Wikipedista:Riha/Stručně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zde budou stručné verze rozvleklých wiki článků - vybraná, pro mě důležitá fakta. Důležitost není totéž co encyklopedická významnost, proto i tyto výpisky jsou s zůstanou subjektivní. A protože jde o výpisky, reference sem nepatří, jen xlnk na zdrojové nebo související články.

Azyl[editovat | editovat zdroj]

Původně znamenal útočiště, místo, kam se pronásledovaný člověk mohl uchýlit před pronásledovateli, protože ho tam chránila náboženská autorita. Když se tam člověk uchýlil, přestaly se na něj vztahovat světské zákony a poddal se ochraně bohů. Tato místa byla přesně definována, stejně jako to, kterým osobám je možné azyl poskytnout a kterým ne, případně jaké rituály musí žadatel o azyl předem podstoupit (u křesťanů například pokání.)[1] Podle Bible měli staří Izraelci „útočištná města“, která však neposkytovala ochranu vrahům (Num 35,11-14; Joz 20,2nn; 1Par 6,42-52). Smysl byl zabránit okamžité pomstě a tak umožnit vyjednávání, případně nenásilné řešení konfliktu.. V křesťanských zemích se za útočiště pokládaly všecky chrámy, proto se vraždy v kostele chápaly i jako porušení azylového práva.

Azyl nyní je právní ochrana uprchlého cizince, který ve státě, kde bydlel nebo jehož je občanem, má opodstatněné obavy z pronásledování či nepřiměřeně přísného trestu, a vzhledem k těmto obavám se nechce nebo nemůže vrátit zpět do svého domovského státu. Rozumí se pronásledování z rasových, náboženských nebo národnostních důvodů, z důvodů sexuální orientace nebo zdravotního stavu, kvůli zastávání či hlásání určitých politických názorů, přičemž tyto postoje jsou hodnoceny jako legitimní (např. ne propagace nacismu), pro biologickou příbuznost s jinou osobou, kvůli příslušnosti k určité sociální skupině (která nemá charakter zločinecké organizace), kvůli svému zvláštnímu tělesnému či jinému znamení, jež by mohlo být spojováno s nebezpečnými předsudky (např. pověry o čarodějnictví v rovníkové Africe) atd. Na rozdíl od azylanta, který je vůlí hostitelského státu azylantem učiněn, uprchlíkem se člověk stává objektivně.[3]

Azyl se poskytuje podle článku 43 Listiny základních práv a svobod. Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1951 byla v České republice vyhlášena pod číslem 208/1993 Sb.

Dialektika[editovat | editovat zdroj]

Původně umění rozmlouvat, filosofický pojem, jenž nabýval během dějin různých významů a je i dnes nejednoznačný. Scholastika.. Tomáš Akvinský - Teologické sumy.. nejvyšší složka trivia na artistických fakultách. Pro Hegela všechny novinky a pojmy vznikaly ze sporu tvrzení (teze) a námitky (antiteze), jež se nakonec smíří v syntéze. Hegel se přitom odvolává na Hérakleitův slavný výrok, že „zápas je všech otec, všech král“. Jednotou (protikladných) pojmů jako např. "bytí" a "nicota" je pohyb, v němž jsoucí přechází do nebytí a nejsoucí do bytí. Dialektika se tak z umění argumentace stává motorem změny i vývoje.

Marxismus popisuje střetání slepých sil ve společnosti (zájmy tříd, vykořisťovatelů a vykořisťovaných).. Jürgen Habermas rozvinul dialektickou etiku, která se vrací k původní myšlence rozhovoru. V dialektice však neviděl cestu k poznání a pravdě, ale způsob mírového vyrovnávání protichůdných zájmů ve společnosti. Pro společnost je podle ní závazné jen to, na čem se všichni její členové shodli.

Novější vývoj filosofie mj. zpochybnil předpoklad jedné, i když sotva dosažitelné pravdy, který je pro Platónovo chápání dialektiky podstatný. Moderní chápání společnosti dialektiku vidí spíš jako regulovaný zápas různých zájmů, jako soutěž a střetávání, než jako hledání shody a smíru, jak tomu bylo až do 19. století.. i v některých přírodních vědách, kde nevystačí kauzalita.

