Wikipedista:Rosičák/revizoři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Závazné globální pravidlo[editovat | editovat zdroj]

Text níže až k nadpisu "Doporučení revizoři" je pouze kopie překladu globálního závazného pravidla (ze dne 13.2 2021), které je ve skutečnosti závazné. Zde je uveřejněna pro snadnější dostupnost, ale může podléhat změnám v čase. Mějte to prosím na paměti

Zkratka:
  • WP:REV
    WP:CU

Wikipedista s oprávněním revizora (CheckUser) má přístup ke zvláštnímu rozhraní, které umožňuje:

  • Zjistit IP adresy, ze kterých uživatel daný projekt Wikimedia editoval či prováděl další zaznamenané akce.
  • Vyhledat editace a další zaznamenané akce, které byly provedeny z dané IP adresy, a to i přihlášenými uživateli.
  • Zjistit, zda kontrolovaný uživatel odeslal e-mail pomocí rozhraní MediaWiki jinému uživateli. Je zaznamenán čas události; cílová e-mailová adresa a ID uživatele jsou skryté.

Tyto informace se ukládají pouze po krátkou dobu (aktuálně 90 dní), takže starší editace nejsou v rozhraní CheckUser vidět. Zároveň se pořizuje protokol zaznamenávající všechna použití tohoto nástroje. Protokol si mohou zobrazit všichni uživatelé s oprávněním checkuser:

Použití nástroje[editovat | editovat zdroj]

Tento nástroj má být použit k boji proti vandalismu, spamu, ke kontrole zneužití loutek a k zamezení narušování projektu. Musí být použit pouze k zabránění poškození některého z projektů Wikimedia.

Tento nástroj by neměl být používán pro politickou kontrolu, vyvíjení tlaku na editory nebo jako hrozba proti jinému editoru ve sporu o obsah. Musí existovat platný důvod pro kontrolu uživatele. Upozorňujeme, že alternativní účty nejsou zakázány, pokud se nepoužívají v rozporu s pravidly (například ke zdvojenému hlasování nebo ke zdánlivému zvýšení podpory jakéhokoliv názoru).

Kontrolovaného uživatele je možno na kontrolu upozornit, ale není to povinností. Obdobně je možno, ale nikoli nutno, o kontrole uvědomit komunitu. Takové upozornění však musí být vždy provedeno v souladu s pravidly na ochranu soukromí.

Některé projekty dovolují, aby byly IP adresy uživatele na jeho žádost ověřeny, pokud je například potřeba uživatele očistit od obvinění z používání loutkového účtu. Uvědomte si však, že žádost o ověření uživatele je v takových případech někdy součástí snahy o narušování projektu.

Zásady ochrany osobních údajů[editovat | editovat zdroj]

Na projektech Wikimedia je ochrana soukromí považována za velmi důležitou. Pokud někdo svým chování neporušuje pravidla (porušováním může být například vandalismus pomocí robota nebo spam) či není zveřejnění osobních informací nezbytné k zamezení poškozování projektu, je zakázáno zveřejnit jeho IP adresy, místa pobytu či jiné informace, které mohou vést k identifikaci, pokud tyto údaje už o sobě sám na projektu nezveřejnil. Uvolnění informací

I pokud uživatel porušuje pravidla a narušuje projekt, je lepší jeho osobní informace nezveřejňovat, pokud je to jen trochu možné.

  • IP adresy by se obecně neměly zveřejňovat. Zveřejněte pouze informaci typu stejná síť/jiná síť a podobně. Pokud někomu prozrazujete podrobnosti, musí to být důvěryhodná osoba, která je nebude sama šířit.
  • Jestliže uživatel tvrdí, že je z určitého místa, a IP adresa to potvrzuje, je možné to v případě potřeby potvrdit, aniž by to bylo považováno za zveřejnění soukromých informací.
  • Pokud máte pochybnosti, neposkytujte žádné podrobnosti.


Přístup k rozhraní[editovat | editovat zdroj]

Komunitou schválení revizoři musí před udělením těchto oprávnění podepsat dohodu o důvěrnosti neveřejných informací podle Zásad přístupu k neveřejným osobním údajům.


Přístup k CheckUser mohou mít pouze stevardi, ombudsmani, někteří zaměstnanci Nadace Wikimedia a velmi malý počet dalších uživatelů. Uživatelé mohou mít práva revizora pouze lokálně (s výjimkou ombudsmanů a autorizovaných zaměstnanců Nadace Wikimedia).

