Přeskočit na obsah

Wikipedista:Havel Martin/Pískoviště2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Náhubkové žaloby: SLAPP - Strategické žaloby proti veřejné účasti[editovat | editovat zdroj]

SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) - Strategické žaloby proti veřejné účasti, v České republice známe jako Náhubkové žaloby, jsou právní manévr využívaný především vlivnými jednotlivci, politici nebo korporacemi za účelem cenzury, zastrašování a umlčování kritiků[1]. Cílem těchto žalobních útoků je vyhnout se kontrole a zveřejnění informací, které rozkrývají, co subjekt podávající Náhubkové žaloby skutečně dělá.

Definice a přehled[editovat | editovat zdroj]

Náhubková - SLAPP - žaloba, je šikanózní žaloba, které nesledují legitimní cíl, naopak. Jejich cílem je poškodit morálku a vyčerpat finanční prostředky protistrany. Pro tento druh žalobních útoků je charakteristická výrazná asymetrie mezi postavením žalobce, který tvoří ve většině případů finančně silný subjekt (ale často silný i ve smyslu politickém nebo vlivovém), a na druhé straně subjekt s omezenými finančními možnostmi. Klasickým případem jsou žaloby proti novinářům, aktivistům či neziskovým organizacím.

Náhubková - SLAPP - žaloba je podána s úmyslem omezit veřejnou účast na otázkách veřejného zájmu. Tyto žaloby mohou mít vliv také na obránce lidských práv, ale i výzkumné a akademické pracovníky, nebo na kohokoli, kdo se vyjadřuje k otázkám veřejného zájmu.[2]

Dopady a cíle SLAPP[editovat | editovat zdroj]

Náhubkové - SLAPP - žaloby, jsou založeny na principu zastrašení, umlčení kritiků a vyčerpání jejich finančních, psychických a časových zdrojů skrze dlouhotrvající právní řízení. Tento typ žaloby je charakteristický svým opotřebovacím záměrem. Za snahou o umlčení kritiků je pokus skrýt činy, jako je rabování, znečišťování, korupce, šíření konfliktů, organizovaný zločin, hospodářská kriminalita nebo podkopávání zdraví, bezpečnosti a suverenity státu.

Snaha znemožnit zveřejnění tohoto jednání je skryta pod zástěrkou údajné ochrany dobré pověsti žalobce, která trpí veřejnou kritikou nebo sdílením informací o daném tématu. Moc a finanční prostředky, které žalobci disponují, jim umožňují zneužít soudní systém ve svůj prospěch. Žalobce nejčastěji volí žaloby pro pomluvu, urážku na cti nebo ochranu dobrého jména a to různě kombinuje. Výjimkou nejsou ani křivá trestní obvinění.

Legislativní opatření[editovat | editovat zdroj]

V reakci na rostoucí počet Náhubkových - SLAPP - žalob, některé země[3] a jurisdikce přijaly legislativní opatření k ochraně jednotlivců a organizací před nimi. V rámci EU[4], členské státy dosáhly společného postoje k návrhu právního předpisu, který má za cíl chránit novináře a obránce lidských práv před těmito žalobami.[5] V České republice zatím není přijata žádná zákonná norma, která těmto nekalým praktikám brání. Příkladem pro české zákonodárce by mohla být i Velká Británie, kde britští soudci získají pravomoci zamítnout tyranské žaloby proti Slappům v rané fázi[6].

7. října 2021 se v Lucemburku konalo formální zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (část spravedlnost), na kterém byla mimo jiné diskutována iniciativa Evropské komise na úpravu ochrany před tzv. SLAPP žalobami. V zastoupení České republiky, resp. ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešové, se jednání zúčastnil náměstek pro řízení Sekce legislativní Ministerstva spravedlnosti Mgr. Michal Franěk[7].

Případ Veolia a Jean-Luc Touly[editovat | editovat zdroj]

Z filmového dokumentu Voda vydělává aneb jak korporace bohatnou na vodě[8] vyplývá, že ve vodárensství se používají Náhubkové žaloby proti kritikům nekalých "podnikatelských" praktik. Jean-Luc Tuly v upoutáce na tento filmový dokument uvádí, že 30 let pracoval jako ředitel ve Veolii a pochopil, jak tato společnost vysává pěněženky spotřebitelů. Což popsal v knize - L´eau des multinatinonale. Veolia mu nabídla milión eur, což odmítl a Veolia ho okamžitě propustila. Poté na něj byla podána hromada žalob, ale p. Tuly všechny soudní pře vyhrál.

Právní rámec pro ochranu před SLAPP žalobami[editovat | editovat zdroj]

Existuje několik způsobů, jak se bránit proti SLAPP žalobám. Tyto metody mohou zahrnovat právní obranu, veřejnou podporu, využití médií a další platformy k podpoře svých práv na svobodu projevu. V České republice se někteří lidé, kteří se stali terčem podobných útoků, bránili právní cestou, ale navíc zveřejnili své vyjádření zaslané soudu, a důkazy o aktivitách osoby, která Náhubkovou žalobu podala. Vše zpřístupnili za účelem informování veřejnosti a tím zvýšily povědomí o těchto nekalých praktikách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Právní rámec pro ochranu před SLAPP žalobami

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. EU potřebuje pravidla proti zneužívání žalob na umlčení kritiky [online]. Evropská komise: Evropská komise, 2021-11-11 [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  2. Ochrana proti SLAPP [online]. JUSTICE.CZ [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  3. Strategic lawsuit against public participation [online]. [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  4. KLEIS, Johannes. Silnější svoboda tisku a ochrana svobody projevu [online]. Rada Evropské unie, 2023-09-06 [cit. 2023-02-07]. Dostupné online. 
  5. Komise přijímá opatření proti zneužívajícím soudním řízením proti novinářům a obráncům lidských práv (tzv. „SLAPP“) [online]. Evropská komise, 2022-04-27 [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  6. Britští soudci získají pravomoci zamítnout tyranské žaloby proti Slappům v rané fázi [online]. The Guardian [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  7. Rada EU pro spravedlnost a vnitro jednala o ochraně před SLAPP žalobami [online]. Rada EU pro spravedlnost a vnitro, 2021-10-07 [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  8. Voda vydělává, aneb jak soukromé korporace bohatnou na vodě [online]. [cit. 2023-02-27]. Dostupné online.