárodního práva

Lisabonská smlouva: Článek 1a (čl. 2)

Unie je založena na hodnotách úcty k lidské důstojnosti, svobody, demokracie, rovnosti, právního státu a dodržování lidských práv, včetně práv příslušníků menšin. Tyto hodnoty jsou společné členským státům ve společnosti vyznačující se pluralismem, nepřípustností diskriminace, tolerancí, spravedlností, solidaritou a rovností žen a mužů."

Článek 7a (čl.8)

1. Unie rozvíjí se zeměmi ve svém sousedství výsadní vztahy s cílem vytvořit prostor prosperity a dobrých sousedských vztahů, založený na hodnotách Unie a vyznačující se úzkými a mírovými vztahy spočívajícími na spolupráci.

Pozn. Žádný stát nesmí vykonávat nátlak za účelem zasahovat do věcí, které podstatně patří do vnitřní pravomoci kteréhokoli státu.

V závorkách jsou uvedené články textu Lisabonské smlouvy pro potřeby vlády, které se nekryjí s oficiálním zněním této smlouvy. Konsolidované znění smluv, příloh, protokolů a prohlášení sestavila: Jana Francová, Parlamentní institut, Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro potřeby vlády. Editor konsolidovaného znění Jan Sochorek, úřad vlády ČR. 89.177.51.75 3. 8. 2020, 18:15 (CEST)Odpovědět