Diskuse:Anda-Louise Bogza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Datum narození[editovat zdroj]

Osoba vystupující jako součást managementu paní Bogzy opakovaně žádá o nezveřejňování data narození v jakékoli formě. Vzhledem k tomu, že tento údaj je dostupný pouze na jedné stránce, o níž je zároveň tvrzeno, že porušuje ochranu osobních údajů (a není ani na oficiální stránce paní Bozgy, což můžer naznačovat její snahu chránit své soukromí v této oblasti), dávám ke zvážení vynechání tohoto údaje s ohledem na příslušné doporučení, zejm. následující pasáže:

Datum narození Wikipedie zařazuje do článků o osobnostech jejich datum narození, ale na jejich obecné šíření je třeba hledět s opatrností. Zatímco u veřejných osobností jsou data narození obvykle přesně známa, u málo známých či neveřejných osob to neplatí. Obecně se dá říci, že pro potřeby Wikipedie stačí uvést rok narození bez přesného data.
Wikipedie obsahuje také biografie lidí, kteří jsou sice v určité oblasti významné tak, aby měli svůj článek, ale stále to neospravedlňuje zásah do jejich soukromí. V takovém případě má editor zahrnout jen informace, které se týkají jejich významnosti.

S pozdravem --Poko 09:36, 19. 5. 2008 (UTC)

Připojuji se k této žádosti a souhlasím bez výhrad s výše uvedeným --MiroslavJosef 09:38, 19. 5. 2008 (UTC)

No mám pocit, že právě onen wikipedií doporučovaný rok tu dotyčná, která se prezentuje jako zástupce pěvkyně, nechce. Krom toho věk osoby, která veřejně vystupuje po celém světě a sebepropaguje se i na netu, za zásah do soukromí nepovažuji.--Lenka64 09:43, 19. 5. 2008 (UTC)
... každopádně bych uvítal, kdyby nám paní Molíková (nebo jak se vlastně jmenuje) jaksi mnohem podrobněji vysvětlila proč tam to datum vlastně nechce ... --MiroslavJosef 09:45, 19. 5. 2008 (UTC)

Rok určitě ponechat, zda zde uvádět i datum je mi osobně jedno. --Dezidor 09:47, 19. 5. 2008 (UTC)

Datum narození není informace až tak encyklopedicky významná, když ho ta osobnost nechce zveřejnit, tak by se to mělo res pektovat.--Senimo 11:03, 19. 5. 2008 (UTC)

@MiroslavJosef - Je možné, že právě požadováním vysvětlení toho důvodu, proč tu rok narození nechce, bychom zasahovali do soukromí ještě víc, nevhodněji a hlavně zbytečně. Okino 11:28, 19. 5. 2008 (UTC)
Souhlas - prakticky totéž jsem dnes psal kolegovi Wikipedista:JAnD na nástěnku správců Wiki ** Zdravím --MiroslavJosef 11:30, 19. 5. 2008 (UTC)
Aha, no já jen že tady jste psal něco jiného :-) Hezký den :-) Okino 11:40, 19. 5. 2008 (UTC)
Možná jsem to jen špatně pochopil - každopádně jsem pro zvýšenou ochranu osobních údajů všech žijících lidí, považuji to IMHO především za elementární slušnost ** Zdravím --MiroslavJosef 11:51, 19. 5. 2008 (UTC)

Wikipedie se dlouhodobě snažila prezentovat jako encyklopedie, která je nezávislá a neřídí se ničími příkazy. Zde vidíme naprostý opak, kdy se někteří uživatelé snaží upravit na pokyn anonymní přispěvatelky heslo tak, aby kopírovalo PR strategii managementu paní Bogzy. Datum a místo narození jsou nepochybně encyklopedicky významní skutečnosti a neexistuje relevantní důvod tyto skutečnosti zatajovat. Přání paní Bogzy, respektive jejího managementu, dle mého názoru být nemůže. Kdybychom v této vskutku malicherné záležitosti managementu paní Bogzy vyhověli, vytvořili bychom tak nebezpečný precedens, který by mohl důveru ve wikipedii ohrozit v případě, že bychom se chovali obdobně v případě, že by si na podobu "svých" článků stěžovali lidé jako např. David Rath, nebo Mirek Topolánek. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 147.251.59.132 (diskuse)

