Soubor:Veselý Kopec - Soubor lidových staveb Vysočina, CZ150408 - 01.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(4 509 × 3 015 pixelů, velikost souboru: 6,84 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: Water mill in the exposition Veselý Kopec, Open-air Museum Vysočina (until 10 December 2018 named: Set of Folk Buildings Vysočina). The water mill into the exposition was transferred from the village of Oldřetice near Skuteč to the original place of the same type mill (burnt down in 1909). Open-air museum, in the Czech Republic popularly called "skanzen", it consists of two complexes with expositions of folk architecture, in locality Veselý Kopec (part of municipality Vysočina) and monument reservation with name Betlem in the town Hlinsko. Exhibits and seasonal expositions in the Veselý Kopec locality represent the housing and breeding of small farmers from the mid-19th century until the middle of the 20th century. The Betlem monument reserve consists of folk buildings from the 18th to 19th centuries. The buildings of folk architecture is located in the center of Hlinsko, on the right bank of the river Chrudimka. Cultural monuments since 2003 are administered by the National Monument Institute of the Czech Republic. With effect from 11 December 2018, the expositions are part of the National Open-air Museum. Administration of the Open-air Museum Vysočina, Příčná 350, 539 01 Hlinsko. Photo-location: Czechia, Pardubice Region, municipality Vysočina, localited settlement and exposition Veselý Kopec.
Čeština: Vodní mlýn v expozici Veselý Kopec, Muzeum v přírodě Vysočina (do 10. prosince 2018 s názvem: Soubor lidových staveb Vysočina). Vodní mlýn byl do expozice přenesen z obce Oldřetice u Skutče na původní místo mlýna stejného typu (vyhořelého v roce 1909). Muzeum v přírodě, v Česku lidově nazývané „skanzen”, sestává ze dvou komplexů s expozicemi lidové architektury a technického stavitelství v sídelní lokalitě Veselý Kopec (součást obce Vysočina) a památkové rezervace Betlém ve městě Hlinsko. Exponáty a sezónní výstavy v lokalitě Veselý Kopec představují bydlení a chov drobných zemědělců od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Památková rezervace Betlem se skládá z lidových staveb z 18. až 19. století. Objekty lidové architektury se nacházejí v centru Hlinska, na pravém břehu řeky Chrudimky. Kulturní památky od roku 2003 spravoval Národní památkový ústav České republiky. S účinností od 11. prosince 2018 jsou expozice součástí Národního muzea v přírodě. Sídlo správy Muzea v přírodě Vysočina, Příčná 350, 539 01 Hlinsko. Foto-lokace: Česko, Pardubický kraj, obec Vysočina, sídelní lokalita a expozice Veselý Kopec.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 45′ 38,48″ s. š., 15° 50′ 20,79″ v. d.  Heading=330° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo
Faktografie

Pod názvem Soubor lidových staveb a řemesel Vysočina bylo budováno muzeum v přírodě s expozicemi pouze v obci Vysočina, v sídelní lokalitě Veselý Kopec (původně pasekářská osada) a ve Svobodných Hamrech (vodní hamr a mlýnice, původně i venkovský zámek). Muzeum v přírodě vzniklo v 70. letech 20. století s jednou původní zemědělskou usedlostí a dalšími přenesenými exponáty lidových staveb drobných zemědělců a řemeslníků z tzv. Českého Horácka v národopisné oblasti Horácko, geograficky v severní části Českomoravské vrchoviny. V roce 1972 byla první expozice otevřena veřejnosti (část tzv. Pilnova stavení čp. 4). Zakladatelem muzea byl Luděk Štěpán (1932–2017), stavební technik a původně dobrovolník v oblasti ochrany památek, později regionální historik a významný památkář v Pardubickém kraji, po vzniku profesionalizovaného muzea v roce 1982, pod názvem Soubor lidových staveb Vysočina, až do roku 1992 jeho vedoucí. Zabýval se lidovým stavitelstvím a historií technických staveb, zejména na vodní pohon (mlýny, hamry, pily apod.), včetně dopravních cest. Specializovaná muzejní expozice lidových kultur ve volné přírodě, též někdy nazývaná nesprávně „skanzen” podle švédského muzea ve Skansenu, leží ve Stružinecké pahorkatině na východních až jihovýchodních svazích vyvýšeniny s názvem Na Veselém Kopci (578,5 m n.m.), nad soutokem Dlouhého potoka s řekou Chrudimkou. Areál expozice leží v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, v oblasti Veselého Kopce překrývá část Sečské vrchoviny v oblasti Železných hor. V roce 1989 byly do Souboru lidových staveb Vysočina začleněny významné objekty lidových staveb v části urbanistického celku s místním názvem (oikonymum) Betlém v centru města Hlinsko (v roce 1995 se hlinecká část stala památkovou rezervací s názvem Betlém). Soubor lidových staveb Vysočina byl v letech 2003 až do 10. prosince 2018 součástí Národního památkového ústavu – Územní památkové správy na Sychrově. S účinností od 11. prosince 2018 se pod novým názvem Muzeum v přírodě Vysočina stalo organizační částí Národního muzea v přírodě (sídlo v Rožnově pod Radhoštěm), správa Muzea v přírodě Vysočina je od roku 1997 v Hlinsku, v okrese Chrudim, náležejícím do Pardubického kraje na území České republiky.

Literatura

Soubor lidových staveb Vysočina, Ilona Vojancová, Magda Křivanová a kolektiv, v roce 2016 vydal Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově, 1. vydání, ISBN: 978-80-905871-8-2

Externí odkazy

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Stavby tradiční lidové architektury v Česku.

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°45'38.480"N, 15°50'20.785"E

směr pohledu: 330,0 stupeň

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná17. 10. 2016, 15:34Náhled verze z 17. 10. 2016, 15:344 509 × 3 015 (6,84 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používají následující 3 stránky:

Globální využití souboru

Tento soubor využívají následující wiki:

Metadata