Diskuse:Primární klíč

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rád bych vyjádřil nesouhlas s návrhem na sloučení článků primární klíč a index. Zejména proto, že primární klíč a index jsou dvě různé věci. Primární klíč popisuje sémantiku dat v relaci, zatímco index je technické opatření, pro vyhledávání dat v databázových tabulkách. --che 23:34, 3. 6. 2007 (UTC)

Díky za názor, doufám, že se vyjádří i ostatní. Jde mi krom jiného i to, že teď jsou oba články navzájem izolované a možná (podle toho, jak ostatní rozhodnou) by to chtělo nějak sjednotit. Ještě bych rád upozornil, že KEY a INDEX jsou ve standardním SQL zcela zaměnitelné a "sémantika" alespoň podle mě znamená "faktická správnost" (takže si osobně nemyslím, že umístěním primárního klíče nějak zvýším to, že databáze "má dělat to co má"). Ale jinak, "no offense". Hidalgo944 00:17, 4. 6. 2007 (UTC)

Primární klíč ale není KEY v SQL, primární klíč je omezení na relaci (primary key constraint, druh unique key. Když si například chci udělat tabulku s přehledem osob, tak primární klíč nikam dodatečně neumisťuji. Primární klíč určuji při návrhu tabulky, když se rozhoduji podle čeho budou moje záznamy jednoznačně rozlišeny (dvojice "jméno, příjmení", rodné číslo, umělý klíč...?). Index naproti tomu přidávám až po tom co navrhnu strukturu, abych zrychlil dotazy na tabulce. Což je věc podstatně odlišná od "faktické správnosti" a smysluplnosti dat v ní.

Že jsou články izolované ja pravda, je fakt že by bylo fajn s tím něco udělat. Z důvodů popsaných výše bych ale upřednostňoval spíše popis vzájemného vztahu obou věcí, než jejich shrnutí do článku jednoho. --che 08:58, 4. 6. 2007 (UTC)

Pro nedělení článků: Články jsou oddělené i v anglické Wikipedii. Lze čekat, že porostou. Problém oddělenosti souvisejících článků se běžně řeší pomocí viz též a pomocí krabiček tématu vpravo nahoře či zcela dole pod článkem, alespoň na anglické Wikipedii. --Dan Polansky 13:56, 20. 8. 2007 (UTC)