Josef Hranička

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
šrtm. Josef Hranička
Narození11. března 1903
Vlašim
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí5. června 1940
Compiègne
FrancieFrancie Francie
Příčina úmrtísestřelen při leteckém boji
Národnostčeská
Povolánívojenský pilot
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Hranička (11. března 1903 Vlašim5. června 1940 Compiègne[1]) byl český stíhací pilot, příslušník československé armády v zahraničí a oběť druhé světové války.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Josef Hranička se narodil 11. března 1903 ve Vlašimi. Vychodil pět let obecné a tři roky měšťanské školy, kterou ukončil v roce 1929, a dva roky studoval na průmyslové škole. V roce 1933 nastoupil prezenční vojenskou službu, během které začal studovat na vojenském leteckém učilišti v Chebu. Po jeho dokončení se stal vojenským pilotem a absolvoval různé zdokonalovací kurzy. Jako pilot průzkumných letadel měl nalétáno 350 hodin, nejvíce na strojích Aero A-111. Dosáhl hodnosti štábního rotmistra.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 odmítl Josef Hranička nabídku létat pro německou Lufthansu, ilegálně opustil Protektorát Čechy a Morava a přes Polsko odešel do Francie. Zde vstoupil do řad československé armády v zahraničí a francouzského letectva. Byl zařazen do jednotky GC I/6. Po vypuknutí bitvy o Francii si zapsal jeden sestřel německé stíhačky, sám však 5. června 1940 zahynul poté co byl sestřelen u města Compiègne.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]