Wikipedistka:Jrnka ka/Pískoviště 3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Evangelický kostel (Žatec)

  • https://www.kudyznudy.cz/aktivity/evangelicky-kostel-v-zatci
  • Kostel byl postaven v roce 1897 – 1898 v pseudorenesančním stylu v místě, kde v minulosti stávalo mýto. Křižovatka starých cest na Karlovy Vary a Kadaň je dodnes vyznačena kamenným rozcestníkem u vchodové branky do kostela. Iniciátorem a donátorem stavby byl majitel továrny na papírové krabice Moritz Lüdersdorf, hlava zdejší evangelické obce a kulturní mecenáš. Evangelický kostel byl postaven podle plánů Josefa Petrovského, dvorního architekta M. Lüdersdorfa, jemuž projektoval v Žatci i budovu továrny na kartonáž a obytnou vilu. V pseudorenesančním stylu vystavěný kostel je jednolodní, obdélný, s trojboce uzavřeným presbytářem s přilehlou sakristií a hranolovou věží. Celý vnitřní prostor je kryt stropem. Zařízení a okenní malby na sklech pochází z konce 19. století. Původní varhany, postavené pražským varhaníkem H. Schiffnerem z roku 1897, se po převozu k opravě v roce 1938 do Německa, ztratily. Současné varhany zhotovil pražský mistr Urban a do kostela v Žatci se dostaly po roce 1945 z neznámé lokality. Dnes je kostel majetkem Českobratrské církve evangelické. V kostele se příležitostně pořádají bohoslužby, občas i pěvecká vystoupení či koncerty. V současné době prochází kostel rozsáhlou rekonstrukcí. Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/evangelicky-kostel-v-zatci


Společné vystoupení smyčcového orchestru a pozounového tělesa slibuje působivý a pestrý hudební zážitek v akusticky mimořádném prostoru evangelického kostela. Hudba bude kombinována se slovem faráře Tomáše Pavelky.

https://www.muzeumzatec.cz/evangelicky-kostel.html

Evangelický kostel stojí na křižovatce ulic Komenského a Husovy.  Postaven byl v roce 1897 - 1898 v pseudorenesančním stylu v místě, kde v minulosti stávalo mýto. Křižovatka starých cest na Karlovy Vary a Kadaň je dodnes vyznačena kamenným rozcestníkem u vchodové branky do kostela. Iniciátorem a donátorem stavby byl majitel továrny na papírové krabice Moritz Lüdersdorf, hlava zdejší evangelické obce a kulturní mecenáš. Evangelický kostel byl postaven podle plánů Josefa Petrovského, dvorního architekta M. Lüdersdorfa, jemuž projektoval v Žatci i budovu továrny na kartonáž a obytnou vilu. V pseudorenesančním stylu vystavěný kostel je jednolodní, obdélný, s trojboce uzavřeným presbytářem s přilehlou sakristií a hranolovou věží. Celý vnitřní prostor je kryt stropem. Zařízení a okenní malby na sklech pochází z konce 19. století. Původní varhany, postavené pražským varhaníkem H. Schiffnerem z roku 1897, se po převozu k opravě v roce 1938 do Německa, ztratily. Současné varhany zhotovil pražský mistr Urban a do kostela v Žatci se dostaly po roce 1945 z neznámé lokality. Dnes je kostel majetkem Českobratrské církve evangelické. V kostele se příležitostně pořádají bohoslužby, občas i pěvecká vystoupení či koncerty. K objektu přísluší fara v Husově ulici č.p. 1200.