Jan Opletal[editovat | editovat zdroj]

1914-39, student LF, smrtelně zraněn střelou do břicha během protinacistické demonstrace 28. října. Během demonstrace byl zastřelen i pekařský pomocník Václav Sedláček. Pohřbu Opletala se 15. listopadu zúčastnily tisíce studentů, důsledkem bylo zavření všech českých univerzit.

Více než 1200 studentů bylo posláno do koncentračního tábora Sachsenhausen a devět studentů a funkcionářů studentských organizací bylo 17. listopadu popraveno. Pro trvalou připomínku této události byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva.

Karel Čapek[editovat | editovat zdroj]

  • Autor Karel Čapek ve Wikizdrojích kromě Trapné povídky, O nejbližších věcech, Zahradníkův rok, Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Cesta na sever, Pragmatismus, Mlčení s T.G. Masarykem, Proč nejsem komunistou, Mírové poselství světu, Věci kolem nás

Pokřtěn v Úpici, studoval na gymnáziu v Hradci Králové a Brně, doktorát z filozofie. Karel měl sestru Helenu (86-61, provdanou Koželuhovou, později Palivcovou) a bratra Josefa (87-45, společně hry Loupežník a Ze života hmyzu). Od svých 21 let trpěl Bechtěrevovou nemocí. Pátečníci 1925-?. V roce 1935 se oženil s Olgou Scheinpflugovou. Ke svatbě obdrželi novomanželé doživotní právo bydlet na Strži u Staré Huti nedaleko Dobříše. Byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu.

Katedrála svatého Ducha[editovat | editovat zdroj]

stojí v Hradci Králové od roku 1307, kdy ho dala založit královna Eliška Rejčka. Ačkoliv se hned zkraje nevyhnul katastrofě v podobě požáru, byl opraven a v roce 1360 byla dotvořena jeho dnešní silueta s dvěma mohutnými věžemi. Za třicetileté války byl kostel vypleněn Švédy, v roce 1664 jej papež Alexandr VII. povýšil na katedrálu v souvislosti se založením královéhradeckého biskupství. Koncem 18. století byly provedeny poměrně necitlivé zásahy v barokním stylu, snahou vrátit kostelu původní podobu byla vedena přestavba z let 1864-1874, architekt Fr. Schmoranz st. Dnes tak máme cihlovou katedrálu s 50 m dlouhým, 25 m širokým a přes 20 m vysokým trojlodím, na něž navazuje dlouhý, pětiboce uzavřený presbytář. Z vybavení interiéru je nejvzácnější cínová křtitelnice z roku 1406, kořist husitských vojsk získaná z podlažického kláštera, dále pseudogotický pískovcový oltář v jižní lodi s pozdně gotickými malbami nebo obraz sv. Antonína od Petra Brandla z roku 1730. Dvě mohutné kostelní věže nesou několik zvonů, z nichž největší a nejstarší jsou Orel (1496) a Žebrák (1538).

Martin Dzúr[editovat | editovat zdroj]

od dubna 1968 do ledna 1985 min. národní obrany. V r. 1943 na východní frontě přeběhl k Rusům a vstoupil do Svobodovy armády. Absolvent válečné školy Generálního štábu SSSR, účastnil se bojů o Kyjev, Dukelský průsmyk, i o L.Mikuláš. V dubnu 1968 jmenován do funkce ministra národní obrany v první vládě Oldřicha Černíka, díky přátelství s Alexanderem Dubčekem. V srpnu 1968 byl prvním členem československé vlády, který se oficiálně od sovětů dozvěděl o začínající invazi a byl varován, aby československá armáda nekladla odpor. Údajně mu tvrdili, že invaze probíhá se souhlasem vedení KSČ a Dzúr tak přislíbil, že okupaci nebude vojensky bráněno. V lednu 1985 jej prezident Husák z vážných zdravotních důvodů odvolal z funkce ministra, o čtyři dny později Dzúr zemřel. V článku je Rozkaz č.13 ze 22. srpna 1968, kde Dzúr nabádá vojsko k vyhnutí se zbytečné konfrontaci s okupanty.

