Wikipedista:Jann/Pískoviště/4

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Camera obscura, Mülheim an der Ruhr, Severní Porýní-Vestfálsko, Německo



Claude Félix Abel Niépce de Saint-Victor byl francouzský průkopník a vynálezce v oboru fotografie. V roce 1847 experimentoval se skleněnými deskovými negativy, na které nanášel vaječný bílek. Pracoval na fixaci přírodních fotografických barev a zdokonaloval heliografický proces pro fotomechanický tisk svého bratrance Nicéphora Niépceho.


Julius Neubronner
Julius Neubronner

Dr. Julius Neubronner (8. února 1852, Kronberg im Taunus17. dubna 1932, Kronberg im Taunus) byl německý lékárník, vynálezce, konstruktér a fotograf. Působil v Kronbergu u Frankfurtu a je považován za otce holubí fotografie ze vzduchu.

Okolo roku 1903 pomocí holubí pošty přijímal recepty ze sanatoria v blízkosti Falkensteinu a obratem posílal nezbytné léky o váze 75 gramů stejnou metodu zpět. Když se jednoho dne poštovní holub ztratil v mlze a dorazil o čtyři týdny později, nechal se inspirovat nápadem opatřit ptáka automatickou kamerou, která sledovala jeho cestu. To vedlo ke sloučení obou jeho koníčků: kombinace holubí pošty a amatérské fotografie. Začal vyvíjet lehkou miniaturní kameru, kterou pomocí koženého postroje a hliníkového kyrysu připevnil na prsa holuba. Ptáky postupně a pečlivě připravoval na jejich zatížení. Ke snímkování ze vzduchu je odvážel do míst, které byly i sto kilometrů daleko od místa jejich domova, nasadil jim kameru a vypustil je. Do roku 1920 vyvinul asi tucet různých modelů svých kamer. Již v roce 1907 se snažil svůj nápad patentovat. Jeho vynález pod názvem „Příprava zařízení a způsob fotografování úseků terénu z ptačí perspektivy“ byl Císařským patentovým úřadem po doložení záznamů fotografických výsledků v prosinci 1908 přijat.

Napoleon Sarony: Sarah Bernhardtová jako Kleopatra, 1891
Napoleon Sarony: Sarah Bernhardtová jako Kleopatra, 1891
  • … série Alfreda Stieglitze fotografií mraků Ekvivalenty je považována za nejstarší příklad abstraktního fotografického umění?
  • … portrétní fotografka Zaida Ben-Yusufová (1890) tvořící módní výtvarnou fotografii zůstala na téměř 100 let nepovšimnuta pravděpodobně z důvodu diskriminace na základě pohlaví?
  • … fotograf z 19. století Napoleon Sarony platil údajně divadelní herečce Sarah Bernhardtové 1500 USD za to, že mu pózovala před fotoaparátem, což odpovídá svou hodnotou dnešním 20.000 USD?
  • … švýcarský fotograf Balthasar Burkhard, známý svými velkoformátovými fotografiemi, vynalezl techniku expozice přímo na plátno?
  • kalvar je typ fotografického filmu, který může být jednoduše vyvolán zahřátím?


Každý fotograf je i portrétista a každý je v současnosti tak trochu fotograf.
— Eliška Marvanová, 2006