Přeskočit na obsah

Diskuse k Wikipedii:Žádost o arbitráž/Tlusťa vs Pastorius/Žádost

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

S výjimkou posledního diffu to žádné urážky nejsou. Nechci být paranoidní, ale nebyl Pastorius náhodou zablokován spíš za to, že se v předchozí kontroversi postavil na nesprávnou stranu? Totéž se přihodilo Aeromixovi, takže náhod je tu poněkud mnoho. --Tompecina 09:51, 15. 4. 2007 (UTC)

Ač se s panem Pecinou v některých věcech neshodneme, musím protentokrát souhlasit. Jestli někdo považuje toto za urážky tak je opravdu velmi přecitlivělý. Důvody některých blokací Pastoriuse rozum taky nebere. --Tente84 10:42, 15. 4. 2007 (UTC)
Ač s TP obvykle nesouhlasím, tentokrát je to jinak. --Adam Hauner 09:29, 25. 4. 2007 (UTC)

O tom, zda je třeba tvrzení "[Danny B] se chová jako zmrd nebo pišus" urážlivé se jistě dá polemizovat. Faktem ale je, že již ze záznamů blokování se dá usoudit že problémy v komunikaci jsou dlouhodobé a bylo by vhodné je nějakým způsobem vyřešit. Jaký způsob by to měl být mě v současnosti nenapadá, ale třeba strana která o arbitráž žádala přijde s nějakým funkčním návrhem. --che 09:52, 25. 4. 2007 (UTC)

Stejně tak tvrzení ...Beren dokáže vysvětlit a zdůvodnit prakticky cokoliv. Asi mu Danny B provádí orální sex. či ...Beren ve své nabubřelosti... je pro komunikaci minimálně nepřijatelné, mně osobně přijde urážlivé. --Tlusťa 10:06, 25. 4. 2007 (UTC)

Ja nevim, ale prijde mi, ze proste do diskuse osobni utoky nepatri. Vecne rozdelovani urazek na jeste neni urazka a jiz je urazka mi prijde dost divne. Urazka uleti, stane se, pak nasleduje logicky ban na to aby se clovek uklidnil a projekt uchranil takovychto jevu a aby i do budoucna vsichni vedeli, ze tudy ne. Spojeni, ze se nekdo nekde postavil na spatnou stranu je konstrukce, ktera je pro Tompecinu bezna a dela ji vsude. Vzdy nam zapomene rici, kde se postavil na spatnou stranu a co je to spatna strana. Myslim, ze je na case tento styl argumentace odmitnout. Proste lezi nejaka fakta, je nepripustne rikat si veci jako XY se chova jako picus (Hitler). Proste klickovani o tom co je urazka je dost nepatricne. I ja si vazim Pastoria a jeho prispevku, bohuzel v nekterych diskusich pouziva prilis agresivni styl. Idealnim resenim by bylo, kdyby pastorius rekl, ze se podobneho chovani bude snazit vyvarovat. AC by v takovychto pripadech mel rici, urazky jsou nepripustne. Pokud se prokaze ze se jich nekdo dopousti casto, mel by rici pokud bude urazka dalsi muze byt pri souhlasu napr. 2 spravcu vyuzit dlouhodobejsi ban. Jde preci o to abychom se vyvarovali osobnich utoku vetsina z nas chce psat enc. a ne se hadat. Mozna lze hledat i jina alternativni reseni - stanovit mediatora, ktery bude resit problem mezi nimi. Kazdopadne je nemozne dat volnou ruku k ostrym diskusim, to se stalo jednou a vime jak to dopadlo. Wikipedie uz je velka, jsou tu lide s rozdilnymi nazory, s rozdilnym stylem a je proste nemozne dat zelenou osobnim utokum. AC musi rici, ze tohle ne. Konecne o to same je zadan v arbitrazi mezi Tompecinou a moji malickosti --Vrba 12:03, 25. 4. 2007 (UTC)

