Wikipedista:Mojmir Churavy/TestovaciStrankaZ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hura Collective
Motto„umělec je sice neustále zapřažen v jednom kole, ale tvorba mu dává křídla“
Vznik2001
Typvolné sdružení umělců
Účelzáštita aktivit a uměleckých výstupů
SídloPraha
Členové
Oficiální webwww.hura.cz

Hura Collective (někdy uváděna jako Hurá collective) je výtvarná skupina, která vznikla v Praze v roce 2001 jako volné sdružení umělců spojených podobnými řemeslnými základy.[1] Skupina zaštiťuje jejich aktivity a výstupy jako jsou výstavy, divadelní produkce a publikační činnost.[2]

Podrobněji[editovat | editovat zdroj]

Umělci ve skupině Hura Collective nejsou spojeni žádným jednotícím výtvarným programem, ale spíše přátelstvím. Všichni členové mají něco společného s divadlem.[3] Sdružení je proti samoúčelnému tzv. modernímu umění bez myšlenky.[4] Jeho členové vyznávají tradiční výtvarná řemesla (sítotisk, grafiku, malbu).[4]

Logo výtvarné skupiny Hura Collective je tvořeno okřídlenou myší umístěnou v otočném kole.[1] To je z vnitřní strany hladké, ale na vnější straně je opatřeno technickým ozubením. Okřídlená myš s „netopýřími“ křídly je zobrazena z profilu, stojí na zadních nohou, předními se dotýká vnitřku otočného ozubeného kola a zdá se, že běží v tomto nekonečném otáčivém „kole pro křečky“. Logo symbolicky vyjadřuje motto celé skupiny: „umělec je sice neustále zapřažen v jednom kole, ale tvorba mu dává křídla“.[1]

Složení výtvarné skupiny[editovat | editovat zdroj]

Leona Telínová – jedna ze dvou členek výtvarné skupiny Hura Collective

Skupina je složena z následujících výtvarníků:[1][2]

  • Jan Bažant (alias Honza Bažant nebo Hza Bažant; * 5. července 1979 Praha) – scénograf, loutkář, grafik, komiksový autor, vysokoškolský pedagog. Některé jeho grafiky jsou založeny na komiksovém principu.[3] V Hura Collective se věnuje scénografii, ilustracím a multimédiím.
  • Michal Blažek (* 13. června 1979 Praha) – malířský autodidakt. V ateliéru v Praze se věnuje dílům – monumentálním velkoformátovým krajinám[3] se snovým vzezřením a s originální perspektivou.[5] V Hura Collective se věnuje malbě.
  • Leona Telínová, celým jménem Leona Bažant Telínová (alias Telona; * 1979) je zakládající členkou skupiny. V letech 2008 až 2009 se podílela na provozu nezávislé galerie Hygienická stanice v Praze na Vinohradech. Pro tento projekt vytvářela programovou koncepci a fotografie. V Hura Collective se věnuje fotografiím a multimédiím.
  • Kateřina Boudriot Bažantová (* 21. srpna 1976 Praha) alias „ktaiwanita“. V roce 2008 se podílela na založení a chodu sítotiskové dílny a galerie Hygienická stanice v Praze na Vinohradech. V Hura Collective se věnuje grafice a multimédiím.
  • Adam Novák (* 17. června 1980 Praha) – Absolvent Uměleckoprůmyslové školy scénografické. Herec (v mladém věku ztvárnil roli Petra Bajzy v seriálu Bylo nás pět), scénograf a výtvarný umělec, který ve volné tvorbě maluje, vytváří sochy a navrhuje dekorace.[6] Tvůrce velkoformátových obrazů (některé s kavárenskou tematikou) s vnitřními mikro–příběhy podněcujícími fantazii diváka.[3] V Hura Collective se věnuje malbě.

Hygienická stanice[editovat | editovat zdroj]

Alternativní prostor nazvaný Hygienická stanice byl založen na místě bývalého hygienického střediska v Praze na Vinohradech v říjnu 2008 výtvarnými umělci ze sdružení Hura Collective.[7] Sestával z galerie, sítotiskové dílny a obchodu („Hurashop“), kde se prodávaly komiksy, časopisy o umění a výtvarné práce. Galerie byla zaměřena na aktuální tvorbu (malby, kresby nebo fotografie ve stylu pop art, tattoo art, pop surrealismus, komiks, ...) mladých umělců tvořících s médii a námětově se zaměřujících na tzv. nízkorozpočtové (undergrandové) výtvarné umění „lowbrow“ art (pop surrealismus).[7][p. 1] Činnost Galerie Hygienická stanice byl ukončen.[8]

Kolektivní výstavy (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Výtvarné umění nazývané „lowbrow“ art (pop surrealismus) vzniklo v oblasti Los Angeles v Kalifornii koncem 60. let 20. století jako populistické umělecké hnutí, vycházející z undergroundového komiksu, punkové hudby, tiki kultury, graffiti a pouliční kultury hot-rodů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Hura Collective [online]. Archiv výtvarného umění [cit. 2024-06-01]. Místo vzniku: Praha; rok vzniku: 2001. Dostupné online. 
  2. a b HURA COLLECTIVE [online]. Hura Collective [cit. 2024-06-01]. Členové: TELONA, KTAIWANITA, HZA BAŽANT, MICHAL BLAŽEK, ADAM NOVÁK. Dostupné online. 
  3. a b c d Hurá collective [online]. televize FILMpro, 2015-07-16 [cit. 2024-06-01]. Stopáž: cca 2 minuty. Dostupné online. 
  4. a b PŠENICOVÁ, Zuzana; APK. Z hvězdy Bylo nás pět vyrostl malíř a alchymista [online]. 2011-01-31 [cit. 2024-06-01]. Dostupné online. 
  5. Vernisáž Michal Blažek – obrazy [online]. Martin Fryč eu [cit. 2024-06-01]. 29. 9. 2017 - 31. 10. 2017 / Kafíčko Praha / Malba. Dostupné online. 
  6. Adam Novák [online]. Obrazy v aukci cz [cit. 2024-06-01]. Dostupné online. 
  7. a b Galerie Hygienická Stanice [online]. Hura cz [cit. 2024-06-01]. Galerie Hygienická Stanice; Italská 34, Praha 2 Vinohrady. Dostupné online. 
  8. Galerie Hygienická stanice - činnost ukončena [online]. Archiv výtvarného umění [cit. 2024-06-01]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Galerie a sítotisková dílna / Hygienická stanice [online]. Hygienická stanice [cit. 2024-06-01]. Dostupné online. 
  • Logo výtvarné skupiny Hurá Collective [online]. Hura Collective, 2001 [cit. 2024-06-01]. Dostupné online. 

[[Kategorie:Vzniklo 2001]] [[Kategorie:Spolky v Praze]] [[Kategorie:Umělecké spolky v Česku]]