Wikipedista:Faigl.ladislav/diskuse-archiv2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tato stránka obsahuje archiv diskuse wikipedisty. Tuto stránku už laskavě needitujte.

WikiProjekt Hebraistika[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, vidím, že tvůj okruh zájmů je velmi blízký našemu projektu Hebraistika. Kdyby ses k němu chtěl přidat, budeš velmi vítán. Jde nám o společnou koordinaci naší práce, navzájem víme, co dělají ostatní, můžeme lépe odkazovat na jejich články, příp. domlouvat společný postup. A jakou oblast zájmu si vybereš, záleží jen na tobě (ten tvůj jsou, tuším, židovské svátky, což by se velmi hodilo, vzhledem k tomu, že některé svátky jsou docela v troskách). --Daniel Baránek 08:48, 17. 4. 2007 (UTC)

Supr, v tom případě pak připoj svůj podpis i na stránku wikiprojektu a zhruba oblast svého působení. Co se týče zápočtového testu, moc dobře to chápu, taky mám ve škole dost práce (4 jazyky jsou fuška :), takže v poslední době jsem taky nijak výrazně nepřispěl. Prostě jak budeš moct, samozřejmě :) Měj se fajn, budu se těšit na spolupráci. --Daniel Baránek 10:32, 17. 4. 2007 (UTC)
PS: Vyznávám zásadu nerozšiřovat diskusi na více stránek, než je nutné. Tzn. že odpověď jsi mohl psát sem - že jsi odpověděl, bych zjistil, dal jsem si stránku mezi sledované. :)

Kartografické základy[editovat | editovat zdroj]

Reaguji na Váš příspěvek na mé diskusi. Přiznávám se bez mučení k flagrantní neznalosti kartografických základů, avšak mé srdce prahne po poznání. Kontaktujte mne prosím, rád se těmto základům naučím. V úctě --Zirland 17:27, 17. 4. 2007 (UTC)

Commons[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, dám šablonu, ať nemusím vypisovat ručně :) ale i tak to myslim ;)

Děkuji za obrázky, které nahráváte do české Wikipedie. Chci Vás ale upozornit na existenci Wikimedia Commons, jež slouží jako centrální úložiště obrázků a dalšího multimediálního obsahu přístupné všem projektům. Má mnoho výhod, obrázky tam jsou kategorizované a lze je použít i v dalších jazycích, Vámi nahrané soubory tak budou užitečné stovkám tisíc dalších uživatelů po celém světě, nikoliv pouze českým čtenářům. Na Commons patří i obrázky opatřené českým textem nebo s českými popisky – často se stává, že jsou popisky přeloženy do dalších jazyků a obrázek je poté použit v dalších projektech po celém světě. Nahrávané obrázky samozřejmě musí mít vyřešena autorská práva.

Používání Wikimedia Commons není složité, je k dispozici český návod i české uživatelské rozhraní. Tamějšími správci jsou i někteří správci české Wikipedie, na které je možno se obrátit. Není třeba se ničeho obávat. Děkujeme za Vaši pomoc!

Díky za zamyšlení a pročtení ;) --Chmee2 18:40, 24. 9. 2007 (UTC)

Licence obrázků[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, všiml jsem si problematického olicencování obrázků Španělské synagogy od Czechtourism. Konkrétně jde tedy o obrázky Soubor:Spanelska-synagoga1.jpg a Soubor:Spanelska-synagoga-interier.jpg. Problémem je, že v popisu v sekci povolení je uvedeno, že ji lze použít k nekomerčním a propagačním účelům, což předpokládám je správná licence. Jejím problémem je, že je pro Wikipedii příliš omezující, a tudíž nepovolená. Jako další chybu vidím konkrétně v sekci Licence použití CopyrightedFreeUse, které skutečně neodpovídá tomu, co je uvedeno v popisu, a licence GFDL na Commons, což už je úplně někde jinde. Bylo by vhodné to napravit. --Reaperman 15:54, 26. 9. 2007 (UTC)

Seznam mluvčích Knesetu[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, k tvému překladu článku Seznam mluvčích Knesetu - příliš se mi nezdá použití výrazu „mluvčí“ pro předsedu Knesetu. Anglický výraz „speaker“ znamená „předseda parlamentu (sněmovny, ...)“ a ne mluvčí (to by byl spokesman, resp. spokeswoman nebo spokesperson). Ale na druhou stranu v izraelských reáliích se nevyznám, takže pokud se v souvislosti s Knesetem používá výraz mluvčí, tak tuhle poznámku neber vážně :-) --Pazuzu 16:58, 27. 1. 2008 (UTC)

