Wikipedistka:Jrnka ka/Pískoviště 8

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Evangelický kostel Žatec

Pořádání bohoslužeb a náboženských setkání v kostele. Jedná se o původně německý evangelický kostel postavený v letech 1897 - 1898. Postaven byl podle plánů Josefa Petrovského v pseudorenesančním slohu. Orientován je k jihozápadu s hranolovou věží v čele hlavního průčelí.


https://www.kudyznudy.cz/aktivity/evangelicky-kostel-v-zatci

Kostel byl postaven v roce 1897 – 1898 v pseudorenesančním stylu v místě, kde v minulosti stávalo mýto. Křižovatka starých cest na Karlovy Vary a Kadaň je dodnes vyznačena kamenným rozcestníkem u vchodové branky do kostela.

Iniciátorem a donátorem stavby byl majitel továrny na papírové krabice Moritz Lüdersdorf, hlava zdejší evangelické obce a kulturní mecenáš.

Evangelický kostel byl postaven podle plánů Josefa Petrovského, dvorního architekta M. Lüdersdorfa, jemuž projektoval v Žatci i budovu továrny na kartonáž a obytnou vilu.

V pseudorenesančním stylu vystavěný kostel je jednolodní, obdélný, s trojboce uzavřeným presbytářem s přilehlou sakristií a hranolovou věží.

Celý vnitřní prostor je kryt stropem. Zařízení a okenní malby na sklech pochází z konce 19. století. Původní varhany, postavené pražským varhaníkem H. Schiffnerem z roku 1897, se po převozu k opravě v roce 1938 do Německa, ztratily.

Současné varhany zhotovil pražský mistr Urban a do kostela v Žatci se dostaly po roce 1945 z neznámé lokality.

Dnes je kostel majetkem Českobratrské církve evangelické. V kostele se příležitostně pořádají bohoslužby, občas i pěvecká vystoupení či koncerty.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/evangelicky-kostel-v-zatci


https://www.muzeumzatec.cz/evangelicky-kostel.html

Evangelický kostel stojí na křižovatce ulic Komenského a Husovy.  Postaven byl v roce 1897 - 1898 v pseudorenesančním stylu v místě, kde v minulosti stávalo mýto. Křižovatka starých cest na Karlovy Vary a Kadaň je dodnes vyznačena kamenným rozcestníkem u vchodové branky do kostela. Iniciátorem a donátorem stavby byl majitel továrny na papírové krabice Moritz Lüdersdorf, hlava zdejší evangelické obce a kulturní mecenáš. Evangelický kostel byl postaven podle plánů Josefa Petrovského, dvorního architekta M. Lüdersdorfa, jemuž projektoval v Žatci i budovu továrny na kartonáž a obytnou vilu. V pseudorenesančním stylu vystavěný kostel je jednolodní, obdélný, s trojboce uzavřeným presbytářem s přilehlou sakristií a hranolovou věží. Celý vnitřní prostor je kryt stropem. Zařízení a okenní malby na sklech pochází z konce 19. století. Původní varhany, postavené pražským varhaníkem H. Schiffnerem z roku 1897, se po převozu k opravě v roce 1938 do Německa, ztratily. Současné varhany zhotovil pražský mistr Urban a do kostela v Žatci se dostaly po roce 1945 z neznámé lokality. Dnes je kostel majetkem Českobratrské církve evangelické. V kostele se příležitostně pořádají bohoslužby, občas i pěvecká vystoupení či koncerty. K objektu přísluší fara v Husově ulici č.p. 1200.


Žatecký evangelický kostel opravují poprvé, opět otevře při půlnoční mši[editovat | editovat zdroj]

11. prosince 2017  8:08

Poprvé od svého vzniku se dočkal opravy evangelický kostel v Žatci. Řemeslníci se před pár dny pustili do výměny části břidlicové střechy, generálkou projdou také věžní hodiny.

Fotogalerie2

První etapa oprav evangelického kostela v Žatci. Zahrnuje výměnu střešní krytiny báně, pozlacení kníže a makovice. | foto: Miroslava Strnadová, 5plus2.cz

„Kostel byl vystavěn na konci 19. století a od té doby nebyl rekonstruován. Na jeho stavu je to také značně znát, do objektu řadu let zatéká,“ upozornil kurátor Českobratrské církve evangelické v Žatci Ivo Valášek.

První etapa opravy zahrnuje výměnu stření krytiny báně, pozlacení kříže a makovice. „Náklady jsou 1,2 miliony korun. Poloviny pokryje dotace z ministerstva kultury, zbytek jsme sehnali z vlastních a jiných zdrojů,“ vypočítal Valášek.

Obnovu věžních hodin za dalších 250 tisíc má na starosti mistr hodinář Petr Podzemský, který je i autorem orloje na žateckém Chrámu chmele a piva.

„Zrenovuje jak ciferníky a vnitřní táhla hodin, tak i hodinový stroj, který v posledních letech nefungoval správně,“ popsal Valášek.

Rekonstrukce bude pokračovat[editovat | editovat zdroj]

Stavební práce potrvají do konce letošního roku. Bohoslužby se zatím konají na faře. Pro věřící i širokou veřejnost se kostel opět otevře při půlnoční bohoslužbě během Vánoc.

V dalších letech má rekonstrukce památky pokračovat. „Nutná je celá oprava střechy, dále fasády, vitráží, které jsou vymlácené, a interiéru. Pod dřevěným stropem jsem například objevil německy psané výňatky z Bible,“ dodal Valášek s tím, že postup stavebních prací záleží na čerpání dotací a finančních možnostech fary.

Evangelický kostel stojí na křižovatce ulic Komenského a Husovy. Postaven byl v roce 1897–1898 v pseudorenesančním stylu. Iniciátorem a donátorem stavby byl majitel továrny na papírové krabice Moritz Lüdersdorf, hlava zdejší evangelické obce a kulturní mecenáš.

Autor: Miroslava Strnadov

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/zatec-kostel-oprava.A171205_141126_usti-zpravy_mi


https://www.youtube.com/watch?v=Sxo7cFbs9AA#utm_content=organic&utm_term=Evangelick%C3%BD%20kostel%20%C5%BDatec&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz