Bohumil Pešta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plk. Bohumil Pešta
Narození14. září 1912
Bor
Úmrtí3. prosince 1973 (ve věku 61 let)
Sedlčany
Místo pohřbeníSedlčany
BydlištěČervený Hrádek
Národnostčeská
Povolánívoják
ChoťVlasta Peštová (Bartušková)
DětiMarcela Míková
Vladimír Pešta
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bohumil Pešta (14. září 1912 Bor u Sedlčan – 3. prosince 1973 Sedlčany) byl důstojník československé armády. Za druhé světové války velel na Příbramsku jednomu z oddílů partyzánské skupiny Smrt fašismu velitele kpt. Olesinského.

Bojové nasazení partyzánů v květnovém povstání[editovat | editovat zdroj]

Dne 5. května 1945 provedli přepad motorizované kolony pod Malou Babou, kde se jim podařilo získat větší množství zbraní a munice. Dále partyzánská skupina Smrt fašismu kpt. Olesinského podnikla samotný útok na Příbram a zúčastnila se bojů o Horymírova kasárna. V Příbrami vyzbrojili povstalce a tak získali mnoho dobrovolníků. Díky jejich účasti na bojích v Příbrami se jim podařilo německé jednotky vytlačit z města. Tato partyzánská skupina skupina se zúčastnila i posledních bojů druhé světové války v Čechách, tedy střetu u Slivice.

Věznění[editovat | editovat zdroj]

V letech 1948–1953 byly na Příbramsku při uranových dolech stavěny tábory nucených prací a koncentrační tábory. V roce 1949 byl plukovník Bohumil Pešta zatčen tehdejším komunistickým režimem a odsouzen ke 25 letům vězení. Odsouzen byl za účast v protikomunistické odbojové organizaci Praha-Žatec, také odmítl vstup do komunistické strany, což u důstojníka nebylo přijatelné. V letech 1953–1960 byl vězněn na Bytízu. Propuštěn byl po 11 letech v roce 1960, díky hromadné amnestii.

Zemřel 3. prosince 1973 na podlomené zdraví, kvůli dlouhodobému věznění v krutých podmínkách.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]