Wikipedie je nezávislá, ale řídí se svými pravidly (viz výše citované pasáže), pokyny Nadace Wikimedia, zákony České republiky a Spojených států (kde jsou servery) atd. P. S. Doporučuji Vám registraci, není sice povinná, ale komunikace s anonymem, který má tak vyhraněné názory a navíc mluví v množném čísle za jakousi skupinu čtenářů, působí poněkud legračně. Ještě víc, když kritizuje jiného anonyma, který se ale podepsal. Okino 13:20, 19. 5. 2008 (UTC)
Pane Okino, které zákony ČR, USA, nebo interní pravidla wikipedie porušuje zveřejnění data narození veřejně činné osobnosti? Při procházení wikipedie ať už české nebo i zahraničních jsem si povšiml, že datum narození se uvádí automaticky u všech osob, u kterých je známo.

... opravdu škoda, že se bojíte podepsat a stydíte se za své vlastní jméno - a tomu mám věřit ? Operní pěvkyně naštěstí není pochybný politik formátu vyše jmenovaných jednotlivců * No a Wikipedie je taková jakou ji lidé stvořili, nic více a nic méně, máte to nějak v hlavě divně popletené ... ** Jmenuji se Miroslav Josef Kozák ** --MiroslavJosef 13:39, 19. 5. 2008 (UTC)

... důležitější než všechny zákony světa je prostá lidská slušnost, považuji za velice neslušné pokud někdo, kdo se bojí uvést své celé jméno, požaduje zveřejnit datum narození jiné osoby ... opravdu velmi zvláštní přístup ** --MiroslavJosef 13:49, 19. 5. 2008 (UTC)
Obávám se, že IP 147.251.59.132 má dnes i vždy v budoucnu plné právo editovat anonymně jako IP - tkato si uživatelé svou wikipedii totiž stvořili. Jinak má IP přirozeně plnou pravdu, že narození, je-li již známé, bude i ve wikipedii. -jkb- (cs.source) 13:51, 19. 5. 2008 (UTC)
Já mu jeho práva neberu, ale jeho práva končí přesně tam kde začínají práva někoho jiného - datum narození může někdo opravdu považovat za citlivý údaj, např. umělkyně pracující v cizí zemi, každá mince má dvě strany ** Zdravím --MiroslavJosef 13:59, 19. 5. 2008 (UTC)
@-jkb- Ani já samozřejmě neberu IP právo editovat anonymně, ale přesto ho můžu požádat o registraci, to mi snad nikdo nebrání. Registrace pomůže už jen v identifikaci - takhle musím onoho přispěvatele označovat všelijak (nemluvě o tom, že se nepodepisuje, což se na Wikipedii výslovně doporučuje). A že by ho ta moje žádost nějak urazila nebo obtěžovala, to pochybuju. Pokud jde o to zveřejnění data narození, pokud naleznete velké množství zdrojů, kde to datum je, asi nikdo nebude mít nic proti. Pokud ne, bude situace jiná. Wikipedie se tu může dostat i do konfliktu s českými zákony.
@Anonym: Nejsem právník, takže bych se nechtěl pouštět do právnických rozborů a rozpoutat nějakou paniku, počkejte, až se poradím, jeden zákon se mi zdá být relevantní. Nebo pokud tu někdo právník je, může se přidat. Okino 14:39, 19. 5. 2008 (UTC)
... jedna věc je české či americké právo, další věc je etika, morálka či slušnost ..., toto nemusí být vždy plně v souladu --MiroslavJosef 14:46, 19. 5. 2008 (UTC)

Netuším, jaké důvody má paní Bogza, ale setkala jsem se už s tím, že u některých starších českých operních pěvkyň není oficiálně známo datum narození. Souvisí to patrně s tím (můj názor), že na rozdíl od hereček jsou obsazovány do rolí dívek i v pokročilejším věku. --Lenka64 15:37, 19. 5. 2008 (UTC)