Obec (Česko)[editovat | editovat zdroj]

Obec je sídelní útvar, po našem Územní samosprávný celek (Ústava, VÚSC je kraj). Obec s pověřeným obecním úřadem je 2. stupeň (obcí I. stupně je každá obec, obcí III. stupně obec s rozšířenou působností).

Od 2024 mohou vznikat tzv. Společenství obcí, to jsou rozšířené dobrovolné svazky obcí (právnické osoby).

Srov. město, městys, vesnice, osada

Obrázky do wiki[editovat | editovat zdroj]

Řekněme, že byste chtěli do článku o Josefu Sukovi mladším přidat obrázek Stradivariho houslí. Ve vizuálním editoru umístíte kurzor zhruba tam, kde by se obrázek měl objevit, kliknete na "Vložit" a ze seznamu vyberete "Média". Otevře se vám nové okno, kde je nahoře v hledacím okénku už připraveno "Josef Suk mladší" - to kdybyste chtěli vložit obrázek o tématu článku. Vy tam ale napíšete "Stradivari" a editor vám ukáže všecky možné obrázky "na skladě", které mají v názvu slovo "Stradivari". Vyberete si, který se nejlépe hodí, a kliknete na něj. Okno se zavře a obrázek je na zvoleném místě vpravo, kam se obrázky většinou umísťují.

Klikněte na něj a v levém dolním rohu se ukáže knoflík s černým středem. Když na něj najedete a podržíte levé tlačítko myši, můžete tažením obrázek zvětšovat a zmenšovat, až jste i s velikostí spokojeni. Ale chybí ještě popis. Klikněte na nápis Editovat pod obrázkem, do příslušného okénka "Popisek" můžete vložit text. Máte tu zase k dispozici volbu písma i "modrý odkaz" jako obvykle. Nahoře kliknete na "Použít změny" a obrázek i s popisem je hotov.

Oční vady[editovat | editovat zdroj]

  • myopie / krátkozrakost -objekty v dálce jsou rozmazané, refrakční vada
  • hyperopie / dalekozrakost -rozmazaná písmena v knize, špatně vidím na blízko
  • presbyopie /vetchozrakost, věkem podmíněná vada. Neschopnost zaostřit na blízké objekty.
  • astigmatismus -rozmazané vidění na jakoukoli vzdálenost (rohovka jako ragbyový míč). Lidí s odchylkou větší, než 0,5 D je asi 30%. Potřebují torické brýle, tedy s cylindrickými čočkami, a ne s běžnými (sférickými).
  • amblyopie / tupozrakost -vada mozk. centra, vede k porušení binokulárního vidění. Choroba postihuje cca tři procenta populace. Mozek při šilhání nebo velkém vzájemném rozdílu očí potlačí vjemy z jednoho oka, aby zamezil dvojitému vidění. Ztratí se tím však schopnost vnímat třetí rozměr (hloubku). Srov. okluzor.
  • strabismus / šilhavost je oční vada, kdy oči nehledí rovnoběžně, ale každé jinam. Tato vada může být i skrytá (heteroforie – projevuje se např. při únavě).

Pět pilířů wiki WP:5P[editovat | editovat zdroj]

Pravidla Wikipedie nejsou složitá, dají se shrnout do pěti bodů:

Encyklopedie
články nesmí obsahovat vlastní výzkum autorů a měly by být založené na přesných, ověřitelných údajích. Tedy neslouží ke zveřejňování vlastních názorů nebo zážitků, naní prostorem pro vlastní webové stránky, ani internetovým adresářem. Články by měly obsahovat informace již publikované zdrojem důvěryhodným a respektovaným nebo jinak významným ve vztahu k tématu. Tvrzení, které nelze věrohodně ověřit, může kdokoliv z článku odstranit.
Nezaujatost
Wikipedie nemá preferovaný úhel pohledu a nesmí prosazovat žádný názor (úhel pohledu) jako nejlepší. To neznamená, že by články měly dodržovat jeden „objektivní“ a odborný pohled nebo že by měly obsahovat jen „věcné“ údaje. Princip říká, že bychom měli věrně představit soupeřící názory, bez stranění některému z nich.
Svobodná data
Obsah je k dispozici za podmínek Licence GFDL/CC Uveďte autora - Zachovejte licenci. Nikdo není vlastníkem konkrétního článku. Nevkládejte do Wiki obsah, který porušuje autorské právo.
Etiketa
Buďte zdvořilí. Vyvarujte se osobních útoků a povrchních zobecnění. Hledejte konsensus, předpokládejte dobrou vůli.
Nebát se
Editujte, přesouvejte a upravujte s odvahou, součástí radosti z přispívání je, že dokonalost není požadována.

