Diskuse:Zjevení Panny Marie v La Salettě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Recenze v rámci WikiProjektu Kvalita[editovat zdroj]

Jan Polák[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno text článku má dle zdejších standardů začínat názvem článku
  • VyřešenoVyřešeno rozšířit úvod. Měl by obsahovat celkové shrnutí článku
  • VyřešenoVyřešeno 19. září znovu šli na stejné místo obklopeni čtyřmi kravami – věta nemá začínat číslicí. Vhodnější je proto psát například „Dne 19. září (…)“ a nebo časový údaj, je-li to možné, vztahovat k předchozí události, tedy například „Dva dny od jejich setkání (…)“ apod.
  • VyřešenoVyřešeno Kolem poledne děti přišly k „studánce lidí“, kde se usadily – jaké děti. Pravděpodobně se jedná o ty pasáčky, ale čtenář zatím neví, že byly v té době dětmi.
  • VyřešenoVyřešenovytékala z něj voda pouze po dešti či po zimě; dva dny po zjevení začal pramen najednou vyvěrat a dodnes ani na chvíli nevyschl – inforrmaci, co se událo s pramínkem po zjevení, by se měl čtenář dozvědět až ve chvíli, kdy v příběhu to zjevení skutečně zmíněno bude. Takhle to skákání v čase čtenáře mate; zachovej kontinuitu vyprávění.
Něco takového si osobně představím jako stavení
  • VyřešenoVyřešenoUnaveni ulehli a usnuli hned vedle stavení – nenašlo by se vhodnější slovo? Předpokládám, že si pasáčci postavili z kamení nějakou stavbičku, ale nazývat ji hned stavením?
  • VyřešenoVyřešeno reference uvádíme pomocí citačních šablon
  • VyřešenoVyřešeno pokud je publikace sepsána v českém jazyce, položku „jazyk“ nevyplňujeme

Závěrem díky za pěkný článek. --Jan Polák (diskuse) 30. 3. 2014, 18:18 (UTC)

Na článku jsi výrazně zapracoval a posunul k lepšímu. Něco jsem Ti v něm již upravil, ale přesto ještě několik postřehů:
  • VyřešenoVyřešeno Maxim přitakal a vrátil se k Melánii – kam se k ní vrátil? K domečku? K prameni? Tam, kde nyní byla (psal jsi, že odcházeli hledat krávy)?
  • VyřešenoVyřešeno Melánie mohla v roce 1858 zveřejnit poselství, které jí svatá Panna svěřila. – není jasné proč až toho roku nebo proč právě toho roku. Sice se to pak čtenáři dozví, ale ve chvíli, kdy se při čtení textu dostanou k tomuto místu, tak netuší.
  • VyřešenoVyřešeno V okolí La Saletty se poté zvedla vlna vzrušení. – Poté? Kdy poté? Roku 1846 po vidění nebo roku 1858 po Melániině knize?
Ještě jednou díky za doplnění a upravení článku. --Jan Polák (diskuse) 16. 4. 2014, 09:20 (UTC)
Díky za úpravy. Text jsem trochu upravil (rozvedl jsem například větu Pokud se ale lidé obrátí k Bohu, promění se skály a kamení v  osivo a lidé je pak zasadí se do půdy a ony vzkvetou a vydají úrodu. Posuď prosím, zda je to správně). Mám tam ale jeden dotaz: píšeš tam, že se dětem zjevila krásná paní atd. A najednou začneš tvrdit, že to byla Panna Marie. Chybí mi tam ale nějaký spojovník, jak jsi na to vlastně přišel, že je to Maria. Bylo by to možné, prosím, doplnit? Díky. --Jan Polák (diskuse) 5. 5. 2014, 12:47 (UTC)
Píšu to tam jen proto, abych pořád nejmenoval Panna Marie, pojem "krásná paní" říkaly děti zjevení, protože nevěděly, že to Panna Marie je (později to pak samo bylo již jiné), uvedl jsem to do závorky za první uvedení formulace "krásná paní", v literatuře není uveden přesný termín, dokdy to nevěděly...je tam pouze to, že ji takto pojmenovaly; co se týče tvé úpravy, kterou výše uvádíš, tak bych ji nejraději zrušil, protože opravdu dle brožury, ze které jsem čerpal, tak tam není uvedeno, že lidé osivo zasadí, ale že se samo vše uskuteční bez lidského přičinění...jinak díky za další úpravy stylistiky, osobně mi některé formulace dělají zatím problémy (doufám, že se to časem zlepší)--Jan Jankovič (diskuse) 6. 5. 2014, 07:32 (UTC)
Tu úpravu klidně zruš. Reference je přednější. Já se to jen snažil učesat, ale ne vždycky se mi to povede. ;-) A o tom lidském nepřičinění se tam klidně rozepiš. :-) S tou Pannou Marií by bylo nějak vhodné ji tam do toho zakomponovat. Ale jak…? Třeba Tebe nebo mne ještě něco napadne. --Jan Polák (diskuse) 6. 5. 2014, 08:20 (UTC)
Ještě mne napadá, bylo by možné ten článek nějak rozšířit? Třeba něco krátce o té bazilice, nebo co dělají řeholníci (pečují o staré či tak něco)? A co nějaký ohlas v literatuře nebo filmu, nevzbudilo to? Neexistuje o tom nějaký film…? --Jan Polák (diskuse) 6. 5. 2014, 08:22 (UTC)
Mrknu na to, pokud něco je na netu, tak se vynasnažím. Literatura je v této oblasti velmi omezená.--Jan Jankovič (diskuse) 6. 5. 2014, 08:37 (UTC)

Jvs[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno Je třeba rozhodnout se, zda jméno vesnice počeštit a skloňovat, nebo nechat nesklonné. Tj. buď "La Saletta" a "v La Salettě", nebo "La Salette" a "v La Salette". To se týká i šablony Mariánská zjevení. --Jvs 31. 3. 2014, 06:25 (UTC)

Poděkování a dopracování[editovat zdroj]

Díky za podněty, snažil jsem se je dopracovat (i něco navíc), ale nevím, zda to takto stačí, prosím ještě o vyjádření. Díky --Jan Jankovič (diskuse) 10. 4. 2014, 10:47 (UTC)

Zachování encyklopedické zdrženlivosti[editovat zdroj]

Nelíbí se mi přístup Kirk, který uvedl do "shrnutí editace" své subjektivní negativní emoce vůči tomuto článku. Vím, že určitým lidem tato témata "nevoní", ale patří do historie jako vše ostatní, a tedy i na stránky Wikipedie. Doufám, že ostatním to nevadí...--Jan Jankovič (diskuse) 11. 5. 2014, 16:19 (UTC)