Wikipedista:Faigl.ladislav/sandboxMP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vítejte ve Wikipedii
internetové encyklopedii, kterou může každý upravovat.

Článek týdne

Jupiterův měsíc Io

Io je jedním z měsíců planety Jupiter, nejvnitřnější ze skupiny Galileových měsíců. S průměrem 3642,6 km se jedná o čtvrtý největší měsíc ve sluneční soustavě. Pojmenování vychází z řecké mytologieÍó byla Héřina kněžka, jež se stala Diovou milenkou. Na povrchu měsíce se nachází více než 400 aktivních sopek a Io je tak geologicky nejaktivnějším tělesem ve sluneční soustavě. Tato extrémní vulkanická aktivita je výsledkem silných slapových jevů způsobených vlivem Jupitera, EuropyGanymedu. Erupce na povrchu vytvářejí oblaka síryoxidu siřičitého, které dosahují výšky až 500 km.

Povrchový vulkanismus na Io je odpovědný za veliké množství unikátních útvarů. Sopečná mračna a lávové proudy neustále přetvářejí povrch měsíce a jeho zbarvení způsobované většinou sloučeninami síry – vyskytují se různé odstíny červené, žluté, bílé, černézelené.

Měsíc Io byl objeven již v roce 1610 Galileem Galileim; jako jedno z prvních nebeských těles objevených dalekohledem. Spolu s ostatními Galileovými měsíci sehrál významnou roli v rozvoji astronomie17. a 18. století, neboť jejich objev podpořil obecné přijetí Koperníkova heliocentrického modelu sluneční soustavy, vývoj Keplerových pohybových zákonů a první měření rychlosti světla.

Dnešek v minulosti

Víte, že…

Nicéphore Niépce: nejstarší dochovaná heliografie, fotografická reprodukce (1825)
Nicéphore Niépce: nejstarší dochovaná heliografie, fotografická reprodukce (1825)

Obrázek týdne

Škoda 109E
Škoda 109E (přezdívaná Kočička či Messerschmitt) je typové označení třísystémové elektrické lokomotivy od výrobce Škoda Transportation, jejíž prototypy byly představeny 23. července 2008 na zkušební koleji v plzeňském areálu firmy. Lokomotivy dodávané pro České dráhy nesou řadové označení 380. Má uspořádání pojezdu Bo´ Bo´, váží 87,6 t, délku přes nárazníky18 m, maximální šířku 308 cmvýšku nad temenem kolejnice 3905 mm, dosahuje maximální provozní rychlosti 200 km/h. V budoucnosti je určena pro dopravu vlaků osobní dopravy zejména na koridorových tratích ve střední Evropě, tedy v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, SlovenskuMaďarsku.

O projektu

Wikipedie (ze slov wiki a encyklopedie) je mnohojazyčná internetová encyklopedie, na jejíž tvorbě spolupracují dobrovolní přispěvatelé z celého světa. Jejím cílem je tvorba a celosvětové šíření volně přístupných encyklopedických informací. Wikipedie existuje ve více než 250 jazykových verzích různého rozsahu a je jedním z projektů Nadace Wikimedia, s nimiž je vzájemně provázána.

Česká verze Wikipedie zahájila svoji činnost v roce 2002, nyní má již 546 341 článků. Prohlédněte si nejlepší z nich, na pískovišti si vyzkoušejte, jak se edituje, nebo diskutujte na stránce Pod lípou.

Pomoc

Pokud jste na Wikipedii nováček, přečtěte si rady a informace pro přispěvatele, kde se Vás odkážeme na základní informace typu jak vytvořit článek či jak editovat stránku. Pomoci Vám též může průvodce a nápověda. Při tvorbě článků je třeba psát z nezaujatého úhlu pohledu, ověřitelně a tak, aby Váš text nebyl Vaším vlastním výzkumem. Pokud Wikipedii používáte jako zdroj, nezapomeňte si přečíst jak ji správně citovat.

Všechny články musí dodržovat jednotný vzhled a styl, pravopisná pravidla a je zapotřebí je začlenit do kategorií. Je vhodné je doplnit obrázkem a mohou též obsahovat šablony. Přečtěte si též o častých chybách, kterých se snažte vyvarovat a pokud byste potřebovali pomoc, neváhejte se obrátit na komunitu Wikipedistů, a to například v diskusi Pod lípou, kde naleznete i nejnovější oznámení. Pomoci Vám též může seznam často kladených dotazů (FAQ).

Pokud si na vytvoření článku netroufnete, můžete o jeho sepsání požádat. Kompletní seznam článků je roztříděn i podle abecedního rejstříku. Pokud by naopak nějaký článek odporoval pravidlům Wikipedie, můžete zahájit diskusi o jeho smazání.

Ostatní projekty

Wikipedie je pouze jedním z projektů Wikimedia Foundation. Ostatními jsou:

Commons
Wikislovník
Wikislovník
Výkladový slovník
Wikizprávy
Wikizprávy
Otevřené zpravodajství
Wikiknihy
Wikiknihy
Volně dostupné knihy a manuály
Wikicitáty
Wikicitáty
Sbírka citátů
Wikizdroje
Wikizdroje
Volně dostupné dokumenty
Wikiverzita
Wikiverzita
Volně dostupné vzdělání
Wikidruhy
Wikidruhy
Adresář biologických druhů
Kontakt Kontakt