Pokud v nějakém projektu existují lokální revizoři, provádějí ověřování zpravidla oni. V případě nouze či pro ověření na několika projektech, např. při vandalizování mnoha wiki, mohou ověření provádět též stevardi. V takovém případě by si stevardi měli po dokončení kontroly odebrat právo CheckUser, a o provedené kontrole uvědomit místní revizory na mailing listu.

Pokud pro projekt neexistují žádní místní revizoři, budou muset být o provedení kontroly požádáni stevardi (např. "Je uživatel X loutkovým účtem uživatele Y"). Chcete-li to zjistit, jednoduše přidejte žádost do seznamu Steward requests/Checkuser a uveďte důvod, pro který je nutné provést kontrolu (pomocí odkazů). V závislosti na povaze žádosti ji může stevard odmítnout, může požádat o další informace nebo může sdělit, s jakou pravděpodobností mají dotyčné účty stejného vlastníka (tj. mají stejnou IP, používají stejnou proxy, stejnou síť, jsou ze stejné země) nebo zda spolu zcela nesouvisí (viz diskuse o tom, co by měl stevard editorovi přesněji říci). Jmenování místních revizorů

Na jakékoli wiki musí být buďto minimálně dva revizoři, nebo žádný. Je to proto, aby si mohli vzájemně kontrolovat a potvrzovat své úkony. V případě, že na wiki zůstane pouze jeden revizor (když druhý rezignuje nebo je odvolán), musí komunita okamžitě jmenovat nového revizora, aby na projektu zůstali alespoň dva.

Na wiki s Arbitrážním výborem (ArbCom), jehož členové byli zvoleni s podporou alespoň 25–30 členů místní komunity, mohou revizory jmenovat přímo arbitři. Po dosažení dohody člen výboru prostě zapíše kandidáta na Steward requests/Permissions.

Na wiki bez Arbitrážního výboru, který splňuje výše uvedené kritérium, nebo v projektu, kde jsou preferovány nezávislé volby, může komunita na základě konsensu schválit místní revizory (stevardi se nepočítají jako místní revizoři). O příznak revizora musí kandidát požádat místní komunitu. Kandidát musí být obeznámen se Zásadami ochrany osobních údajů. Po získání konsensu komunity by měl úspěšný kandidát požádat o přístup na stránce se žádostmi o zvláštní práva, spolu s odkazem na stránku s rozhodnutím komunity. Aby bylo hlasování platné, musí být poměr hlasů pro/proti alespoň 70–80 %, přičemž pro musí hlasovat nejméně 25–30 wikipedistů. Pokud projekt neschválí alespoň dva revizory, nebudou práva přidělena nikomu. E-mailová konference

Existuje uzavřená e-mailová konference (CheckUser-l), ke které by měli mít přístup všichni stewardi a revizoři. Chcete-li získat přístup, pošlete e-mail moderátorům konference. V této konferenci můžete požádat o pomoc, nápady a jiné názory, pokud si nejste jisti, co výstup z rozhraní CheckUser znamená. IRC kanál

K dispozici je soukromý kanál IRC (#wikimedia-checkuserpřipojit se), ke kterému by měli mít přístup všichni stevardi a revizoři, kteří používají IRC. Tento kanál slouží ke stejnému účelu jako e-mailová konference, ale v reálném čase. Chcete-li získat přístup, kontaktujte kteréhokoli člena kanálu. Trvalý přístup uděluje správce kanálu. Pokud potřebujete pomoc s přístupem, zeptejte se stevarda.

Odebrání práv[editovat | editovat zdroj]

Uživatel s oprávněním CheckUser o toto právo automaticky přijde, pokud je neaktivní více než jeden rok.

V případě zneužívání tohoto nástroje je stevardovi či revizorovi jeho oprávnění okamžitě odebráno. To se stane zejména v případě, že revizor provádí rutinní kontroly uživatelů bez závažných důvodů. Při nahlašování nesprávných kontrol by měly být poskytnuty odkazy a další důkazy.

Podezření na zneužití práv CheckUser by měl prodiskutovat každý projekt. Na projektech, kde působí Arbitrážní výbor, může o odebrání práv rozhodnout AV. Na ostatních projektech o tom může hlasovat komunita.


Doporučení revizoři[editovat | editovat zdroj]

Text níže až k nadpisu "Revizoři na české Wikipedii" je platné doporučení.