2Vrba: Mediaci bych viděl jako užitečnější než bannování. Blokování je tupá represe, mediace je řešení problému, resp. předcházení urážkám.
Dle mého názoru je také důležité, že ač formálně uráží jen Pastorius Dannyho B., fakticky se urážejí oba navzájem: jeden používá bohužel nepokrytě vulgární způsob, druhý jej maskuje do různých žádostí, doporučení atpd. (maskování si můžete představit jako příkaz a zákaz formálně sdělený jako žádost, viz věta začínající slovy Žádám vás...).
Ačkoliv považuji veřejné připuštění konkrétních sexuálních praktik mezi Berenem a Dannym B. za nevhodné a nesouhlasím s ním (zároveň deklaruji, že na homosexuálních vztazích či na této konkrétní praktice nevidím žádný problém), beru jej jako jedno z hypoteticky možných vysvětlení příčin jinak pro Pastoria nevysvětlitelných událostí (byť nepravděpodobné, nešťastné, nesouvisející) a jako takové nemusí být urážkou (a pokud mám ctít princip předpokládání dobré vůle, nemohu připuštění takové příčiny ani za urážku pokládat). Odpovídající reakcí v tomto případě by byla důrazná žádost někoho třetího o omluvu zmíněným, resp. označení výroku některou zdejší autoritou za nehodný běžné úrovně komunikace v projektu. Dítě nevychovám zákazy a vězením, ale jen trpělivým vysvětlováním a korigováním činů. --Adam Hauner 13:00, 25. 4. 2007 (UTC)
Chápu správně, že v současnosti není jasno, zda jsou v diskusích na Wikipedii vhodné spekulace o orálním sexu mezi wikipedisty? Přiznávám se že jsem dosud předpokládal za obecně přijímanou tezi že vhodné nejsou. --che 16:29, 25. 4. 2007 (UTC)

@Vrba: Vůbec nepodporuji osobní útoky, nehledě na ostatní negativní důsledky jsou ztrátou energie pro oba zúčastněné, ale nemohlo mi ujít, že v žádosti uváděné diffy žádnými osobními útoky – vyjma posledního – nejsou. Podobně jsem nepodporoval Jvana v tom, jakým jazykem se vyjadřoval o Cinikovi, ale nemyslím, že týdenní a později měsíční bloky problém vyřešily, pouze přiměly Jvana, jenž byl schopným a užitečným autorem, k odchodu. --Tompecina 13:32, 25. 4. 2007 (UTC)

