Portál:Česko

Tato stránka je zamčena pro neregistrované a nové uživatele
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česká znak
Státní znak
Česká vlajka
Česká vlajka
Problémy s přehráváním? Nápověda.

Česko (plným názvem Česká republika) je vnitrozemský stát ležící ve střední Evropě. Sousedí na západě s Německem, na severu s Polskem, na východě se Slovenskem a na jihu s Rakouskem. Hlavním městem země je Praha. Rozkládá se na ploše 78 867 km, na území tří historických zemí (Čech, Moravyčásti Slezska). Současné administrativní se dělení čítá 14 samosprávných krajů.

Prvním doloženým státním útvarem na českém území byla v druhé polovině 9. století Velká Morava. Roku 1212 vzniklo České království, k němuž byla postupem času připojená další území, jejichž právní sounáležitost posvětil Karel IV. v roce 1348. Země Koruny české se v roce 1526 staly trvalou součástí Habsburských držav. Roku 1918 vzniklo spojením Zemí Koruny české a částí Horních Uher nezávislé Československo. Před vypuknutím druhé světové války byly Čechy a Morava anektovány nacistickým Německem. Po válce došlo k odsunu německého obyvatelstvapohraničních oblasti obnoveného státu. Komunistická strana vládla v tomto státě od roku 1948 do sametové revoluce v roce 1989. V roce 1993 zaniklo Československo. Česko je od roku 1999 členským státem NATO a od roku 2004 také Evropské unie.


Dějiny   Geografie   Společnost   Ekonomika   Kultura   Politika   Vzdělání   Doprava


Článek:
Obrázek:

Národní park České Švýcarsko je jeden ze čtyř národních parků v Česku. Byl vyhlášen v roce 2000, hlavním předmětem ochrany jsou unikátní pískovcové útvary a na ně vázaný biotop. Mohutné skalní věže, brány, stěny, rokle, města a bludiště vznikly v důsledku erozí křídových mořských sedimentů, které byly vyzdviženy na povrch v období čtvrtohor v důsledku alpinského vrásnění. Nejznámějším skalním útvarem je Pravčická brána, která se stala symbolem parku. Má status národní přírodní památky a jedná se o největší skalní bránu v Evropě. Vedle ní byl postaven zámeček Sokolí hnízdo.

České Švýcarsko se nachází v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko, Chřibská a vesnicí Brtníky. Zaujímá oblast při státní hranici s Německem, která ho odděluje od národního parku Saské Švýcarsko. Rozloha parku činí 79,23 km². Oblast náleží ke geomorfologickému celku Děčínské vrchoviny, která je součástí Krušnohorské hornatiny. Z jižní a západní strany park obepíná Chráněná krajinná oblast Labské pískovce, z východní strany k němu přiléhá Chráněná krajinná oblast Lužické hory. V parku se nachází jediná vesnice, a to Mezná patřící k obci Hřensko, dále zřícenina vodního mlýna a několika skalních hrádků (např. Falkenštejn, Šaunštejn).


Pravčická brána je skalní brána vzniklá v kvádrových pískovcích křídového stáří. Nachází se na území Národního parku České Švýcarsko, asi 3 km severovýchodně od obce Hřensko v okrese Děčín.
Sídlo:
Biografie:

Dolní Podluží (do roku 1947 Dolní Grund, německy Niedergrund) je obec na severní straně Lužických hor, v okrese Děčín, v Ústeckém kraji. Obec se nachází jihozápadně od města Varnsdorf, v širokém údolí odvodňovaném potokem Lužničkou, střed obce leží v nadmořské výšce 370 metrů. Jižní část obce se nachází v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Na území obce se nachází Hornická naučná stezka Údolí Milířky. PSČ Dolního Podluží je 407 55. Na západě navazuje na Horní Podluží, s níž tvoří asi 6 km dlouhé souvislé údolní osídlení.

K obci patří též části Kateřina a Světliny 2. díl. V obci se nachází hraniční přechod do Německa pro pěší a cyklisty Dolní Podluží – Herrenwalde. Vznik obce souvisí pravděpodobně s činností středověkých skláren ve 13. a 14. století, nebo s vyhledáváním drahých kamenů či těžbou rud. V 18. století se do obce rozšířila výroba sametu a manšestru a byla zde i přírodní bělidla. Nejvýznamnější stavební památkou na území obce je kostel svaté Kateřiny. Dne 22. září 1938 henleinovci v rámci bojů o Šluknovský výběžek zavraždili v obci příslušníky finanční stráže Jana Teichmanna a Václava Kozla. Událost připomíná štíhlý sloup v podobě československého hraničního orientačního sloupu se znakem lva a pamětní deskou, který byl odhalen v září 1945. Po odsunu Němců po 2. světové válce v obci výrazně poklesl počet obyvatel – dle sčítání lidu v roce 2001 měla obec 1 201 obyvatel, zatímco v roce 1935 měla 3 504 obyvatel.

