Buxheimský svatý Kryštof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Buxheimský dřevoryt z roku 1423 (ručně kolorován)

Buxheimský sv. Kryštof[1] je jeden z prvních známých dochovaných a ručně kolorovaných dřevotisků z poloviny 15. století Jeho rozměry jsou 28,85x20,7 cm. Dřevoryt byl nalezen v kartuziánské monasterii v jihoněmeckém Buxheimu přilepen na vnitřní zadní straně manuskriptu.

Styl[editovat | editovat zdroj]

Obojí, jak dřevořezba tak tisk, jsou provedeny velice kvalitně. Autor používá růžně silné kontury k vyjádření různých tvarů. Delikátnější linie jsou použity pro vnitřní modelaci jako např. rysy ve tváři. Krátké, paralelní linie indikují stíny, např. vnitřní strana drapérií. Nejnovější studie určily, že datum 1423, který je do bloku vyřezán, poukazuje nejspíše na historickou událost a ne na datum samotného vzniku tohoto dřevotisku.

Vyobrazení[editovat | editovat zdroj]

Na ilustraci je vyobrazen sv. Kryštof, patron cestujících a ochránce proti černé smrti, nesoucí na svých zádech malého Ježíše Krista přes řeku. Jeho snaha je pozorována svědkem v podobě mnicha, který jim světlem ukazuje cestu ke dveřím kláštera. Na protější straně jsou vyobrazeni dva mlynáři, kteří scénu díky své namáhavé práci, nezaznamenali. Ve spodní části rámečku je latinská inskripce: "Kdykoliv pohlédneš do tváře sv. Kryštofa, v tom dni určitě nezhyneš děsivou smrtí."

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Náboženský předmět, který se prodával jako suvenýr poutníkům na jejich poutních cestách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STOKSTAD, Marylin; COTHREN, Michael W. 5.. vyd. Upper Saddle River, New Jersey: Person Education, 2014. 1182 s. ISBN 978-0-205-87757-7. S. 591.