@ Tompecina: A já tady říkám, že je podporujete? Ne. Proč do odpovědi k mojí maličkosti taháte Jvana mi opravdu uniká, nevím co má s Jvanem můj příspěvek společného. Právě styl argumentace, kdy oponentům někdo něco podsune a pak to vyvrátí je třeba odmítnout. Děláte to ve všech diskusích. Co podporujete to fakt nevím, vím, že se jich dost často dopouštíte a že se dle vlastních slov toto snažíte zlepšit, alespoň tak si vykládám Vaše tvrzení, že úroveň Vašich urážek poklesla pod banovatelnost. To je výborné, jen tak dál v tomto Vám přeji samé úspěchy a věřím, že se nakonec zapojíte. --Vrba 11:12, 26. 4. 2007 (UTC)
@Vrba: Jestliže jste snad z mých předchozích výroků vyrozuměl, že jsem si vědom toho, že urážím druhé, a že snažím zlepšit, muselo to být vinou šetrnosti, se kterou užívám klávesu pro uvozovky. Cinikův "hajzlík" mi budiž svědkem, že jednotný metr pro to, co jsou urážky, zde nikdy neplatil, neplatí a dokud Vy budete správcem, zřejmě ani platit nebude. S mým "zapojením se" nepočítejte, to bych musel ztratit poslední zbytek sebeúcty. --Tompecina 15:40, 26. 4. 2007 (UTC)
Nehledě na to, že bych tíhl k tomu, brát to jako dobrou zvěst, tak toto je stránka arbitráže Tlusťa/Pastorius; arbitráž Vrba/Tompečina se nachází jinde. Stálo tam taky něco o tom, kde se o tom má diskutovat. -jkb- (cs.source) 15:48, 26. 4. 2007 (UTC)
Adam Hauner: Nevím, předpokládám, že dítě má jistou znalost o tom co je správné a co není. Navíc Pastoria nepovažuji za dítě, ale za velmi inteligentního člověka. Ad mediátor, já jsem pro všema deseti. Vidím, že Ty také, což je perfektní a že jsi pro řešení věcí omluvou. To považuji za ideální, ale opravdu nevím jak tlačit na omluvy. Pokud chceme siln0 mediatory, pak musí být možnost donutit lidi k mediaci, nebo nějaká cesta jak to navrhnout, závěrečný názor musí být respektován ... Prostě souhlasím s Tebou, že AC by neměl být jediným, kde končí spory, ale zatím to tak je. --Vrba 11:12, 26. 4. 2007 (UTC)
A když nepřijme mediaci, tak ho k tomu donutíme dostatečně dlouhým banem! – Ale já už nebudu sarkastický, aspoň na této stránce, slibuji... --Tompecina 12:30, 26. 4. 2007 (UTC)
Díky --che 12:32, 26. 4. 2007 (UTC)

Je určitě fajn že Adam Hauner i Vrba mediaci podporují, teď se ale úplně nevyznám v tom mezi kým by měla probíhat. Máte na mysli Pastoria a Dannyho s Berenem? --che 12:32, 26. 4. 2007 (UTC)

Obecně lze za vynikající zprávu pokládat již to, že má jít o mediaci; ještě s Vítem Zvánovcem se konala meditace. Po stránce obsahu je ovšem otázkou, zda to nebude pojato ve stylu Tylova "Dejte si po hubičce!", čehož bych se z dikce některých předchozích výroků zúčastněných skoro obával. --Tompecina 14:15, 27. 4. 2007 (UTC)

Předem bych měla upozornit, že na Wikipedii jsem strávila zatím velmi krátký čas a to spíš editací článků, než sledováním interních záležitostí,

přesto si myslím, že v jakémkoli společenství natolik veřejném a natolik různorodém a natolik neosobním jako je internetová encyklopedie jsou neshody, rozchody v názorech a diskuse (pokud možno plodné) naprosto očekávatelné a v pořádku. Vzhledem k tomu, že jsem jen lidi, určitě přijdou i nějaká ta nepochopení a nedorozumění a díky prudším povahám se nevyhneme ani ostřejším výrazům, které se označují jako urážky, ani větám naprosto slušným, které urážet (a ubližovat či lépe řečeno zasahovat něčí ego a tím mimo jiné podněcovat další obdobné reakce) budou také.

Nicméně sexuální praktiky a jiná osobní či pro někoho nechutná témata by se objevit skutečně neměla, neboť jsou znakem pokleslosti a nevyspělosti autora. Podle toho, jak vhodně se chová v jiných případech (psaní článků, editace, …) a podle toho, jak moc (ne)užitečný pro Wikipedii je, by nebyly nepochopitelné a neoprávněné ani dočasné ani naprosté bloky.

Dosud také nevím, kdo přesně zastává funkci Mediatora (je-li v stávající době někdo takový) a co přesně obsahuje, ovšem znamená-li to někoho (v ideálním případě nejen jednu osobu), kdo nevhodně se chovajícím uživatelům vysvětlí, že ani encyklopedie, ani reálný svět není jen o něco zajímavější pískoviště a že za své činy musí nést plnou zodpovědnost a následky neobstará jen maminka v horším případě s vařekou, pak je tato funkce ideálním řešením. --Fi 18:48, 27. 4. 2007 (UTC)