Vladimír Remek (* 26. září 1948 České Budějovice) je bývalý vojenský pilot a jediný československý kosmonaut, Hrdina Československé socialistické republiky a Hrdina Sovětského svazu. Je 87. kosmonautem světa, prvním z jiné země než Sovětského svazu nebo USA. Díky pozdějšímu připojení Česka v roce 2004 k Evropské unii je považován za jejího prvního kosmonauta.

Do kosmu Vladimír Remek letěl v rámci programu Interkosmos, když Sovětský svaz nabídl členským státům programu návštěvu jejich kosmonauta na sovětské vesmírné stanici. Ke svému letu na stanici Saljut 6 vzlétl společně se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem 2. března 1978 na palubě kosmické lodi Sojuz 28, ve vesmíru prožil 7 dní, 22 hodin a 17 minut.

Po návratu do Československa do roku 1995 sloužil ve vojenském letectvu, naposledy jako ředitel Vojenského muzea letectví a kosmonautiky v Praze-Kbelích. Poté byl obchodním zástupcem ČZ Strakonice v Rusku, dva roky obchodním radou na českém velvyslanectví v Moskvě a v letech 20042013 poslancem Evropského parlamentu za KSČM.

Od ledna 2014 vykonává funkci velvyslance České republiky v Rusku.


Historie a společnost:
Věda a kultura:
Historie:
Politika:
Ekonomika:
Viz také kategorie Dějiny Česka, Ekonomika Česka a Česká politika
Věda:
Kultura:
Sport:
Viz také kategorie Věda a technika v Česku a Česká kultura
Geografie:
Města:
Geomorfologie:
Chráněná území:
Vodstvo:
Viz také kategorii Geografie Česka
Územní členění:
Města:
Viz také kategorii Města v Česku


Nejlepší články:
Příbuzné portály:
Informace:
Biografie:

Josef DobrovskýHynek Krušina I. z LichtenburkaMatěj HlaváčekJindřich VII. LucemburskýJindřich z LichtenburkaPřemysl Otakar I.Přemysl Otakar II.Rajmund z LichtenburkaVáclav SkalníkBedřich SmetanaZdeněk SvěrákVáclav II.Václav III.Vilém z Rožmberka
Geografie:
HejniceJedlová (Lužické hory)JejkovJiřetín pod JedlovouLužické horyMořkovTanečniceTolštejnTřebíčVarnsdorf
Kultura a technika:
Kostel Navštívení Panny Marie (Lobendava)Kostel Nejsvětější Trojice (Fulnek)Kostel svatého Mikuláše (Mikulášovice)Kostel U Jákobova žebříkuMěstské divadlo BrnoMěstské divadlo Mladá BoleslavMuzeum LitovelSeznam kostelů v BrněPřehrada DesnáStaroměstský orlojŠkoda FeliciaTraktor (píseň)Ústecko-teplická dráhaZbraslavský klášterŽelezniční trať Frýdlant v Čechách – Heřmanice
Právo a dějiny:
Seznam prezidentských vet Václava HavlaSeznam prezidentských vet Václava KlauseNástup Lucemburků na český trůnInaugurační diplomyNejvyšší soud České republikyÚstava České republiky

Historické země:

 Morava Slezsko
Města:
 Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Hradec Králové Karlovy Vary Kladno Most Prostějov Třebíč Znojmo Kroměříž Vyškov Kadaň Český Krumlov •  Mariánské Lázně
Regiony:
Česká KanadaFrýdlantskoŠluknovskoTřebíčskoPražský hrad
Mezinárodní organizace:
 Organizace spojených národů Evropská unie •  Severoatlantická aliance

Historie:
 Československé opevnění Husitství •  Komunistický režim v Československu

Portál byl založen 13. prosince 2006.

Pokud víte o něčem, co by tento portál mohlo obohatit, neváhejte a editujte.
Z článků týkajících se obsahu portálu můžete na tento portál odkázat šablonou {{Portály|Česko}} umístěnou na konci článku těsně nad kategoriemi, resp. {{DEFAULTSORT:}}. V případě, že již článek odkazuje na jiný portál, přidejte odkaz abecedně do již vložené šablony {{Portály}}, viz návod.

Ostatní projekty:
Logo Wikimedia Commons Galerie Česko na Wikimedia Commons
Kniha České dějiny ve Wikiknihách
Téma Česko ve Wikicitátech