Porucha osobnosti[editovat | editovat zdroj]

(psychická anomálie až psychopatie) odchylka, která nemá charakter nebo stupeň duševní nemoci. Poruchy osobnosti u dětí označuje i MKN jako poruchy chování.

Naopak duševní porucha je patologický stav a je i subjektivně vnímána jako nedostatek duševního zdraví.

tbd

Právo, oblasti práva[editovat | editovat zdroj]

tbd Právní odvětví a odkazy

Sametová revoluce[editovat | editovat zdroj]

  • 18. listopadu vyhlásili studenti DAMU stávku, ke které se připojily nejen další vysoké školy ale i na šest set divadelníků.
  • 19. listopadu bylo v Praze založeno Občanské fórum a v Bratislavě Verejnosť proti násiliu.
  • 20. listopadu odstartovala série dalších – tentokrát už několikasettisícových – demonstrací; protesty se z Prahy a Bratislavy rozšířily do všech větších měst v republice.
  • 26. listopadu začalo jednání mezi OF a KSČ.
  • 27. listopadu se uskutečnila generální stávka.
  • 30. listopadu se z emigrace vrátil do Československa Karel Kryl.
  • 10. prosince byla jmenována vláda národního porozumění Mariána Čalfy a prezident Gustáv Husák abdikoval.
  • 28. prosince se RSDr. Alexander Dubček stal předsedou Federálního shromáždění. A konečně
  • 29. prosince byl Václav Havel zvolen prezidentem.
  • V únoru 1990 byla uzavřena dohoda o odchodu Sovětské armády. Sovětský svaz vyslovil politování nad okupací Československa.
  • V červnu 1990 proběhly první demokratické volby od roku 1946. Občanské fórum získalo 51 % hlasů v Česku, KSČ ve volbách získala 13 % hlasů.
  • Prohlubující se nespokojenost Čechů i Slováků vedla v roce 1992 k rozpadu československé federace.

Válka Hamásu a Izraele[editovat | editovat zdroj]

Území obsazená po šestidenní válce: Palestinská území, Golanské výšiny, Východní Jeruzalém a Sinajský poloostrov.

Současná válka začala útokem Hamásu na Izrael v říjnu 2023. Slovníček:

