Wikipedista:Richard Sekerak (WMCZ)/Pískoviště3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obecná pravidla fotografických soutěží

Fotografie která nesplní pravidla soutěže je ze soutěže vyřazena (zpravidla zůstává v soutěžní kategorii, ale porota ji nehodnotí). Organizátoři si vymiňují právo učinit výjimku, pokud se jedná např. o unikátní fotografii či má jinou encyklopedickou hodnotu, či zatím na Wikimedia Commons chybí.

Jak jsou fotografie hodnoceny?
  1. Všechny fotografie zaslané v termínu soutěže jsou zkontrolovány a selektovány. Fotografie, jejichž parametry nesplní požadavky uvedené v pravidlech jsou z dalšího hodnocení vyřazeny.
  2. Koordinátor fotografických programů (v současné době Wikipedista:Richard Sekerák (WMCZ)) z přihlášených fotografií připraví předvýběr fotografií, které následně hodnocení porota. Základním kritériem pro tento výběr fotek je jejich technická kvalita. Na Wikimedia Commons lze nalézt směrnici k získání ocenění Quality images. Dodržení této směrnice by mělo být ideálem, ke kterému by se měly vítězné fotografie blížit. Kromě technických vlastností je při výběru přihlíženo také k přínosu fotografií pro Wikipedii a jejich jedinečnosti.
  3. Porota soutěže oceňuje fotografie.

Kdo je v porotě?

Oslovujeme dobrovolné porotce s různým úhlem pohledu, hodnocení je ze své podstaty subjektivní, z tohoto důvodu poptáváme vícečlenné poroty. Snažíme se, aby v porotě fotografických soutěží byl zastoupený jeden nebo více fotografů, kteří se zaměřují především na technickou a uměleckou kvalitu fotografie. Encyklopedický pohled doplňuje zpravidla zástupce wikipedistů-fotografů, který se zaměřuje na využitelnost fotografie a její užitečnost při ilustraci článků.

Jak se stát porotcem soutěže?

Rozumíte fotografiím, jste aktivní wikipedista a máte zájem podpořit naše fotosoutěže? Zapojte se jako dobrovolný porotce!

Napište mail na richard.sekerak@wikimedia.cz a dozvíte se více.