Volby, případně jmenování revizorů[editovat | editovat zdroj]

  1. Zájemce o přidělení práv revizora oznámí svůj záměr kandidovat nejprve WP:Pod lípou v nové sekci Volby revizorů (rok a měsíc).
  2. Během diskuse v této sekci, která má trvat alespoň 7 dní se mohou přihlásit další kandidáti. Při přihlášení každého dalšího kandidáta se diskusní lhůta restartuje, celková lhůta diskuse o volbách revizorů se uzavírá nejdříve po 7 dnech nejpozději po 21 dnech.
  3. Po ukončení příjmání kandidátek pod lípou Byrokrat nebo první zájemce o přidělení práv revizora vytvoří volební stránku - kandidátní listinu pro všechny kandidující ve volbách - podstránku této stránky.
  4. O vhodnosti/kvalifikovanosti každého kandidáta by měla proběhnout diskuse ještě před samostatným hlasováním. Pokud nějaká již proběhla, je vhodné na ni odkázat.
  5. Pokud má arbitrážní výbor právo jmenovat revizory, mohou o kandidátovi začít hlasovat členové Arbitrážního výboru již po sedmi dnech od podání kandidatury. Kandidát je jmenován, pokud je AV usnášeníschopný a všichni arbitři kvalifikovaní k hlasování hlasovali pro.
  6. Pokud nemá arbitrážní výbor právo jmenovat revizory nebo pokud jím nebyl jmenován, hlasování komunity o kandidátovi začíná nebo pokračuje čtrnáct dní po podání kandidátky.
  7. Hlasování probíhá do 28. dne od podání kandidátky. Potom je uzavřeno a vyhodnoceno.

Žádosti o prověření[editovat | editovat zdroj]

  1. Pro kontrolu rozhraním, je třeba definovat podezření na činnost v rozporu s platnými pravidly. Dlouhodobě je ustálen tento výčet důvodů ke kontrole:
    1. A Potřeba informací pro otevřené arbitrážní řízení.
    2. B Vyhýbání se zákazu editace a jiných opatření arbitrážního výboru.
    3. C Potřeba zjištění IP adresy používané k páchání hromadného vandalismu pod různými účty za účelem jejího blokování.
    4. D Trvající porušování pravidla tří revertů s využitím loutkových účtů
    5. E Volební podvod v probíhajícím hlasování.
    6. F Volební podvod v ukončeném hlasování, který ovlivnil výsledek. Uveďte žádost níže s odkazem na skončené hlasování.
    7. G Trvající závažné poškozování projektu.
    8. H Obcházení zablokování prostřednictvím loutkových účtů.
  2. Kontrolu nemá provádět revizor, který zachytí podezření na činnost v rozporu s platnými pravidly. Požádá o kontrolu jiného revizora níže uvedeným způsobem.

Veřejná žádost[editovat | editovat zdroj]

  1. Uživatel, který takovou činnost v rozporu s platnými pravidly předpokládá, vyplní na stránce Wikipedie:Žádost o ověření uživatele formulář pro kontrolu.
  2. Další uživatel s oprávněním revizora kontrolu provede.

Diskrétní žádost[editovat | editovat zdroj]

  1. V případě, že je třeba podání utajit, je možné podat revizorům žádost mailem. V případě pozitivního výsledku kontroly se žádost i výsledky uveřejní na stránce Wikipedie:Žádost o ověření uživatele.
  2. V případě, že o ověření požádá člen arbitrážního výboru nebo ho v souvislosti s projednávaným případem provede, bude výsledek ověření diskrétně předán Arbitrážnímu výboru a zveřejněn až po uzavření případu opět na stránce Wikipedie:Žádost o ověření uživatele.


Revizoři na české Wikipedii[editovat | editovat zdroj]

Aktuální seznam revizorů[editovat | editovat zdroj]

Vždy aktuální seznam revizorů na české Wikipedii je na Speciální:Uživatelé/checkuser.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O revizorech se na našem projektu hlasovalo s těmito výsledky. V prvním hlasování uspěli všichni tři kandidáti Beren, Mormegil a Wikimol. Beren a Wikimol později pozbyli těchto práv na vlastní žádosti.

V srpnu 2008 proběhlo kolo hlasování o dalším revizorovi – viz Hlasování/2008, které skončilo nezvolením ani jednoho ze dvou kandidátů.

V roce 2012 proběhlo další hlasování, zvoleni byli Jagro a Postrach. Později se Postrach, v souladu s předem oznámeným záměrem, funkce vzdal.

Ve volbách v roce 2017 byl zvolen Martin Urbanec. K listopadu 2017 tedy na české Wikipedii byli revizory Jagro, Martin Urbanec a Mormegil.

Od vyhlášení výsledků řádných voleb v roce 2021 získal Arbitrážní výbor pravomoc (přinejmenším na 1 rok) jmenovat místní revizory .