Tomáš Šmíd (politolog)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
doc. Mgr. Tomáš Šmíd, Ph.D.
Narození15. ledna 1979 (45 let) nebo 1979 (44–45 let)
Zlín
Povolánípolitolog
StátČeskoČesko Česko
Alma materFilozofická fakulta Masarykovy univerzity
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Tomáš Šmíd (* 15. ledna 1979 Zlín) je český politolog a bezpečnostní analytik.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval historii a politologii na Fakultě sociálních studií Masarykově univerzitě v Brně (2002 bakalář, 2004 magistr). Doktorát obhájil tamtéž v oboru politologie. Na stejné fakultě přednášel do roku 2019 bezpečnostní a strategická studia.[1] V letech 2009 a 2010 působil na MGIMO MID v Moskvě a v letech 2010 – 2011 jako Fulbrightův stipendista na Central Asia-Caucasus Institute (CACI), SAIS, The Johns Hopkins University ve Washingtonu, D.C.

Zaměření[editovat | editovat zdroj]

Odborně se zabývá především problematikou ozbrojených konfliktů, organizovaného zločinu a selhávání státní moci. Teritoriálně se soustředí především na přední Eurasii, obzvláště na oblast Kavkazu. Klade velký důraz na terénní výzkum a osobní znalost a zkušenost se zkoumanými teritorii, což mu umožnilo navštívit řadu problematických destinací (např. Arménii, Ázerbájdžán, Čečensko, Dagestán a další severokavkazské republiky, Gruzii, Irák, Írán, Izrael, Kosovo, Libanon, východní Turecko a další).

Práce[editovat | editovat zdroj]

Je autorem a spoluautorem několika monografií (např. Organizovaný zločin v Ruské federaci[2] a s Petrem Kupkou Český organizovaný zločin. Od vyděračů ke korupčním sítím) řady odborných článků, konferenčních vystoupení (např. na Columbia University v New Yorku), analýz a publicistických textů. Vystupuje též v českých i zahraničních médiích. Pravidelněji publikuje v CACI Analyst, Jane’s Intelligence a Lidových novinách.

Přednáší i na celé řadě dalších institucí v ČR i zahraničí.[zdroj?] Je členem České společnosti pro politické vědy a České kriminologické společnosti. V listopadu 2019 mu nebyla na Fakultě sociálních studií prodloužena pracovní smlouva, což vedlo k vyjádření podpory ze strany studentů sdružených v Security Outlines [3]. V současnosti působí na Ambis soukromé škole.

Mimo akademické aktivity je aktivní v českém olympijském boxu. Je trenérem oddílu MTM Boxing Brno a je mezinárodním rozhodčím AIBA.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

  • Smolík, J., Šmíd, T. a kol. (2010): Vybrané bezpečnostní hrozby a rizika 21. století, Brno: MPÚ.
  • Smolík, J., Šmíd, T., Vaďura, V. (eds., 2007): Organizovaný zločin a jeho ohniska v současném světě, Brno: MPÚ.
  • Šmíd, T., Kupka, P. (2011): Český organizovaný zločin. Od vyděračů ke korupčním sítím, Brno: MPÚ.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]