Milí kolegové, prosím zanechte spekulací nad motivy paní Bogzy, není to vhodné. Paní manažerka se asi pokusí spojit s Wikipedií nějakou neveřejnou cestou, můžete případně (vůbec nejlépe na nějakém veřejném místě) vést obecnou diskusi k tématu osobních údajů (dokonce existuje částečně související Wikipedie:Žádost o komentář/Ochrana osobních údajů soukromých osob), ale prosím neřešte tu soukromé věci paní Bogzy. Není to vhodné a nepřidá to příznivému obrazu Wikipedie. Díky. Okino 16:18, 19. 5. 2008 (UTC)
Souhlasím a omlouvám se všem dotčeným osobám --MiroslavJosef 16:21, 19. 5. 2008 (UTC)
Kolego Okino, motivy paní Bogzy jsou mi lhostejné, poukazuji jen na to, že tento jev není ojedinělý. Káravý tón není na místě. --Lenka64 16:33, 19. 5. 2008 (UTC)

Nevím jaký ten důvod, že IP editor označující se za něčí manažerku (což jí osobně i věřím) tolik touží po smazání údaje, ale pokud to není nic strašlivého, měl by být onen důvod uveden veřejně. Jinak se asi moc nikam nepohnem. --Dezidor 18:43, 19. 5. 2008 (UTC)

Paní manažerka dostala několik kontaktů (podle Wikipedie:Kontakt, aby se rozhodla, který zvolí. Nátlak na to, aby primárně jednala veřejně, není vůbec vhodný. Okino 18:46, 19. 5. 2008 (UTC)
Jde tu o to, že pokud se to dozví jen ti, kteří mají přístup k zdejším kontaktům (a možná i ti, kteří jsou s nima přes různá IRC, ICQ atd. v kontaktu), stejně to moc nevyřeší. Ve sporu se angažovala i nějaké jiná IP adresa a to na opačné straně. Jak ta se dozví, že je tu nějaký dobrý důvod proč datum neuvádět? Pokud se jedná o nějaký tajný či do soukromí zasahující důvod, nemusí mou výzvu IP adresa respektovat, ale pak se nemůže divit, že jiní lidé zde nemusí respektovat její veřejně neodůvodněné přání. Jinak skoro bych řekl, že by si to paní manažerka měla vyřídit s tou společností, která životopis publikuje (jednání s konkrétní společností je z principu jednodušší než s otevřenou komunitou autorů) a byl by klid, jelikož by zde chyběl zdroj. Jinak svůj názor na věc jsem napsal výše, zatím mě nikdo nepřesvědčil ani jendím směrem, abych jej měnil. --Dezidor 18:56, 19. 5. 2008 (UTC)


To: Dezidor: dovoluji si upozornit, že životopis je primárně uveden na stránkách Státní opery Praha (podotýkám, že bez data narození) a tento byl dodatečně překopírován na stránky Pragostarconcertu, kteý uvádíte jako zdrojový. Navíc kontakt na tuto agenturu není možný, mobilní číslo se hlásí jako nedostupné a nefunguje ani pevná linka. Tak prosím o opravu reference. Díky

http://www.opera.cz/ Myslím, že tím by diskuse mohla být ukončena. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Michelem (diskuse) - upřesňuji: http://www.opera.cz/cs/umelec/profil/andalouisebogza.html

Vysvětlení, oč jde[editovat zdroj]

Chtěl bych je říct, že se Vaše encyklopedie stává obětí ctižádostivé manažerky, jejíž praktiky jsou v naší oblasti obecně známé. Když se kouknute, co maže, tak zjistíte, že ji jde hlavně o to, dostat z textu o "její svěřenkyni" odkaz na stránku konkurenční agentury, se kterou je na ostří nože. Životopis byl přejat se souhlasem autora, a i pokud by tomu tak nebylo, údaj o narození je dodán konkurenčí agenturou Pragostarconcert, která je, na rozdíl od ambiciázní neznámé manažerky, známým subjektem (vygooglujte si pořádané koncerty) a lze ji věřit. Ruku na srdce, mluví paní Molíková tentokrát vůbec pro změnu pravdu? Kdyby rovnou přiznala, že ji jde o tohle, bylo by to fér. Jinak Vás mohu ubezpečit, že si nedá pokoj a jen tak se ji nezbavíte, touha dosáhnout svého je v tomto případě příliš silná. --Jiří S. 11:17, 20. 5. 2008 (UTC)


... aneb jak vzniká fáma... Z pouhého přání operní pěvkyně, která si nepřeje mít někde uváděné své datum narození - čistě proto, že jí je to nepříjemné a považuje to za možný citlivý údaj (tvrdý chléb šoubyznysu)- se posléze stane konkurenční boj jejího managementu. Dle osobního vyjádření paní Bogzy, text na stránkách Státní opery sama odsouhlasila (bez data narození). Posléze zjistila, že text se vyskytuje na jiných stránkách – to by snad tak nevadilo – ale je uváděno i datum narození, které ovšem ona nikde oficiálně nezveřejnila (snad sdělila právnímu zástupci či lékaři). Proto požádala osobně paní Molíkovou, aby jí pomohla zjednat nápravu. Paní Molíková nemá žádnou agenturu, nemá z toho žádný profit a nejde o žádný konkurenční boj. Celá záležitost je velmi trapná. Aneb dopustíte-li se fau-paux tím, že se ptáte ženy na datum narození, tak to proboha ještě nezhoršujte tím, že trváte na odpovědi!!! KateřinaB 13:19, 20. 5. 2008 (UTC)

Mam pocit, ze v encyklopediich je bezne vek uvadet, nevim proc by to melo vadit. Kvalitu cloveka ci profesnich schopnosti neurcuje jeho vek a neurcuje ji ani u opernich pevcu. Nevim proc by to v enc. nemelo byt, ani smysl toho vek nezverejnovat. Datum narozeni je radne ozdrojovano, zdrojem ktery lze povazovat za verohodny, a ja nevidim duvod proc by tu nemelo byt. Rozbor toho zda je vyznamnějsi Pragokoncert ci managerka reste pls. jinde. Osobne si myslim, ze je vec vyresena dekuji za pochopeni --Vrba 13:39, 20. 5. 2008 (UTC)

... takže až někdo odemkne tuto stránku tak jedni anonymové budou mazat a druzí anonymové zpě přidávat pořád dokola až do alelujá ..., nemám pocit, že je věc vyřešena a v klidu ... --MiroslavJosef 13:44, 20. 5. 2008 (UTC)

proto by bylo nejjednodušší celý článek smazat....-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Michelem (diskuse)

ja myslim ze to bude v klidu --Vrba 13:49, 20. 5. 2008 (UTC)

Ponechat jen rok?[editovat zdroj]

Koukám, že diskuse k ničemu nesměřuje. Zajímalo by mě, co obě strany říkají na návrh ponechat pouze rok narození a neudávat přesné datum narození, které zas až tak podstatné není. --Dezidor 13:49, 20. 5. 2008 (UTC)


jsem pro, aby se respektoval požadavek managementu a CELÉ DATUM NAROZENÍ aby bylo vymazáno a opraven kontakt reference "Pragostarconcert" a ponechány pouze externí odkazy -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Michelem (diskuse)

... diskuse nikam nevede, celou dobu jsem sdílel tento názor, ale teď mám opravdu pocit, že jsem se patrně zmýlil ... --MiroslavJosef 13:53, 20. 5. 2008 (UTC)


Myslím, že není žádný důvod odstraňovat správně odzdrojované datum narození a vůbec není žádný důvod odstraňovat odkaz na relevantní stránky pouze proto, že je to v (ekonomickém?) zájmu konkurence(?). --Tlusťa 13:55, 20. 5. 2008 (UTC)


žádný ekonomický zájem v tom není, pouze jde o to, že pí. Bogza s touto agenturou již nespolupracuje, proto je tato informace neaktuální. Klidně tam může být uveden odkaz na její oficiální stránky, či na stránky jejich jiných působišť... jde pouze o smazání údaje, který považuje za velmi osobní a citlivý. Pokud se Tlusťa obává konkurečního boje, pro mne za mne, ať tam ten odkaz jako zdrojový klidně nechá --Michelem 13:58, 20. 5. 2008 (UTC)

