Chloptač

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chloptač je druh zpětného ventilu, který je součástí parního injektoru.

Při rozběhu injektoru je třeba zajistit, aby ve vodním prostoru injektoru nevznikal přetlak. Pokud by se to stalo, pára z kotle by nedosáhla rychlosti, potřebné k činnosti injektoru. Chloptač je ventil, který nadbytečnou vodu či páru odvádí volně ven. Je držen v otevřené poloze gravitací nebo malou pružinou. Pokud je ve vodním prostoru mezi parní a výtlačnou hubicí stejný nebo vyšší tlak než v okolí, je chloptač otevřený. V okamžiku, kdy injektor začne pracovat, nastane v tom prostoru podtlak, kterým se chloptač uzavře.

Chloptač funguje také jako bezpečnostní ventil, který vypustí páru v případě selhání injektoru. To se stává poměrně často. Protože v tom případě hrozí zranění okolostojících, je obvykle zakázáno používat injektor parních lokomotiv při stání u nástupiště.

Lokomotivní injektory mívají chloptače uzavíratelné i z kabiny. Uzavřený chloptač zamezí startu injektoru a pára z kotle může proniknout přívodními vodními trubkami až do tendru. Toho se využívá v zimě, kdy je třeba tendr vyhřívat, aby v něm voda nezamrzla.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Popis injektoru na stránkách usteckadraha.cz[nedostupný zdroj]
  • Vlastimil Mareš, Jaroslav Louda: Příručka pro strojvedoucí (Dopravní nakladatelství, 1957)