Druhá intifáda 2000-5
známá také jako Intifáda al-Aksá, ozbrojené povstání Západní břeh, Pásmo Gazy, Izrael, 1000 zabitých Izraelců a 5000 zabitých Palestinců. Důsledkem vyklizení Izraelských osad z Pásma Gazy, stavba Izraelské bezpečnostní bariéry, vítězství Hamásu v Gaze, blokáda Pásma Gazy a Válka v Gaze 2008-9.
Džihád
pův.význam "zachování a šíření hodnot islámu". Srov Mudžáhid
Džihádismus
džihád mečem (tzv. svatá válka), obv. sunnitský islamistický ozbrojený boj. Srov. Sovětská válka v Afghánistánu 79-89, Al-Káida, Boko Haram Islámský stát. Džihádista - viz Mudžáhid.
Fatah
palestinská skupina, která kontroluje Západní břeh Jordánu.
Hamás
Palestinské hnutí a teroristická skupina, která ovládá Pásmo Gazy. Zavázala se k zničení Izraele a chce jej nahradit islámskou správou. Hamás v roce 2006 vyhrál volby a násilně převzal moc v Gaze v roce 2007. Hamás je oponentem palestinského hnutí Fatah, je podporován Íránem, který ho financuje a poskytuje mu zbraně a výcvik.
Hizballáh
libanonská militantní skupina.
Intifáda
arabský výraz pro povstání. Používá se v souvislosti s ozbrojeným bojem Palestinců proti Izraeli.
Izraelská bezpečnostní bariéra
Soustava plotů a zdí (asi 5 % délky) mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu, cca 500 km. Zeď (bariéra) dle rozhodnutí mezinárodního soudu je zásahem proti právu Palestinců na sebeurčení a je porušením Ženevských konvencí a mezinárodního práva.
Izraelsko-palestinský konflikt
tato stránka publikuje jiný obrázek
Jahjá Sinvár
fanatický muslim, de facto vládce Pásma Gazy. Je druhou nejmocnější postavou Hamásu.
Mudžáhid
úzký význam je „muslim, který bojuje ve svaté válce,“ široký „ten, kdo se zasazuje o zachování a šíření hodnot, které ctí islám“. Událostí, která vedla ke zformování mudžahedínů z více než 30 muslimských zemí, byla sovětská invaze do Afghánistánu. Srov. Džihádismus.
Operace Lité olovo 2008-9
Tato válka v Gaze byla třítýdenní vojenská invaze Izraele proti cílům organizace Hamas. Měla 1300 obětí, hl. na straně Hamasu. Následná dárcovská konf. 75 zemí přislíbila v přepočtu přes 100 mld Kč na obnovu oblasti Gazy. Hamas ani Izrael na konferenci nebyli pozváni. Srov. Válka v Gaze.
Palestina
Celkově je na světě přibližně 14 milionů Palestinců. Většina jsou sunnitští muslimové, i když významná menšina se hlásí i ke křesťanské víře. Palestina se dnes skládá ze dvou území: Západního břehu Jordánu a Pásma Gazy. Při hlasování na půdě OSN uznalo suverenitu Palestiny 138 ze 193 členských zemí OSN. Česko hlasovalo proti. Palestinci v Gaze jsou v zásadě drženi v područí radikálních extremistů.
Pásmo Gazy
je území o délce 41 km a šířce 10 km, které se nachází mezi Izraelem, Egyptem a Středozemním mořem. Žije tam 2,3 milionu lidí, především Palestinců. Podle OSN závisí asi 80 procent populace Gazy na mezinárodní pomoci a přibližně jeden milion lidí je odkázaný na denní potravinovou pomoc.
První intifáda 1987-93
ozbroj. povstání po kterém Palestinci nezískali nezávislost. Ztráty 160 Izraelců a 2200 Palestinců.
Sionismus
hnutí s cílem přesídlení Židů do země izraelské (Palestiny). Sionismus byl rezolucí OSN č. 3379 označen za jednu z forem rasismu. Rezoluce byla anulována v r. 1991 rezolucí č. 46/86 a v historii OSN se jednalo k roku 2010 o jedinou revokovanou rezoluci.
Západní břeh Jordánu
též Předjordánsko, součást palestinských území, 5 860 km², 2,7 mio obyv.

Zimní válka[editovat | editovat zdroj]

Talvisota mezi Finskem a Sov.svazem (1939-40) začala sovětským útokem bez vyhlášení války. SSSR byl za to vyloučen ze Společnosti národů. V březnu 1940 Finsko postoupilo dohodou SSSR 11 % svého předválečného území a pak za dva roky ztratilo 30 % hospodářské aktivity. Chabý výkon Rudé armády v této válce přesvědčil Hitlera, že SSSR snadno porazí. Došlo ale ke sjednocení finské společnosti po občanské válce v roce 1918. Finsko se za II.sv.války jako spojenec Osy účastnilo Operace Barbarossa, poté se však obrátilo proti Německu. (tbd)

Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Toto je osobní stránka uživatele Wikipedie.

Nejedná se o encyklopedický článek. Pokud tuto stránku vidíte na jiném serveru než na Wikipedii, pravděpodobně se jedná o kopii Wikipedie. Uvědomte si, že si prohlížíte neaktuální kopii a uživatel, kterému tato stránka patří, zřejmě nemá s tímto serverem žádné vztahy. Originál uživatelské stránky najdete na https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedista:Riha/Stru%C4%8Dn%C4%9B.