Čistě teoreticky, jak může být datum narození neaktuální? -- Mercy (|) 13:59, 20. 5. 2008 (UTC)

Měla jsem na mysli neaktuální referenci - tedy zdroj :-) --Michelem 14:04, 20. 5. 2008 (UTC)

Zdroj je možná neaktuální, ale reference se vztahuje jen k datu narození, čili nevidím žádný problém. -- Mercy (|) 14:06, 20. 5. 2008 (UTC)

Pokud ten pragostarkoncert není relevantní zdroj, pryč s datem - není to kde ověřit. Pokud se najde nějaký jiný wp:důvěryhodný zdroj (novinový článek, kniha), kde bylo datum zveřejněno, naopak by v článku být mělo. Prozatím je to IMHO spíš na odstranění - jen jeden zdroj a kontroverze. Jen pak čekám, kdy se pak ozve ta agentura, že ji nepovažujeme za důvěryhodnou :-/. --Postrach 14:14, 20. 5. 2008 (UTC)

Já jsem pro ponechání, IMHO je zdroj dostatečně věrohodný a protistrana ani jednou nenamítala nic proti přesnosti tohoto údaje. To, že si někdo přeje aby některé informace o určité osobě nebyly v článku uvedeny není přece důvod odstraňovat ozdrojované informace.
Pakliže tu někdo tu informaci nechce, ať přesvědčí o jejím odstranění ze stránek Pragostarkoncert a my pak nebudeme mít žádný zdroj a informaci jakožto neověřenou odstraníme;-) Jedudědek 14:23, 20. 5. 2008 (UTC)


trochu problém kontaktovat někoho, jehož telefonní číslo se hlásí jako že neexistuje - opravdu důvěryhodný zdroj!!!!! --Michelem 14:28, 20. 5. 2008 (UTC)

A močálem temným jedeme v dál ... --MiroslavJosef 14:33, 20. 5. 2008 (UTC)


...jen mi přijde divné, že encyklopedie uvádí jako své zdroje téměř neexistující odkazy...proč se nepoužívají skutečně pravdivé a současné zdroje???--Michelem 14:37, 20. 5. 2008 (UTC)

Poskytněte jíný odkaz, kde bude uveden stejný údaj. Datum narození je encyklopedicky významný údaj. JAn 15:16, 20. 5. 2008 (UTC)

copak nikomu nedochází, že není žádoucí, aby tento údaj byl na Wikipedii prezentován???? jako zdroj se může dát kontakt na oficiální web, kde ovšem tento údaj, stejně tak jako všude ve světě, záměrně neobjevuje.... --Michelem 15:22, 20. 5. 2008 (UTC)

Nikomu tu nic docházet nemá, spíš by Vám mělo dojít co je to Wikipedie, takže projděte si pravidla a doporučení a pochopíte, možná i přestanete ničit cizí práci. Dík--Horst 15:25, 20. 5. 2008 (UTC)

Souhlasím s Postrachem, vhledem k tomu, že Pragostarconcert je jediným zdrojem (takže je zjevné, že zde existuje nějaká vůle k neuvádění informace) a nastala kolem něj kontroverze, navrhuji údaj z článku vymazat, dokud se nenajde ještě jiný důvěryhodný zdroj. V článku bych místo data nechal HTML poznámku upozorňující na tuto diskusi. --Beren 15:55, 20. 5. 2008 (UTC)

Já se naopak domnívám, že přistoupení na požadavky vynechání data narození elementárně odporují principu Wikipedie. Datum narození je encyklopedicky naprosto relevantní údaj, na rozdíl od prozrazení nějaké identity, od zveřejňování výmyslů o té či které osoběw ap. Pokud existuje zdroj, existuje i datum narození. Pokud ustoupíme ješitnostem div, tak tu zuítra budeme mít Paroubka, žádajícího odstranit všechny verze o tom, že s jedním řidičem hovnocucu z Kojetína kradl salámy, ohlsásí se pravnučka Stalina, žádající odstranění tvrzení, že její praděda byl diktátorem, protože ona se kvůli tomu nedostane na vysokou, atd. To je Pandořina škatulka. Zdroj je, tím je i datum narození. -jkb- (cs.source) 16:12, 20. 5. 2008 (UTC)
P.S. viz i Wikipedista diskuse:Lenka64#Ad datum narození. -jkb- (cs.source) 16:20, 20. 5. 2008 (UTC)


