Wikipedista:Wikimol/Žádost o práva správce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Závazná část[editovat | editovat zdroj]

Na této stránce můžete požádat o přidělení práv správce.

Požadavky na správce[editovat | editovat zdroj]

Správci nejsou žádnou zvláštní autoritou, jsou rovni každému jinému uživateli co se týče práv i zodpovědnosti, jediným rozdílem je přístup k různým „údržbářským“ činnostem, jako je mazání a zamykání stránek. Protože jsou tyto operace potenciálně destruktivní, musí správci být zkušenými uživateli, kteří znají a respektují pravidla i zvyky Wikipedie (mezi jinými zejména zákaz používání rozšířených pravomocí ve vlastních sporech). Správci jsou zdvořilí a při jednání s ostatními wikipedisty se jim snaží pomoci s problémy, na které při tvorbě Wikipedie narazit. Více vizte na Wikipedie:Správci.

Postup nominace[editovat | editovat zdroj]

O přidělení rozšířených práv na této stránce žádá každý wikipedista přímo, založením sekce nesoucí jeho jméno níže na této stránce. Tato sekce má povinně tyto části

===Žadatel===
Žadatel (diskusepříspěvkypočítadločlánkyshrnutízablokovánívšechny projekty)
*žádost podána: ~~~~~

====Zdůvodnění====
====Hlasování====
====Komentáře====
Meta-komentář: (případně možno nahradit vhodnou šablonou)

Předpoklady[editovat | editovat zdroj]

Nutným minimem pro žádost je alespoň 250 příspěvků a alespoň tříměsíční aktivita v projektu.

Žádosti nesplňující tato formální kritéra budou mazány bez diskuse. Anonymní uživatelé o práva správce žádat nemohou.

Postup schvalování[editovat | editovat zdroj]

Žádost na stránce zůstává nejméně dva týdny od vložení. Kterýkoli byrokrat může podle vlastního uvážení lhůtu prodloužit až na 4 týdny, pokud konsensus není zřejmý. Prodloužení lhůty provede před vypršením původní lhůty přidáním textu

 ''hlasování prodlouženo do'' datum čas

K žádosti se ostatní wikipedisté vyjadřují. Jako hlasy se počítají odpovědi Pro, Proti (pro vlastní rozhodování), k tomu dále Zdržuji se hlasování (pro platnost hlasování, tzv. kvórum). Hlas lze dále vysvětlit či komentovat. Hlasovat může každý registrovaný wikipedista. V průběhu hlasování mohou wikipedisté své již jednou udělené hlasy upravovat.

Za úspěšnou se považuje žádost, která získala na konci výše popsané lhůty nejméně 3/4 hlasů Pro (počítáno ze součtu hlasů Pro a Proti) při minimálním počtu 10 hlasujících wikipedistů, do čehož se započítavají i hlasy Zdržuji se hlasování (kvórum). Technicky rozšíření práv provede byrokrat, který zároveň celou sekci přesune do archivu.

Další ustanovení[editovat | editovat zdroj]

Přechodná ustanovení[editovat | editovat zdroj]

Správci, kteří získali rozšířená práva před přijetím tohoto postupu, požádají o práva správce podle tohoto pravidla do konce září 2005. Správcům kteří tak neučiní nebo schválením neprojdou budou práva zrušena.

Opakování žádosti[editovat | editovat zdroj]

Neúspěšné žádosti je možné opakovat nejdříve za 3 měsíce.

Doporučení[editovat | editovat zdroj]

Nominace[editovat | editovat zdroj]

Uvedené požadavky jsou opravdu minimální – počet editací a doba aktivní činnosti jsou velmi hrubé míry.

Proto prosím zvažte, zda jsou vaše znalosti wikipedie dostačující, máte představu o české komunitě, znáte přijatá pravidla wikipedie i různé jejich návrhy a podobně.

Kromě práce na článcích je vhodné je mít i nějaké vlastní zkušenosti s procesy "v pozadí" wikipedie, jako je řešení konfliktů, hlasování o smazání, boj s vandlismem.

Nominaci je vhodné doprovodit krátkým zdůvodněním, které obsahuje například kdo vás ke kandidatuře vyzval, jaké pravomoci správce hodláte využívat a podobně.

Je nevhodné kandidovat na správce, pokud jste se sami stali objektem opatření správců (zablokování).

Hlasování[editovat | editovat zdroj]

Hlasy, zvláště hlasy Proti a Zdržuji se hlasování je vhodné doprovodit krátkým zdůvodněním, aby se mohl žadatel případně poučit do budoucna. Případné komentáře ke hlasům by se též měly omezit na velmi stručné poznámky. Dlouhé komentáře a diskuse je vhodné umísťovat do sekce Komentáře, pokud se v hlasovací sekci rozvine diskuse znepřehledňující čitelnost, je vhodné ji do diskusní sekce přesunout (kromě samotných hlasů).

Pokud svůj hlas změníte, je vhodné původní hlas škrnout, napsat nový, a zdůvodnit změnu názoru.

Možnost prodloužit hlasování je zvláště vhodné použít, pokud se sejde hlasů málo.

Zbavení práv správce[editovat | editovat zdroj]