Automatický závlahový systém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Automatické závlahové systémy slouží k zavlažování rodinných zahrad, firemních areálů i veřejných ploch. Využívají se tam, kde je žádoucí udržovat vitální zeleň, například na trávnících či záhonech. Zavlažují se také keře nebo zeleň v truhlících a květináčích.

Pokud je trávník zavlažován tak, aby byl vitální a pohledově pěkný, spotřebovává kolem 20 litrů vody na metr čtvereční týdně.[zdroj?]

Denní potřeba vody a interval závlah v závislosti na nejvyšší denní teplotě[1]

(DIN 18035, díl 2, upraveno)

Nejvyšší denní teplota (°C) Potřeba vody za den (l.m-2) Interval závlah (dny)
> 30 > 5 4
25 – 30 3 – 4 5 – 7
20 – 25 2 – 3 7 – 10
< 20 < 2 > 10

Technický princip[editovat | editovat zdroj]

Systém je ovládán řídící jednotkou, která může být umístěna v domě, v garáži, na terase, ale i přímo v zahradě a zajišťuje automatický provoz celého systému. Voda je pod zemi rozvedena k jednotlivým místům spotřeby.

Zavlažování trávníku zajišťují postřikovače, které jsou umístěny v zemi. Po spuštění závlahy se tyto postřikovače vysunou a rozstřikují vodu na trávník. Po vypnutí závlahy se opět zasunou pod úroveň terénu, takže nejsou vidět a nepřekáží při sečení.

Zavlažování výsadeb v záhonech a keřů zajišťuje kapénková závlaha. Jedná se o perforované hadice ukryté pod mulčovací kůrou nebo štěrkem, které pozvolna odkapávají a zasakují do půdy k rostlinám.

Závlahový systém může být dále napojen na čidlo srážek, které vyhodnocuje srážkové úhrny a při dostatečném dešti (přednastaveném srážkovém úhrnu) celou závlahu vypne, aby nedocházelo k plýtvání vodou a přemokření trávníku. Systém může být také napojen na čidlo půdní vlhkosti, které v případě převlhčení půdy zastaví závlahu. Závlahové systémy je ideální instalovat v průběhu realizace zahrady, nejpozději před založením trávníku. Závlaha může být instalována již do existující zahrady, ale toto řešení je většinou složitější a nákladnější.

Výhody a nevýhody[editovat | editovat zdroj]

Automatický závlahový systém šetří čas při zalévání trávníku a zajišťuje, že bude celá jeho plocha zavlažována rovnoměrně. Snižuje spotřebu vody způsobenou neefektivním využitím,[zdroj?] vzhledem k umístění systému pod zemí navíc nepřekáží v prostoru zahrady.

Nevýhodou systému jsou vysoké pořizovací náklady. Vybudovaný systém navíc není přenosný, což komplikuje případné pozdější stavební úpravy zahrady, změnu jejího uspořádání a využití.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Praktické zkušenosti s kapkovou závlahou trávníku. www.amet.cz [online]. [cit. 2016-10-31]. Dostupné online.