Můj názor je ten, že by se zde měla vést diskuze pouze o správnosti onoho data narození, nikoliv o jeho zahrnutí či vynechání. Pokud zveřejnění data(tedy i roku) narození neodporuje český zákonům, není žádný důvod toto vynechávat. Wikipedie je encyklopedie a nikoliv nějaký propagační plátek, kde si každý o sobě vymůže zveřejnění pouze věcí, které se jemu samotnému líbí. Myslím, že v takovém případě by wikipedie pozbyla onu informační hodnotu, kdybychom se nedozvěděli nic o tom, že Hitler má na svědomí genocidu, Stalin miliony lidských životů atd. atd. Tady samozřejmě nechci paní umělkyni přirovnávat k těmto osobám, princip jsem tím myslím ovšem objasnil. Pokud někdo zná zákon který se zde zveřejněným datem narození porušuje, nechť na něj tedy odkáže, jinak skutečně bych řešil jen a pouze relevanci onoho data.Ufon 68 16:23, 20. 5. 2008 (UTC)

Wikipedie je nepochybně ohromně úžasný projekt a nikdo nezpochybňuje práci lidí, kteří ji pomáhají vytvářet. A všichni víme, že právo na soukromí a právo na informace jsou tradiční rivalové. Člověk, který je veřejně činný a slavný asi sotva zabrání tomu, aby se o něm uveřejňovaly informace. Tedy alespoň ty pravdivé ;-) A pokud někde veřejně v masmédiích poskytl údaje o své osobě, sotva může zabránit tomu, aby se poskytovaly dál a dál zpracovávaly, např. v encyklopedii. Ale každý má právo na to ovlivnit, které informace o své osobě veřejnosti sdělí a které si ponechá jako důvěrné. Problém je, že v tomto případě údaj zveřejnil někdo cizí. Někdo, kdo se zřejmě nelegitimně k údaji dostal. A agentura byla nejspíš vázána zákonem o poskytování osobních informací – takže údaj zveřejnila nejen nelegitimně, ale i nelegálně. Tvůrce článku ve Wikipedii to sotva mohl vědět a údaj použil. Až potud bylo vše v pořádku. Ale pokud již nyní víme, že údaj se vůbec na internetu (ani jinde) objevit neměl, že byl zveřejněn protiprávním činem, je jeho zveřejnění na Wikipedii morálně správné? Uvědomte si, že z Wikipedie se tato informace šíří geometrickou řadou. Osobně bych tedy apelovala na čistě morální povinnost nenapomáhat šíření údaje, který se na veřejnosti objevil protiprávně a proti vůli osoby, které se týká (a které to zřejmě velmi vadí). KateřinaB 17:25, 20. 5. 2008 (UTC)

Toť zajímavé. Mohla byste, KateřinoB, doložit, proč bylo zveřejnění onoho data oním nestudným serverem nelegitimní, nelegální a i protiprávní? Mám na mysli ne Vaše názory, ale sem tam pár velice konkrétních a tohoto případu se týkajících paragrafů, soudních rozsudků ap. To by nám pomohlo. A ne zřejmě, ale konkrétně. O morálce jsme se bavili již výše, tak k věci. -jkb- (cs.source) 17:40, 20. 5. 2008 (UTC)
Nevím, jak bych mohla být konktrétnější. Příslušný zákon o ochraně osobních údajů si snadno najdete sám (101/2000 Sb.). Pokud se objeví údaj pouze na stránkách jedné agentury a dotčená osoba tvrdí, že si údaj zveřejňovat nepřeje/nepřála - někde nastala chyba. Toť prostá dedukce. Zda došlo porušení zákona (nabízí se zneužití údajů např. ze smlouvy apod. - spekulace, samozřejmě) či nedošlo - to my sotva tady vyšetříme (já vám to neřeknu, k managementu nepatřím, pokud jste snad získal ten dojem). Ale ta otázka tady vyvstává a už jen kvůli ní bych se přikláněla k tomu údaj z Wikipedie vynechat. Jinak se také kloním k tomu diskusi ukončit. KateřinaB 18:29, 20. 5. 2008 (UTC)

Mohl by už konečně někdo tuto diskusi ukončit? Řešení zdá se nikde a pořád se to točí dokola..... Bylo by vhodné, aby některý ze správců konečně učinil morálně správné rozhodnutí.


