Wikipedista:Palmach461/Pískoviště

Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zita Honzlová[editovat | editovat zdroj]

Narozena 1987 v Praze. Od dětství získává hudební dovednosti (klavír a zpěv) a rozvíjí interpretační styl sólového zpěvu na pomezí šansonu a klasické evropské pěvecké školy inspirovaný prvky synagogálního zpěvu chazanut s klavírním doprovodem. Základ repertoáru tvoří více i méně známé autorské i lidové písně v hebrejštině a jidiš i zhudebněná poezie izraelské básnířky Rachel Eshed a Davida Coopera (NY, USA).

Pořádá sólové recitály i přednáškové koncerty v rámci samostatných hudebních pořadů nebo tématicky relevantních akcí organizovaných institucemi, městy i jednotlivci.

Ráda zpívá i francouzské šansony, lidové písně z Čech, Moravy, Slezska i Slovenska a další dle momentální nálady a přání posluchačů.

Od roku 2018 působí též jako výzkumný pracovník v oddělení etnomuzikologie Etnologického ústavu AV ČR v, v. v. i. ( http://eu.avcr.cz/ ). V roce 2015 obhájila disertační práci Vídeňští Češi a jejich hudba v 21. století z etnomuzikologické perspektivy.[1] Zabývá se současnými hudebními aktivitami v sociokulturním i politickém kontextu s využitím metod kvalitativního hudebně antropologického výzkumu. Hlavními oblastmi zájmu jsou hudba menšin a cizineckých komunit v České republice, hudba vídeňských Čechů, v současnosti pak zejména folklorní hnutí druhé poloviny 20. století v Československu, resp. České republice.

Webové stránky:

https://www.zitahonzlova.com/ Kategorie:Hudba Kategorie:Zpěvačky podle národnosti Kategorie:České zpěvačky Kategorie:České šansoniérky Kategorie:Židovská hudba Kategorie:Klezmer

  1. SKOŘEPOVÁ, Zita. Vídeňští Češi v 21.století a jejich hudba z etnomuzikologické perspektivy. dspace.cuni.cz. 2015-09-14. Dostupné online [cit. 2019-01-06].