Wikipedista:FrostCrystal/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žáci zpracovávající jednu z disciplín Korektora textu v Neveklově.

Mistrovství České republiky žáků ve zpracování textů je každoročně pořádaná soutěž, při které se úspěšní žáci krajských kol sjíždějí do hostitelské školy z celé republiky. Jedná se o jednu ze základních odborných soutěží pro studenty obchodní akademií, ale i dalších středních škol, včetně možnosti startu talentovaných žáků základních škol. Tato událost představuje vrchol soutěžního klání v oblasti zpracování textů.[1][2]

Historie mistrovství[editovat | editovat zdroj]

Dřívější disciplíny[editovat | editovat zdroj]

S postupem technologického vývoje se ovlivnilo mistrovství a jeho disciplíny. Tyto disciplíny nahradily disciplíny nové a modernější:

Disciplíny[editovat | editovat zdroj]

Disciplíny jsou zaměřeny na psaní na klávesnici všemi deseti a efektivní používání textového procesoru Word. Cílem soutěže je prohloubení počítačové a klávesnicové gramotnosti jako důležitého prvku pro další uplatnění žáků, včetně celoživotního vzdělávání. Na mistrovství navazují mezinárodní soutěže včetně mistrovství světa.

Průběh soutěže[editovat | editovat zdroj]

Mistrovství trvá dva dny a koná se v hostitelské škole, která je vybrána předem. První den většinou zahrnuje soutěž v disciplínách Wordprocessing a Korektura textu, po kterých následuje slavnostní zahájení. V některých ročnících se po prvním dni koná prohlídka zajímavých památek v okolí hostitelské školy. Večer je vyhrazen pedagogické poradě, kde se debatuje o příštích termínech mistrovství. Druhý den je věnován zbývajícím disciplínám, přičemž posledním je Opis textu. Po vyhodnocení výsledků soutěž končí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VALA, Jonáš. Organizační řád 31. mistrovství ČR žáků ve zpracování textů na počítači [online]. Interinfo.org, 2024-01-09 [cit. 2024-04-10]. Dostupné online. 
  2. VALA, Jonáš. Propozice k celostátnímu finále MČR žáků ve zpracování textů 2024 [online]. Interinfo.org, 2024-02-26 [cit. 2024-04-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]