Bijí se tu dva principy. Rok narození má na rozdíl od data narození nepochybně význam pro kariéru, proto bychom ho měli odstraňovat jen z opravdu velmi vážných důvodů. Kdyby byl rok široce známý, považoval bych projevení přání o odstranění za nedostatečné. Ovšem zpochybnění oprávněnosti zveřejnění jen jediným dostupným zdrojem z mnoha a projevení přání mít rok nezveřejněn považuji za vážný důvod. Pokud bylo datum zveřejněno neoprávněně, tak ani my nejsme oprávněni ho zde mít (tím neříkám, že jsme porušili zákon, bylo zde jednáno v dobré víře, ale když už tu dobrou víru nemáme, měli bychom se podle toho zařídit). Jistotu o oprávněnosti nebo neoprávněnosti nemáme. Jsme-li na pochybách, měli bychom se řídit doporučením "Neškoď!". Že se údaj z Wikipedie rychle šíří do dalších webů, je fakt. Proto prozatím odstraňuji sekci o narození z článku a prosím o její návrat až v okamžiku, kdy se objeví další nezávislý zdroj nebo jiné věrohodné informace.

Diskuse jinde:

--Beren 19:04, 20. 5. 2008 (UTC)

Souhlas a podpora Berenovu kroku. Kromě jiných diskusí je i podle mne relevantní pro věc i zákon, na který upozornila KateřinaB - to je ten zákon, o kterém jsem si nebyl jistý již dřív, ale nyní, když je tu už uveden, tak připojuji svůj hlas, že je potřeba se jím řídit, když pracujeme na Wikipedii. Okino 19:16, 20. 5. 2008 (UTC)

Zdroj k datu narození[editovat zdroj]

Kromě původního zdroje použitého v článku (mě nefungující odkaz na pragostarconcert) je ještě zdroj použitý na en: verzi článku. Rumunsky sice neumím, ale imho vypadá použitelně [1]. Tak se na to někdo podívejte. Jestli nejsou ke zdroji nějaké zásadní výhrady, tak tedy vrátit informaci o narození s tímto zdrojem. Jedudědek 27. 4. 2010, 09:07 (UTC)

Domnívám se, že takový výslovně primární zdroj (úřední záznam, řekněme matrika) spolu s vlastním výzkumem (podle čeho víme, že to je stejná osoba, o které pojednává článek?) by tomu moc nepomohl. --Mormegil 27. 4. 2010, 10:01 (UTC)
Odkazovany zdroj je seznam obcanu, kteri ziskali rumunske statni obcanstvi rozhodnutim rumunskeho ministerstva spravedlnosti. Vychazi ze seznamu rozhodnuti ministerstva, ktera jsou publikovana (je tam primy odkaz na cisla publikace). Uvadi se tam:
"Bogza Anda-Louise, dcera Basila a Zenovie Bogza, narozena 27.2.1965 ve městě Piatra Neamt, Okres Neamt, Rumunsko, státní občan České republiky s MÍSTO POBYTU CENZUROVÁNO".
Ze se narodila v Piatra Neamt je hodnoverne dolozeno (viz clanky v Xantype a Gramorevue, nebo treba tu), v kombinaci s nize uvedenym Pragostarconcertem tedy podle meho nazoru neni pochyb, ze jde o stejnou osobu.--Jklamo (diskuse) 23. 1. 2013, 09:25 (UTC)
Jen pro informaci, ten Pragostarconcert se dá najít v archivu. --Harold 27. 4. 2010, 10:06 (UTC)