Souhlasím s Pazuzu, hebrejsky je název jošev roš ha-kneset, což doslova znamená „ten, kdo sedí v čele knesetu“, tj. předseda knesetu. Bylo by vhodné udělat přesun. --Daniel Baránek 17:53, 27. 1. 2008 (UTC)
Provedl jsem přesun na Seznam předsedů Knesetu a opravil existující odkazy. Obdobně jsem přesunul i existující šablonu. --Faigl.ladislav 20:11, 27. 1. 2008 (UTC)

Změny členění[editovat | editovat zdroj]

Žádám tě, abys přestal dělat nepořádek v členění hesel, pokud vím, žádná nová varianta nebyla schválena, takže zatím platí pořád platí doporučení Wikipedie:Vzhled a styl; obzvlášť nevhodné to je, když v hesle neměníš nic jiného, zatímco jiní třeba věnovali dost práce tomu, aby to heslo vypadalo slušně s členěním, jež se používalo doteď. Dík --Nolanus C E 15:24, 7. 2. 2008 (UTC)

Po malé diskusi s Nolanem (viz jeho diskusní stránka) Tě chci, Láďo, požádat, abys upustil od editací, při kterých pouze měníš konec článku (sekce odkazy). Jak Nolanus říká, nová verze ještě není schválena a vlastně není úplně jasné, jak to s tím koncem bude vypadat. Názor jednotlivých lidí se na konec článku trochu liší, každý to dělá trošku jiným způsobem a není moc velký důvod jejich způsob potlačovat - alespoň tento důvod není do doby, dokud nebude pravidlo vzhled a styl novelizováno. Takové změny jen zbytečně vyvolávají napětí, tak od nich, prosím, upusť. Díky. --Daniel Baránek 16:52, 7. 2. 2008 (UTC)

Logo Dr. House[editovat | editovat zdroj]

Ahoj, mám za to, že překreslením loga do vektorové podoby Vám nevznikají práva uvolnit jej pod public domain. Mám na mysli Soubor:Dr-House.svg, které tvůrce toho seriálu pokládá za svojí ochrannou známku [1]. --Tlusťa 12:01, 11. 2. 2008 (UTC)

Města USA[editovat | editovat zdroj]

Zdravím, chtěl bych ti poděkovat za úpravy a přidání infoboxů k americkým městům. Sám se o tuto kategorii zajímám a články se snažím všemožně vylepšovat a proto vítám každou pomoc :) Doufám že tvoje editace amerických měst budou pokračovat. S pozdravem, Novis-M

K Německu[editovat | editovat zdroj]

Zdravím kolego. Ujasněte si prosím, co to je spolková republika, a na jaké celky se Německo člení. Spolková republika je označení pro státní zřízení Německa a Rakouska, případně se jím někdy oznařují i jiné federativní státy. Dotyčné sousloví označuje republiku s federativním uspořádáním, ne jednotlivé autonomní vyšší územě správní celky v rámci těchto států. Ty se v případě Německa a Rakouska odjakživa označují jako spolkové země. S pozdravem kolega Kirk --Kirk 13:09, 11. 3. 2008 (UTC)

Ještě pro úplnost dodávám, že termín Regierungsbezirk se překládá jako vládní obvod a jedná se o správní jednotku v rámci některých spolkových zemí, stojící mezi zemským okresem a spolkovou zemí.--Kirk 13:13, 11. 3. 2008 (UTC)

Portál Izrael[editovat | editovat zdroj]

Měl by jsi zájem podílet se na přídpadném portálu Izrael. Viděl jsem ho v požadovaných článcích a myslím, že by to mohlo být zajímavé? --NorthG 11:24, 28. 3. 2008 (UTC)

Máš nějakou představu jak by vypadal? Kdo by se na něm ještě podílel?--Faigl.ladislav 16:50, 28. 3. 2008 (UTC)

Založil jsem už jeden portál, takže zkušenosti mám ( viz Portál:Kanada). Připouštím, že bych o několik procent více času trávil na Kanadě, ale s Izraelem by mohli pomoci i přispívači do portálu Hebraistika. --NorthG 19:33, 28. 3. 2008 (UTC)

Už to naskočilo, zajímavý.NorthG 13:25, 29. 3. 2008 (UTC)

Líbí? Máš ICQ, abychom to detailněji probrali?--Faigl.ladislav 13:28, 29. 3. 2008 (UTC)

Jo, 354019003 a tady ještě nálepka, (kdyby jsi chtěl) ?

|-

|
Tento uživatel je zakladatel Portálu Izrael

Pahýl - judaismus[editovat | editovat zdroj]

Zdravím. Všiml jsem si, že jsi smazal ze seznamu pahýlů {{Pahýl - judaismus}} a nahradil ho v šablonách náboženských pahýlů šablonou {{Pahýl - hebraistika}}. Zajímalo by mě, zda je první zmíněný pahýl už nadbytečný a pracovat se bude pouze s hebraistikou. Případně jaké plány s pahýly máš (má Projekt Hebraistika). Díky. --Doktory 17:27, 29. 3. 2008 (UTC)

