Diskuse k Wikipedii:Varování spoiler

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mozna by stalo za to, aby se rozdělilo heslo "spoiler" a "varovani pred spoilerem". Pripadne zaradit jen heslo "Spoiler" a o varovani pred spoilerem by byla rec v nem.

Taky je trosku nelogicke, ze vsechny ostatni zavorkove prikazy jsou v ceske wikipedie prekladane, ale "spoiler" vubec cesky nezni.Miraceti 10:48, 28. 11. 2004 (UTC)

Když jsme u toho, podle mě je nesmysl vůbec příkazy překládat. Česky má být help, chybové hlášky, obsah hesla apod., čili ty části, kde se komunikuje s normálním uživatelem. Ale překládat příkazy nedává smysl, není to k ničemu dobré. Stejně si každý musí v helpu najít, jak se ten příkaz přesně jmenuje, a když už jsem to tam našel a naučil se, proč bych to při editaci jiné jazykové verze měl hledat a učit se znova?? To větší pohodlí při práci s čekými slovy je v tomto případě jenom zdánlivé.
-- Egg 14:12, 28. 11. 2004 (UTC)
Souhlasím s Eggem --Beren 14:24, 28. 11. 2004 (UTC)
{{Spoiler}} není příkaz. Jde o vložení šablony nazvané spoiler. Příkazy se opravdu překládat nemusí, jsou to třeba thumb, #REDIRECT atd. (Do stejné kategorie patří možnost uvádět názvy jmenných prostorů v anglické verzi, např. User:Mormegil.) Jména šablon obecně česky jsou, budou a musí být, prostě proto, že žádný protějšek na anglické Wikipedii ani nemusí existovat, šablony netvoří žádný univerzálně dostupný zdroj, je to obsah encyklopedie jako každý jiný. --Mormegil 14:44, 28. 11. 2004 (UTC)
Aha, já jako začátečník moc neodlišuju šablony od wiki příkazů. Ale i tak si myslím, že by se mohly stejně jmenovat šablony, které jednoznačné ekvivalenty v anglické verzi mají. Jako {{stub}} apod.
-- Egg 14:52, 28. 11. 2004 (UTC)

Diskuze o překladu je na stránce Pod lípou. Existuje Šablona:Spoiler (en:Template:Spoiler) a stránka vysvětlující varování Wikipedie:Varování spoiler (en:Wikipedia:Spoiler warning). --Michal Jurosz 10:56, 28. 11. 2004 (UTC)

Nevím, jestli vůbec je spoiler používaný, nebo jak moc - a jak často se někdo podívá na tohle. Ale myslím, že věta "Z pohledu některých lidí, varování před spoilerem je pouhá známka neschopnosti napsat nebo uspořádat dílo (např. recenzi) tak, aby čtenář nebyl spoilerem ochuzen o zápletku (např. filmu) a přitom se dověděl vše podstatné" je zde zcela zbytečně. Tady se nepíší recenze, ale encyklopedické články, které mají jiné náležitosti - např. ve všech slovnících oper nebo dramatů, co znám, jsem našel obsah díla. -- Okino 01:08, 23. 3. 2007 (UTC)

Spoliery???[editovat zdroj]

Vsak tohle je Encyklopedie ne internetove forum, kdyz se pise clanek o filmu X tak se da cekat ze bude mit detailne informace o X. Na hlavni Anglicke Wikipedia uz je davno zrusili.--The Dominator 19:01, 10. 2. 2008 (UTC)

Pokracovani diskuse: Rozumim ze tohle neni EN wiki ale presto by se spoilery nemeli pouzivat, na En wiki se to pouzivalo a rozhodlo se ze to neni vhodne pro encyklopedii. Me to nevadi az tak, vsak je v podstate jedno jestli tam ten napis je nebo ne ale myslim ze komunita tady by taky mohla mit oficialni diskusi o {{Spoiler}}, jestli se rozhodne ze se bude pouzivat, tak OK, dam pokoj, ale takhle nevime co si vetsina mysli.--The Dominator 20:35, 10. 2. 2008 (UTC)
Příspěvek původně psaný pro diskusní stránku uživatele Doktory: Šablona {{Spoiler}} je použita ve více než 900 stránkách, tedy asi nemalému počtu autorů článků užitečná připadá. Wikipedie je encyklopedií i pro ty podle vás tak blbé. To vás nenapadlo, že někdo může v článku o filmu (a nejen o filmu, vyzrazení zápletky je nepříjemné i u literárních nebo divadelních děl) hledat třeba informace o oceněních, souvislostech vzniku nebo zajímavostech, a při posunování textem článku takové čtenáře jemně upozorníme, kterou část je radno přeskočit. Pokud na vás to upozornění působí jako rudý hadr na býka, dejte si do uživatelského CSS kód na dva řádky, který text generovaný těmito šablonami skryje. A vůbec, pro nového uživatele na české Wikipedii není ideální chtít hned měnit zaběhnuté zvyklosti s poukazem na EN to tak (ne)mají.
Nově přidaná reakce: Komunita se rozhodla šablonu používat už před vašim příchodem, viz těch více jak 900 článků, které ji obsahují. --Milda 20:38, 10. 2. 2008 (UTC)
(edit conflict) Ano komunita se rozhodla je pouzivat, tak jako vsechny ostatni Wikipedie se rozhodli a pak se znovu rozhodli ze ji pouzivat nebudou. A co s tim ma spolecne jak jsem na tehle wiki dlouho? Je celkem jasne ze v casti clanku nazvany "dej" bude spoiler, na to nepotrebujeme napis.--The Dominator 20:43, 10. 2. 2008 (UTC)
Všude není kapitolka Děj a spoilery tak nejsou nijak označeny. Možná, že se zde od té šablony také v budoucnu odstoupí, možná je to evoluce. Ale i tu si musíme projít a ne přeskočit. --Doktory 20:46, 10. 2. 2008 (UTC)
Proto navrhuji diskuse cele komunity.--The Dominator 20:59, 10. 2. 2008 (UTC)
Tomu samozřejmě nemůže nikdo bránit a patrně to bude také jediný způsob jak tuto diskusi ukončit. --Doktory 21:09, 10. 2. 2008 (UTC)
Wikipedie:Pod lípou#Spoilery, Pod Lípou, to je pěkný název.--The Dominator 21:22, 10. 2. 2008 (UTC)