Singapur

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šablona:Infobox stát

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Singapur na Wikimedia Commons

Singapur je městský stát v jihovýchodní Asii na stejnojmenném ostrově a přilehlých 54 ostrůvcích při jižní výspě Malajského poloostrova. Jeho název je odvozený ze sanskrtu a znamená v češtině Lví město.

Přírodní podmínky

Singapur leží na ostrově, který je oddělen od malajského poloostrova úzkým průlivem. Ostrov je mírně zvlněný a má uprostřed kopec s výškou 175 m.n.m. Klima je po celý rok stejně teplé a vlhké. Monzuny přináší velké množství srážek.

Historie

Singapur založil v roce 1819 Sir Thomas Stamford Raffles z Britské východoindické společnosti. V roce 1867 se stal britskou korunní kolonií. Přístav je velice strategické místo a Britové zde udržovali početnou vojenskou posádku. I přesto byl přístav dobyt během druhé světové války Japonci. Na konci války s blížící se porážkou Japonska získali přístav opět Britové. Singapur byl přijat do Malajské federace roku 1963, ale roku 1965 vystoupil a zůstal dodnes nezávislou republikou. Hlavou je prezident. Zákonodárná moc je v rukou parlamentu, který má 81 členů.

Obyvatelstvo

Obyvatelé jsou z 78% Číňané, z 14% Malajci a z 7% Indové. Každá etnická skupina mluví svým jazykem, ale dorozumívacím jazykem je angličtina. Náboženské složení v městě je velice pestré. Obyvatelé jsou z 55% buddhisté, z 15,5% muslimové, z 12,5% křesťané a z 3,5% hinduisté.

Hospodářství

Singapur patří mezi nejvyspělejší státy světa, je světovým finančním, obchodním a dopravním centrem. Toto přístavní město je velmi dobře udržované. Průmyslová orientace státu je na farmacii a lékařství. Je zde také vybudovaná rafinérie. Dále je tu jedno z největších obchodních center. Singapur je také velice důležitý dopravní uzel. Je druhým největším přístavem světa. Letiště Changi je dopravním uzlem mezi Evropou, Asií a Austrálií. Zajímavostí je, že i přes svou malou rozlohu má Singapur armádu, která má přes 50 000 vojáků.

Externí odkazy

Mapa Singapuru
Singapur v noci

Šablona:Geo dm