Tématy dotýkajícími se judaismu a všeho kolem Židů se zabývá Portál Hebraistika, potažmo WikiProjekt Hebraistika. U všech článků, které jsou z této oblasti a jsou pahýly se vkládá {{Pahýl - hebraistika}}. Šablonu {{Pahýl - judaismus}} jsem ze seznamu odstranil, protože není využívaná a dubluje se s hebraistickou. Pokud by ses podíval do kategorie, kam byly odkazovány pahýly ze šablony {{Pahýl - judaismus}}, nenašel bys tam jediný článek. To svědčí o její využívanosti.--Faigl.ladislav 17:35, 29. 3. 2008 (UTC)

Izrael[editovat | editovat zdroj]

Zdravím kolego. Myslím, že nejsem jediný, kdo bude zdlouhavě přemýšlet, jak se oficiálně nazývají různé izraelské instituce a orgány. Nemyslíte, že by bylo vhodnější články o Izraeli pojmenovávat spíše tak, jak je budou uživatelé hledat a teprve v nich použít oficiální názvy? Tak například proč článek o ministesrtvu obrany nenazvete Izraelské ministerstvo obrany a článek o armádě Izraelská armáda? --Kirk 22:53, 29. 3. 2008 (UTC)

Kromě toho žádný hebreiský název některé z těch institucí nebo orgánů nelze ani doslovně přeložit tak jak to děláte vy. Takže se ani nejedná o oficiální názvy --Kirk 22:58, 29. 3. 2008 (UTC)

Pro názvy institucí se všeobecně používá jejich skutečný název vizte: Ministerstvo obrany České republiky, Ministerstvo zemědělství České republiky, atp. Pokud se domníváte, že by bylo pro vyhledávání užitečné, aby se článek jmenoval namísto Ministerstvo obrany Státu Izrael - Izraelské ministerstvo obrany, nic vám nebrání, abyste vytvořil redirect.
Co se týká překladů z hebrejštiny, tak právě vámi zmiňovaná Izraelská armáda je hebrejsky Cva ha-hagana le-Jisrael, tj. Armáda pro obranu Izraele.
Dle wp:Název článku by měly být názvy ve tvaru podstatného jména. Tzn. správným tvarem by bylo např. Ministerstvo obrany Ruska nežli Ruské ministerstvo obrany.--Faigl.ladislav 23:10, 29. 3. 2008 (UTC)
Izrael se oficiálně jmenuje Medinat Jisra'el - tzn. Stát Izrael. Pro foto budovy ministerstva obrany s názvem ministerstva vizte: en:Image:MisradHaBitahon.jpg--Faigl.ladislav 23:27, 29. 3. 2008 (UTC)

No tak jedno svoje tvrzení trošku poopravím. Jsem je vyslovil poté, co jsem si řečetl článek o izraelské vládě - v hebrejském názvu není rozhodně nic, co by se dalo přeložit jako "...státu Izrael", takže v tomto případě se spíš jedná o název používaný českou stranou než oficiální název, a když už tu máme článek nazvaný "Kneset", tak proč by se článek o izraleské vládě nemohl jmenovat třeba "Memšala" (či jak se to hebrejsky jmenuje) nebo přímo "Izraelská vláda". Pokud jde o doporučení Wikipedie, tak tam stojí: Jméno článku by mělo být takové, jaké by čtenář nejspíše čekal --Kirk 23:48, 29. 3. 2008 (UTC)

Odkážu se na články týkající se vlád a politických systémů jednotlivých zemí vizte. Vláda České republiky - nikoliv Česká vláda, Politický systém Německa - nikoliv Německý politický systém. V tomto ohledu by se měla zachovávat integrita názvů článků, aby v tomto ohledu byla zachována jednotnost.
Co se týká izraelských, potažmo hebrejských názvů. To zda je používán hebrejský název i v jiných jazycích je dáno ustálenými zvyky. Proto se například používá název Strana práce a nikoliv Avoda nebo naopak je používán název Kadima a nikoliv Vpřed. Pokud vím tak v článcích týkajících se politického systému v Izraeli nejsou používány hebrejské názvy, s výjimkou Knesetu, který se používá ve všech jazycích světa.--Faigl.ladislav 00:12, 30. 3. 2008 (UTC)

Jo a ještě jsem chtěl říct, že jsem přidal pár odkazů na Portál Izrael --NorthG 11:40, 30. 3. 2008 (UTC)

Výše uvedená diskuse je uchovávána jako archiv diskuse wikipedisty Faigl.ladislav. Laskavě ji neměňte. Na této stránce by už neměly být prováděny žádné editace.