Přeskočit na obsah

Diskuse:Dolský mlýn

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Juniperbushman v tématu „Legenda

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na zdroj legendy.
Oblast kolem Dolského mlýna znám velice dobře
a nikdy jsem ji neslyšel.

kukide

No teď to zrovna nemohu najít, jedná se o DVD o Českosaském Švýcarsku (nebo snad Českém), vydané Levnými knihami (aj v knižní podobě, ale tam legendy nejsou), dohledám to a vzhledem k vyslovené pochybnosti se pokusím dohledat ještě další zdroje. Jedudědek 20:31, 27. 10. 2007 (UTC)
PS.: Podpis (aj s časovým razítkem) nejlépe provésti čtyřmi vlnovkami ~~~~

Protože si myslím, že pověsti převzaté odjinud do článků nepatří, tak jsem ji odstranil. Jsem na FB ve skupině „Děčín a okolí“ a minimálně dvakrát do roka tam dá někdo fotku z Dolského mlýna s touhle legendou převzatou snad někde z Vysočiny. Na to reagují přítomní historici velice nevraživě a nadávají dobrákovi, který sem tu legendu „narouboval“. A tak jsem text pověsti přesunul sem:

Legenda[editovat zdroj]

Legenda vypráví o tragédii, která se tu prý udála v 16. století.

Mlynářův syn odešel do světa na zkušenou. Když se po letech vracel, byl už z něj muž a jeho tvář zdobil plnovous. Nevracel se s prázdnou, nejen že na cestách dospěl v muže, stal se z něj navíc velký boháč. Cestou domů se zastavil v hospodě a vyprávěl sousedům o všem, co ho ve světě potkalo.

Navečer vyrazil k mlýnu, byla už tma a on chtěl své rodiče překvapit. Předpokládal, že v noci nebude poznán a tak se nechal ubytovat jako pocestný. Bohatě mlynáři za nocleh zaplatil a uložil se k spánku. Zlato však zaslepilo mlynářovi oči. Spícího pocestného společně se ženou zavraždili a okradli, tělo ještě v noci zakopali v lese.

Druhý den ráno se přišel sedlák zeptat, zdali mají radost ze shledání se synem. S vědomím, že zavraždili vlastního syna, nemohli žít. Prý ještě téhož dne se mlynář oběsil a jeho žena skočila do náhonu.

A jak už to tak bývá, dodnes prý po okolí bloudí duchové zavražděného mlynářova syna a jeho rodičů a čekají, až je nějaká dobrá a poctivá duše vysvobodí. --Juniperbushman (diskuse) 26. 12. 2017, 23:27 (CET)Odpovědět

Více Dolských mlýnů[editovat zdroj]

Určitě je další mezi Dřevčicemi a městysem Holany --Zákupák (diskuse) 15. 6. 2012, 15:42 (UTC)

Kromě výše zmíněného Dolské údolí#Dolský mlýn existuje Dolský mlýn u Máslovic, dříve v majetku Julia Grégra (č.p.14)--Tomas62 (diskuse) 4. 7. 2014, 21:15 (UTC)